Δυόμιση μήνες μετά το έγκλημα στα Τέμπη και –χωρίς να έχει γίνει καμία σημαντική βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου– ο ΟΣΕ ζητάει να αυξηθεί η ταχύτητα των τρένων και πάλι στα 140 χλμ/ώρα. Το έφερε στη δημοσιότητα μέσα από συνέντευξη τύπου που έδωσε την περασμένη εβδομάδα η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (μηχανοδηγοί) μαζί με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σωματείων Μηχανοδηγών.
Τα δρομολόγια των τρένων ξεκίνησαν ξανά περίπου 1 μήνα μετά τα Τέμπη (στις 3 Απριλίου), αρχικά με χαμηλότερες ταχύτητες από τις συνηθισμένες και προφανώς χωρίς να έχει λυθεί κανένα πρόβλημα από όλα όσα οδήγησαν στη θανατηφόρα σύγκρουση. Στην αρχή με λίγα δρομολόγια, με στόχο να αυξηθούν σταδιακά.
Οι Σιδηροδρομικοί ωστόσο εξακολουθούν διαμαρτύρονται για τις τραγικές ελλείψεις που συνεχίζουν να υπάρχουν, καθώς παραμένει επικίνδυνο να επανέλθουν τα όρια ταχύτητας εκεί που ήταν πριν.
Στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη η τηλεδιοίκηση λειτουργεί πλήρως μόνο στο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός – τα υπόλοιπα λειτουργούν «χειροκίνητα», κάτι που η ελληνική κοινωνία κατάλαβε με τον χειρότερο τρόπο πως «λειτουργεί». Για παράδειγμα, στη διαδρομή Λάρισα-Πλατύ, για 130 χλμ, θα υπάρχει μονή γραμμή!
Όσα κροκοδείλια δάκρυα κι αν έχυσαν τα κυβερνητικά στελέχη και η εταιρεία, αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά το βάθος των ψεμάτων τους. Μπροστά στη μείωση των επιχειρηματικών κερδών, τρέχουν να επανεκκινήσουν τα δρομολόγια όπως-όπως, χωρίς να έχει γίνει καμία επένδυση για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου και την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών.
Αποκαλυπτικές εικόνες
Οι εργαζόμενοι μεταφέρουν αποκαλυπτικές εικόνες για την κατάσταση που επικρατεί.
«Οι διαβάσεις δεν λειτουργούν στην γραμμή προς Στρυμόνα (όπως κ πολλά σημεία της τηλεδιοίκησης που θα «εγκαινίαζαν» την 1η Μαρτίου). Αφού δεν λειτουργούν οι διαβάσεις, ο ΟΣΕ βάζει 2 συναδέλφους να συνοδεύουν το τρένο. Αυτό σταματάει πριν την διάβαση, κατεβαίνουν οι συνάδελφοι, την εξασφαλίζουν και αφού περάσει όλο το τρένο -εμπορικό- (500 μέτρα) θα ξανά ανέβουν στην μηχανή για να συνεχίσει το τρένο το δρομολόγιο του. Μέχρι την επόμενη διάβαση που δεν θα λειτουργεί & θα γίνει το ίδιο».
Αυτή θα μπορούσε να είναι μια ιστορική περιγραφή για το πως λειτουργούσε ο σιδηρόδρομος πριν μισό αιώνα. Κι όμως! Είναι η περιγραφή του προέδρου των μηχανοδηγών Κώστα Γενιδούνια, όπως αναρτήθηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, από το Σάββατο 13 Μάη…
Ακόμα, οι εργαζόμενοι στα τρένα έχουν δημοσιεύσει αρκετές φωτογραφίες και βίντεο για την εντελώς παραμελημένη κατάσταση των γραμμών, όπου φυλλωσιές των παρακείμενων δέντρων και θάμνων πέφτουν πάνω στους συρμούς καθώς περνούν και κλαδιά βρίσκονται πεσμένα πάνω στις ράγες.
Αθήνα Θεσσαλονίκη τώρα. «Πιάνουμε τον Μάη».
Δημοσιεύτηκε από Kostas Genidounias στις Δευτέρα, 8 Μαΐου 2023
Μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί τι μπορεί να συμβεί, αν περνούν τα τρένα με αυξημένες ταχύτητες από αυτά τα σημεία…
Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι μηχανοδηγοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 30 Μαΐου. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων χωρίς να έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και προειδοποιούν ξανά για τον κίνδυνο ενός νέου δυστυχήματος.
Ο ρόλος και ο λόγος των εργαζομένων (θα πρέπει να) είναι καθοριστικός
Την ίδια στιγμή που η Hellenic Train έχει λάβει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τις κρατικές επιδοτήσεις και βιάζεται να ξαναθέσει σε πλήρη λειτουργία το σιδηροδρομικό έργο, για να συνεχίζει να βγάζει τα κέρδη της, έχουν το θράσος μαζί με την κυβέρνηση να μιλούν περί τηλεδιοίκησης και εκσυγχρονισμού του δικτύου.
Για ακόμα μια φορά οι ιθύνοντες δεν ακούν τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων. Τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν μόλις πριν μερικούς μήνες, όταν τα εργατικά σωματεία εξέδιδαν διαρκώς προειδοποιητικές ανακοινώσεις και έστελναν εξώδικα και τελικά συνέβη η χειρότερη σύγκρουση όλων των εποχών.
Επειδή είναι και προεκλογική περίοδος και τα μεγάλα λόγια είναι εύκολα, να τονίσουμε για ακόμα μια φορά: δεν υπάρχει περίπτωση μια κυβέρνηση που εργάζεται για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και τα κέρδη τους, να βάλει σε προτεραιότητα τις ανάγκες και την ασφάλεια των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού.
Για να αλλάξει ριζικά η κατάσταση στον σιδηρόδρομο, να επανέλθει στη συνείδηση της κοινωνίας ως ένα ασφαλές, οικονομικό και γρήγορο μέσο μεταφοράς, θα πρέπει να επιστρέψει το σύνολό του πίσω στην κοινωνία (να εθνικοποιηθεί δηλαδή), χωρίς αποζημίωση των μεγαλομετόχων του που τόσα χρόνια τσέπωναν τις κρατικές επιδοτήσεις, να γίνουν γενναίες δημόσιες επενδύσεις, να λειτουργεί με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και οι εργαζόμενοι να έχουν τον αποφασιστικό λόγο στη διαχείρισή του. Μπορεί να είναι ένας δύσκολος δρόμος, αλλά είναι ο μόνος που υπάρχει, για να μην υπάρξουν νέα «Τέμπη».
Διαβάστε ακόμα: