Το σωματείο «Αυτοεκπροσώπηση» συμμετέχει στην Απεργία της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου

Δημοσιεύουμε κάλεσμα του Σωματείου Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Αυτοεκπροσώπηση» στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 20 Νοέμβρη.

Tην Τετάρτη 20 Νοεμβρίου η Αυτοεκπροσώπηση θα συμμετέχει με το πανό της και την ακόλουθη ανακοίνωση στην πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
Σημείο συνάντησης: 11 π.μ. Σταδίου και Δραγατσανίου

Παλεύουμε για τη ζωή μας και την υγεία μας

Η πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 20 Νοέμβρη, κοινή μετά από πολύ καιρό για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πρέπει να γίνει μέρα πανεργατικής απόρριψης της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έχει καθηλώσει μισθούς και συντάξεις, έχει εκτινάξει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στα ύψη, λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα με τη βαριά φορολογία, απαλλάσσοντας το κεφάλαιο από τα βάρη, και οδηγεί σε διάλυση και ιδιωτικοποίηση τις κοινωνικές υπηρεσίες της δημόσιας Υγείας, Παιδείας, Ασφάλισης.

Εμείς, οι ψυχικά πάσχοντες, που επιβιώνουμε με επιδόματα-ψίχουλα (338 ευρώ) και συντάξεις πείνας, βιώνουμε στο πετσί μας τι θα πει ακρίβεια, ανεργία και διάλυση της ζωής μας σε κάθε επίπεδο.

Μαζί με όλο το λαό αγωνιζόμαστε για αυξήσεις μισθών και συντάξεων, πλήρη και σταθερή εργασία, κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης, στήριξη των ανέργων. Λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Υπερασπιζόμαστε και ζητάμε ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, υγείας και κοινωνικής ασφάλισης. Βροντοφωνάζουμε όχι στον νέο αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό.

Ειδικότερα για τους ψυχικά ασθενείς απαιτούμε:

  • Αύξηση του επιδόματος αναπηρίας από τα 338 στα 500 ευρώ και καταβολή του με μόνη προϋπόθεση τη γνωμάτευση των ΚΕΠΑ, να μην κόβεται σε περίπτωση συνταξιοδότησης ή εργασιακής απασχόλησης, καθώς χορηγείται για τις ανάγκες της νόσου και όχι για βιοπορισμό. Σημειώνεται ότι 504 ευρώ είναι το όριο της φτώχειας.
  • Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου που επανακαθόρισε προς τα κάτω τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με αποτέλεσμα κραυγαλέων αντιθέσεων μεταξύ αυτών που χορηγήθηκαν πριν και μετά την ψήφισή του. Προ Κατρούγκαλου η αναπηρική σύνταξη υπολογιζόταν με την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, ενώ τώρα αντιστοιχεί στο 75% της Εθνικής Σύνταξης συν την όποια ανταποδοτική (με 16 χρόνια εργασίας χορηγήθηκε φέτος σύνταξη 347 ευρώ, ενώ πριν θα ήταν άνω των 500 βάσει των κατώτατων ορίων του τότε ΙΚΑ).
  • Να διευκρινιστούν υπέρ της απασχόλησης των ψυχικά ασθενών και υπέρ της λήψης του επιδόματος και της σύνταξης οι σχετικές διατάξεις και να μην εξαρτάται η απόφαση χορήγησης αυτών από την κρίση και ερμηνεία του εκάστοτε εισηγητή σύνταξης.
  • Να καταργηθεί ο κανονισμός του ΕΦΚΑ που ορίζει ότι αν ο ψυχικά ασθενής εργάζεται μετά την πιστοποίηση της αναπηρίας του δεν δικαιούται σύνταξη αναπηρίας 67% αναπηρίας, παρά μόνο αν το ποσοστό του αυξηθεί στο 80%, να απαιτείται να εμφανίσει δηλαδή επιδείνωση. Οι ψυχικά ασθενείς βιώνουν καθημερινά τεράστιο στίγμα και αποκλεισμό και η προσπάθεια απασχόλησης πρέπει να επιβραβεύεται με αναγνώριση του δικαιώματος για σύνταξη αναπηρίας όποτε συμπληρώσει τις προϋποθέσεις.
  • Να ενημερώνονται εσωτερικά, εγκαίρως και αρμοδίως ΕΦΚΑ & ΟΠΕΚΑ για τυχόν αλλαγές στην επιδοματική ή συνταξιοδοτική κατάσταση του πάσχοντα ώστε να μην προκύπτουν εκ των υστέρων υπέρογκα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά και να παραγράφονται αν η χορήγησή τους οφείλεται σε ελλιπή διασύνδεση μεταξύ των φορέων. Δεν μπορούν οι ψυχικά ασθενείς να έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια ζητήματα λόγω ελλιπούς ή μη κατανοητής ενημέρωσης.
  • Ταυτόχρονα με την απόδοση της αναπηρικής σύνταξης, ο ΕΦΚΑ να εγκρίνει και την επικουρική, όταν προβλέπεται, χωρίς να απαιτείται η διαδικασία νέας αίτησης.
  • Να ασφαλίζονται ιατροφαρμακευτικά οι ψυχικά πάσχοντες που δεν εργάζονται.
  • Να αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία η επίσκεψη σε ψυχοθεραπευτή και ψυχίατρο σε ορίζοντα χρόνου και όχι για περιορισμένες συνεδρίες με σύντομη ημερομηνία λήξης. Η ολιστική προσέγγιση απαιτεί τη συνδρομή τόσο της ψυχοθεραπείας όσο και της οριοθετημένης φαρμακευτικής αγωγής.
  • Να δημιουργηθεί συνδικαλιστικός φορέας εκπροσώπησης των εργαζομένων στους ΚΟΙΣΠΕ (Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης που λειτουργούν και ως μονάδες ψυχικής υγείας για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επιτρέπεται ένας ανά ΤΟΨΥ – τομέα ψυχικής υγείας).
  • Να στηριχτεί από το κράτος ο θεσμός των ΚΟΙΝΣΕΠ ένταξης (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που έχουν μέλη και απασχολούν κατά κύριο λόγο ψυχικά πάσχοντες και δεν έχουν «κόφτη» σύστασης ανά τομέα).
  • Να θεσμοθετηθεί και να λειτουργήσει η τομεοποίηση με Τομείς Ψυχικής Υγείας ανά 100.000 κατοίκους.
  • Να καταργηθεί η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση της Υγείας και ιδιαίτερα της Ψυχικής Υγείας, να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Βαρτζόπουλου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο 2024.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα