«Το λάθος»: Από τις ψήφους στην Ευρωβουλή μέχρι την τρανσφοβία στην ΕΡΤ

Πρόσφατα ο Ζαγοράκης δήλωσε ότι καταψήφισε από λάθος ένα ψήφισμα στην Ευρωβουλή για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην ΕΕ. Τις ίδιες μέρες ένας άλλος ευρωβουλευτής της ΝΔ, καταψήφιζε το δικαίωμα στην άμβλωση. Όταν η ψήφος του πήρε κάποιες διαστάσεις στα ΜΜΕ προσπάθησε να πει ότι η θέση του παρερμηνεύτηκε. Παρότι κάποια στελέχη της ΝΔ δηλώνουν ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλοι, η στάση του κόμματος και της κυβέρνησης όσον αφορά στην αποδοχή και στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είναι άκρως συντηρητική. 

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι και η ιστορία που διηγήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής και η οποία περιλάμβανε εξωγήινους στον Υμηττό, προσπαθώντας να δικαιολογήσει γιατί καταψήφιζε τον νόμο για την ταυτότητα φύλου του 2017. Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι απρόσμενο ένα κρατικό κανάλι, που ελέγχεται απευθείας από την κυβέρνηση, να έχει συχνά όχι απλά λάθος αλλά και προσβλητική στάση απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. 

Ένα από τα «κορυφαία» παραδείγματα είναι το ακόλουθο. 

Το «λάθος» της ΕΡΤ…

Την επομένη της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, 21 Ιανουαρίου, η ΕΡΤ1, μετέδωσε στο βραδινό Δελτίο Ειδήσεων, τις σημαντικές ειδήσεις της τοποθέτησης στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ντεμπ Χάαλαν, η οποία θα είναι η πρώτη γυναίκα αυτόχθονας στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που αναλαμβάνει υπουργική θέση, καθώς και της τοποθέτησης της Ρέιτσελ Λεβίν, στη θέση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, η οποία είναι η πρώτη τρανς γυναίκα που αναλαμβάνει θέση σε Κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Oλα φαίνονταν καλά, μόνο που η αναπληρώτρια υπουργός υγείας αναφέρθηκε στο βίντεο ως «ο Καθηγητής Ρέιτσελ Λεβίν». Θα μπορούσε κάποιος  να πει πως έγινε κάποιο «λάθος» στη ροή του λόγου, όμως το ρεπορτάζ δεν ήταν ζωντανό. Φυσιολογικά πρέπει να πέρασε από έλεγχο για πιθανές αστοχίες, λάθη ή παραλήψεις πριν μεταδοθεί. Οπότε το «λάθος» δεν έγινε μία φορά, αλλά κατ’ εξακολούθηση και από διαφορετικά άτομα.

Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά. 

… που ονομάζεται misgendering

Σε ένα δημόσιο κανάλι μια δημοσιογράφος, παρουσιάζει θέμα επικαιρότητας, με φανερό σκοπό να εγκωμιάσει τον Μπάιντεν για την απόφασή του να τοποθετήσει σε καίριες κυβερνητικές θέσεις ανθρώπους από διάφορες μειονότητες και κοινωνικές ομάδες. Στην διάρκεια αυτού του ρεπορτάζ αναφέρεται σε μια τρανς γυναίκα με αρσενικό γένος. Αυτό, αποτελεί τον ορισμό της περίπτωσης του «misgendering» και αποτελεί μια μεγάλη αντίφαση σε σχέση με το πνεύμα που υποτίθεται ότι ήθελε να περάσει το ρεπορτάζ.

Το misgendering είναι λέξη που σημαίνει την χρήση αντωνυμιών, άρθρων και γενικά λέξεων που απευθύνονται σε διαφορετικό φύλο από το φύλο με το οποίο αυτοπροσδιορίζεται το άτομο στο/για το οποίο μιλάμε (συνήθως κάποιο τρανς άτομο).

Το misgendering έχει καταγγελθεί επανειλημμένα από την LGBTQI+ κοινότητα ως επιθετική και προσβλητική συμπεριφορά. Και δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο, αφού ακυρώνει την προσωπικότητα του ατόμου στο οποίο απευθύνεται, αμφισβητώντας ευθέως το δικαίωμα και την δυνατότητα του αυτοπροσδιορισμού του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρανς άτομα νιώθουν συνήθως έντονη δυσφορία φύλου αφού παλεύουν πολύ έντονα με τον εαυτό τους για να καταλάβουν τι είναι αυτό που τα δυσκολεύει, γεγονός που μπορεί να τα οδηγήσει ακόμα και σε απόπειρες αυτοκτονίας. Αγωνίζονται συνεχώς και καθημερινά με τα κοινωνικά στερεότυπα προσπαθώντας να γίνουν αποδεκτά και να ενταχθούν στη κοινωνία.

Το αποτέλεσμα του misgendering είναι ακριβώς η ακύρωση όλου αυτού του εσωτερικού και εξωτερικού αγώνα του ατόμου να βρει και να αποδεχτεί τον εαυτό του και των συλλογικών αγώνων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ενάντια στις διακρίσεις, τη βία και για την κατάκτηση ίσων δικαιωμάτων.

Ευθύνες πουθενά

Το θέμα δεν είναι, βέβαια, νέο ούτε άγνωστο.

Σε πολλά social media, ή διαδικτυακές φόρμες, για παράδειγμα, έχει καθιερωθεί η δυνατότητα να επιλέγει το άτομο τον τρόπο (γένος κτλ.) με τον οποίο επιθυμεί να αναφέρονται στο πρόσωπό του. Αυτό αποτελεί μια κατάκτηση των LGBTQI+ ατόμων.

Τίποτα από όλα αυτά, όμως φαίνεται ότι δεν έλαβε υπ’ όψιν της η ΕΡΤ, κάνοντας ένα χονδροειδές λάθος αναφερόμενη στην αναπληρώτρια υπουργό υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, πράγμα που εγείρει διάφορα ερωτήματα.

Πρόκειται περί λάθους, ή περί επίθεσης; 

Ολόκληρο κρατικό κανάλι, δε βρέθηκε κάποιος να κάνει μια διόρθωση;

Τέτοια «λάθη» δείχνουν τουλάχιστον ασέβεια και καθόλου ευαισθησία στο θέμα. 

Η υπουργός έχει καθαρά τα χαρακτηριστικά του φύλου που έχει επιλέξει και δεν χωράει αμφιβολία στο πώς αυτοπροσδιορίζεται.

Η προσέγγιση της ΕΡΤ είναι στην πραγματικότητα τρανσφοβική.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα