Τουρκία: Ο αγώνας της ΤΕΚΕΛ – «σχολείο αδελφοσύνης»

Πόσοι εργαζόμενοι από το Ντιγιαρμπακίρ έχουν επηρεαστεί από το κλείσιμο της ΤΕΚΕΛ; Πόσοι από αυτούς είστε στην Άγκυρα;

«1000 εργάτες επηρεάστηκαν από το κλείσιμο της ΤΕΚΕΛ και 400 είμαστε εδώ».

Πώς ξεκίνησε ο αγώνας σας;

«Κατά κάποιον τρόπο, όλα ξεκίνησαν το 2002, όταν η κυβέρνηση άρχισε να δίνει μέρος της παραγωγής των οινοπνευματωδών ποτών (του οποίου το μονοπώλιο είχε η ΤΕΚΕΛ) στους φίλους της τους καπιταλιστές. Οι καπιταλιστές αυτοί το πούλησαν σε άλλους καπιταλιστές για περισσότερο κέρδος. Το 2006, η πτέρυγα της παραγωγής καπνού της ΤΕΚΕΛ πουλήθηκε για 1,7 δις δολάρια στην BAT (British America Tobacco). Όλη αυτή την περίοδο υπήρχαν αντιπαραθέσεις. Όταν, όμως, λάβαμε επιστολές με τις προσφορές για την πώληση της εταιρείας συνολικά, αρχίσαμε τον αγώνα. Αυτό ήταν η αρχή για ένα νέο ξύπνημα της εργατικής τάξης».

Ποιοι είναι οι υπολογισμοί σας για την γενική απεργία της 4ης Φλεβάρη;

«2 εκατομμύρια απεργήσανε. 5 από τις 6 συνδικαλιστικές ομοσπονδίες ενεπλάκησαν. Ακόμη και πριν την 4η Φλεβάρη υπήρχαν απεργίες αλληλεγγύης, που αυξάνονταν μέρα με τη μέρα.

Στις 12 του Φλεβάρη οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες θα βρεθούν να συζητήσουν τα επόμενα βήματα. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτή τη συνάντηση;

«Θα πρέπει να υπάρξει άλλη μία γενική απεργία. Μιας και η γενική απεργία είναι παράνομη στην Τουρκία, χρησιμοποιούμε τον όρο "γενική δράση". Αυτή η "γενική δράση" θα πρέπει αρχικά να κρατήσει για μια μέρα κι έπειτα να επεκταθεί στις δύο, τρεις κι ακόμα περισσότερες μέρες».

Κατά ποιόν τρόπο άλλαξε η διάθεση σου απέναντι στο ΚΔΑ;

«Το 70% των εργατών έχουμε ψηφίσει το ΚΔΑ. Οι βουλευτές του κόμματος μας έδωσαν τον λόγο της τιμής τους και μετά τον αθέτησαν. (Τους είχαν υποσχεθεί ότι θα βρίσκονται υπό το ίδιο εργασιακό καθεστώς και μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας). Υπάρχει τεράστιος θυμός γι’ αυτό. Δε θα επιτρέψουμε πλέον στο ΚΔΑ να μας μεταχειρίζεται σαν "τράπεζα ψήφων"».

Ένα στοιχείο του αγώνα σας είναι η ενότητα Τούρκων και Κούρδων εργαζομένων. Τι σημαίνει αυτό για σας;

«Όταν ήρθαμε εδώ, ήμασταν εργάτες με διαφορετική καταγωγή. Εδώ, είμαστε όλοι μαζί. Τούρκοι, Κούρδοι και άλλοι πολλοί. Διδάξαμε ο ένας στον άλλο χορούς και χορεύουμε παρέα. Αυτό για μας είναι ένα σχολείο αδελφοσύνης. Το ΚΔΑ μας υποσχέθηκε ένα "δημοκρατικό άνοιγμα". (Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στο τέλος του καλοκαιριού του προηγούμενου χρόνου ότι θα γίνονταν μεταρρυθμίσεις σχετικά με το Κουρδικό εθνικό ζήτημα, οι οποίες σύντομα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα). Τίποτα δεν έγινε. Το "δημοκρατικό άνοιγμα" γίνεται τώρα εδώ στην Άγκυρα!».

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής