ΤΡΙΚΟΛΑΝ: Ανακλήθηκαν οι 9 απολύσεις, ο αγώνας συνεχίζεται

Της Ειρήνης Παπαχρυσοστομίδου – Νάουσα

Σε σίριαλ έχει εξελιχτεί η υπόθεση των 120 απολύσεων στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας ΤΡΙΚΟΛΑΝ στη Νάουσα. Η εταιρία ανήκει στον όμιλο Λαναρά, έναν από τους πλέον ευνοημένους από τον …εκσυγχρονισμό ομίλους, που με την συμπαράσταση αλλά και τις επιδοτήσεις του ελληνικού κράτους μεγιστοποίησε τα κέρδη του και, όπως λένε οι πληροφορίες, θα μετακομίσει σε άλλη χώρα της Bαλκανικής. Οι 120 χαμένες θέσεις εργασίας – προϊόν της συγχώνευσης της ΤΡΙΚΟΛΑΝ με τη FANCO – ανακοινώθηκαν στα τέλη Σεπτέμβρη και έχουν ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων. Το προσωπικό της ΤΡΙΚΟΛΑΝ αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από γυναίκες, οι οποίες είναι και τα πρώτα θύματα της ανεργίας, όχι μόνο στη Νάουσα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι πρώτες 9 απολύσεις έγιναν δεκτές με αποδοκιμασίες, με άρνηση παραλαβής των απολυτηρίων και με προκήρυξη κινητοποιήσεων από το σωματείο της επιχείρησης, σε συντονισμό με την Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος αλλά και ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί δύο 24ωρες απεργίες στις αρχές του Οκτώβρη, μια 4ωρη στάση εργασίας και μια ακόμη 24ωρη Παναουσιακή απεργία στις 15 Οκτώβρη, που κατάφερε να κινητοποιήσει όλους τους τοπικούς φορείς. Όλα τα εμπορικά (πλην των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των πολυεθνικών), οι υπηρεσίες του δήμου αλλά ακόμα και τα σχολεία έβαλαν λουκέτο. Την ίδια μέρα οι εργαζόμενοι της ΤΡΙΚΟΛΑΝ κατέβηκαν στη Θεσσαλονίκη όπου και προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Η ανάκληση των 9 πρώτων απολύσεων από την εργοδοσία αποτελεί μια πρώτη μικρή νίκη που πρέπει να αξιοποιηθεί για τη συνέχιση και την ένταση του αγώνα.

Η κοινωνία της Νάουσας έχει υποστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα δεινά της πολιτικής Σημίτη και των μεγάλων κεφαλαιοκρατών. Ας μη ξεχνάμε πως η ανεργία στη περιοχή αγγίζει το 45%, με πολλές επιχειρήσεις όπως η ΚΛΩΝΑΤΕΞ να βάζουν οριστικό λουκέτο ή να μεταφέρονται σε άλλες χώρες.

Κάποτε στο νομό λειτουργούσαν περίπου 6 μεγάλες κλωστοϋφαντουργίες από τις οποίες έχει μείνει μόνο μία. Αυτές είναι λοιπόν οι συνέπειες της πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού, που ολόκληρες πόλεις σαν τη Νάουσα τις βυθίζουν στο αδιέξοδο της φτώχειας και της ανεργίας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα