Tης Σύνταξης του «Ξ»
Η πρόσφατη εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο έχει ανοίξει ένα νέο, ακόμα πιο αιματηρό, κεφάλαιο στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Λίβανος
Ήδη, 2.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 11.800 έχουν τραυματιστεί από τις επιθέσεις του Ισραήλ στη χώρα, ενώ οι εκτοπισμένοι υπολογίζονται σε 1,2 εκατομμύρια (σε μία χώρα 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων). Από αυτούς, μόνο 190.000 έχουν βρει μια θέση σε ασφαλή καταφύγια. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για επιδημία χολέρας, ενώ το Ισραήλ βομβαρδίζει και σκοτώνει αμάχους δίπλα σε νοσοκομεία και απειλεί ταυτόχρονα ότι θα τα βομβαρδίσει (με τη δικαιολογία ότι αποτελούν βάσεις της Χεζμπολάχ).
Αυτά τα κάνει «η μόνη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή» που απολαμβάνει την οικονομική, στρατιωτική και πολιτική στήριξη όλου του Δυτικού μπλοκ. Μπορεί οι διάφοροι δυτικοί ηγέτες να αισθάνονται κάπως άβολα όταν βγαίνουν στη δημοσιότητα οι αγριότητες που διαπράττει ο σύμμαχος τους, αλλά συνεχίζουν να τον καλύπτουν.
Σε πρόσφατη ομιλία της, η Γερμανίδα υπουργός εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, είπε:
«… πρέπει να αντιμετωπίσουμε το δίλλημα ότι μερικές φορές είναι αντιφατικές οι αξίες της Χάρτας [σημ: ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ]. Όπως για παράδειγμα το δικαίωμα των κρατών στην αυτοάμυνα και η ευθύνη να προστατευτούν οι άμαχοι όταν χρησιμοποιούνται ως “ανθρώπινες ασπίδες”»
Με λίγα λόγια, εντάξει τα δικαιώματα των αμάχων, αλλά αν είναι να εμποδίζουν την πολεμική ατζέντα των συμμάχων μας μπορούν και να παρακαμφθούν. Αυτοί είναι οι ηγέτες που θα φέρουν ειρήνη, δημοκρατία και ευημερία στον κόσμο με τα τανκς και τα αεροπλάνα τους…
Γάζα
Ταυτόχρονα, το νέο μέτωπο στον Λίβανο δεν εμποδίζει το Ισραήλ να συνεχίζει τη σφαγή στη Γάζα για πάνω από έναν χρόνο τώρα. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 42.000 ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 100.000.
Με βάση πρόσφατες εκθέσεις του ΟΗΕ, ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ένας δείκτης που μετράει τις επιδόσεις σε μια σειρά τομείς-κλειδιά για την ανθρώπινη ανάπτυξη) για την Γάζα αναμένεται να πέσει στα επίπεδα του 1955, «σβήνοντας 69 χρόνια προόδου», ακόμα και αν ο πόλεμος σταματήσει τώρα. Όσο για την οικονομία της Γάζας, ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι θα χρειαστούν 350 χρόνια για να επιστρέψει στα προπολεμικά επίπεδα!
Το Al Jazeera δημοσίευσε έρευνα που βασίζεται στα βίντεο και τις φωτογραφίες που ανεβάζουν οι ίδιοι οι ισραηλινοί στρατιώτες από τη Γάζα. Σε αυτά βλέπουμε αηδιαστικές εικόνες όπου στρατιώτες καταστρέφουν, κάνουν πλιάτσικο και βεβηλώνουν σπίτια απλών ανθρώπων, χωρίς αυτό να σχετίζεται καθόλου με την υποτιθέμενη στρατιωτική επιχείρηση να «διαλυθεί η Χαμάς». Ο ακροδεξιός Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Μπεν Γκβιρ, προωθεί συστηματικά τέτοιες συμπεριφορές, καθώς καλεί τους Παλαιστινίους να «αδειάσουν τη Γάζα» και να «μεταναστεύσουν» σε άλλες χώρες, περιγράφοντας χωρίς περιστροφές στην ουσία τις πολιτικές εθνοκάθαρσης που ακολουθεί ο ισραηλινός στρατός. Η δε Υπουργός Κοινωνικής Ισότητας (…) του Ισραήλ, δήλωσε «Προσωπικά είμαι υπερήφανη για τα χαλάσματα στη Γάζα, και για το ότι, κάθε μωρό, σε 80 χρόνια από τώρα, θα λέει στα εγγόνια του τι έκαναν οι Εβραίοι».
Αυτή την κυβέρνηση και αυτό τον στρατό χρηματοδοτούν οι δυτικές κυβερνήσεις με τα λεφτά των φορολογούμενων…
Οι λαοί
Από την πρώτη στιγμή που το Ισραήλ εισέβαλλε στον Λίβανο, ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης αναπτύχθηκε στη βάση της κοινωνίας προς τους εκτοπισμένους. Στήθηκαν επιτροπές βοήθειας σε διάφορα επίπεδα, καθώς ούτε η κυβέρνηση του Λιβάνου, ούτε η Χεζμπολάχ δεν μπήκαν μπροστά για να διαχειριστούν την κατάσταση.
Στο Ισραήλ συνεχίζονται οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, που αποτελούν μειοψηφικό μεν, αλλά αξιοσημείωτο ρεύμα, καθώς συμβαίνουν σε μια κατάσταση πολεμικού κλίματος και καταστολής κάθε φωνής που διαφωνεί, από την κυβέρνηση αλλά και τους ακροδεξιούς. Σε αυτό τα πλαίσιο, ηρωική είναι η στάση των αρνητών στράτευσης, που πηγαίνουν φυλακή αρνούμενοι/ες να υπηρετήσουν στα κατεχόμενα εδάφη. Σε άλλες χώρες, και κυρίως στις ΗΠΑ, αντισιωνιστές Εβραίοι συνεχίζουν να φωνάζουν «Όχι στο όνομά μας».
Οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό και τον λιβανέζικο λαό συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο. Από τις αραβικές χώρες, που οι κυβερνήσεις τους δεν κάνουν κάτι ιδιαίτερο για να σταματήσουν τη σφαγή, μέχρι τις δυτικές χώρες, των οποίων οι κυβερνήσεις βοηθάνε ενεργά το Ισραήλ.
Σε μια σειρά χώρες, οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν πάρει μια πρακτική μορφή με αποκλεισμούς ή σαμποτάζ εργοστασίων που τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή του Ισραήλ. Στην Ελλάδα πρόσφατα, λιμενεργάτες απέτρεψαν τη φόρτωση 21 τόνων πολεμικού υλικού σε πλοίο με προορισμό το Ισραήλ.
Προκειμένου να βάλουμε φρένο στην πολεμική μηχανή της Δύσης και του Ισραήλ, χρειάζεται να κινηθούμε στην κατεύθυνση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της κοινής πάλης των λαών, αλλά και των μαζικών δράσεων προκειμένου να μπλοκαριστούν οι μηχανισμοί που τροφοδοτούν τη σφαγή.