Τουρκία: ανάσα για το κίνημα η αναστολή εργασιών εξόρυξης χρυσού

Σταμάτησαν, έστω και προσωρινά, οι εργασίες κατασκευής μεταλλείων χρυσού της εταιρείας Alamos Gold στις πλαγιές του βουνού Ίδη (ή αλλιώς βουνά Kaz) στην Τουρκία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η αναστολή των εργασιών οφείλεται στη λήξη των αδειών που έχει πάρει από την τουρκική κυβέρνηση, την ανανέωση των οποίων περιμένει για να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο. Αν και οι λόγοι για την καθυστέρηση της ανανέωσης των αδειών δεν έχουν γίνει γνωστοί, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση ζυγίζει τις αντιδράσεις του περιβαλλοντικού κινήματος και των κατοίκων των γειτονικών πόλεων, που τον περασμένο Αύγουστο διοργάνωσαν μαζικές δράσεις ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Ίδη.

Για πολλές εβδομάδες, το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη κατασκήνωσε κυριολεκτικά στο βουνό, διοργανώνοντας μαζικές πορείες διαμαρτυρίας, με βασικό σύνθημα: «Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς χρυσό, δε μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την Ίδη». Η εταιρεία έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στο βουνό, αποψιλώνοντας μεγάλα τμήματά του δάσους, προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή των ορυγμάτων και των συνοδευτικών εγκαταστάσεων εξόρυξης. 

Ωστόσο, η αναστολή των εργασιών είναι μια σημαντική εξέλιξη που δίνει χρόνο στο κίνημα για να οργανώσει τη δράση του και να απαντήσει με ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Η τουρκική κοινωνία έχει ήδη αποδείξει από την εποχή του κινήματος για το πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη πως, όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων και του περιβάλλοντος, είναι διατεθειμένη να δώσει σκληρούς αγώνες. Η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα με την οποία απάντησε στα σχέδια της Alamos Gold το επιβεβαιώνει.

Στον αγώνα αυτό για την υπεράσπιση της Ίδης από τα εξορυκτικά σχέδια, το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις στην Τουρκία χρειάζεται τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα