Η κατάσταση στα νοσοκομεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας – ΕΣΥ είναι εντελώς οριακή και για αυτό δεν φταίει ο κοροναϊός. Αυτή τη στιγμή:
- 10.000 είναι οι άμεσες ανάγκες σε γιατρούς και νοσηλευτές
- 30.000 είναι τα συνολικά κενά σε προσωπικό
- 25% των κρεβατιών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας – ΜΕΘ είναι κλειστά
- Αντιστοιχούν μόλις 6 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους
- Η αναλογία νοσηλευτών ανά 1.000 κατοίκους είναι στο 3,3 – η χαμηλότερη στις χώρες του ΟΟΣΑ, με τον μ.ο. της ΕΕ να είναι στο 8,4
- Πάνω από 10 δημόσια νοσοκομεία έχουν κλείσει από το 2013
- Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία έχουν μειωθεί κατά 50% από το 2010
Η παραπάνω τραγική εικόνα δείχνει τα βασικά προβλήματα που υπάρχουν στο ΕΣΥ μετά από 10 χρόνια μνημονιακών πολιτικών, όπου οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν μια κρίση που ξεκίνησε από τον τραπεζικό τομέα και πήρε παγκόσμιες διαστάσεις. Για να σωθούν οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν έως και 50%, ενώ έγιναν δραματικές περικοπές σε όλους τους τομείς του Δημοσίου. Στο ΕΣΥ οι περικοπές δεν ήταν μόνο δραματικές αλλά και εγκληματικές – πώς αλλιώς να ονομαστεί μια πολιτική που δεν παρέχει π.χ. στον καρκινοπαθή εγκαίρως θεραπεία και φάρμακα;
Σήμερα, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία καλούνται να βάλουν πλάτη και να εκτεθούν σ’ έναν επικίνδυνο ιό χωρίς επαρκή μέσα και προστασία.
Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία
Για παράδειγμα, σε τμήματα του ΓΠΝ Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης υπάρχουν αναφορές ότι έχει τελειώσει το οινόπνευμα, ενώ το απόθεμα σε μάσκες επαρκεί για 2-3 ημέρες το πολύ! Παρόμοια ή και χειρότερη είναι η κατάσταση σε μια σειρά νοσοκομεία.
«Στο Σεισμανόγλειο και στον Αγιο Σάββα δόθηκαν μάσκες σχεδόν ψεύτικες, σαν αποκριάτικες. Πολλοί διοικητές νοσοκομείων κοροϊδεύουν τον κόσμο […]. Πρέπει να αγοραστούν μάσκες και μέσα προστασίας για το προσωπικό»
Π. Παπανικολάου, γενικός γραμματέας ΟΕΝΓΕ
Οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό φαίνονται και από το γεγονός ότι οι οδηγίες του ΕΟΔΥ προς το ιατρικό προσωπικό που ασθενεί είναι να περιορίσει τις ημέρες καραντίνας σε 7 από τις 14 που θα έπρεπε να είναι κανονικά και οι γιατροί που εμφανίζουν πολύ ελαφρά συμπτώματα να μην αποσύρονται από τη μάχη!
Η κατάσταση αυτή, όπως και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετά αντιδραστήρια στο δημόσιο σύστημα υγείας και δεν γίνονται αρκετά τεστ για τον κορωνοιό όχι μόνο στην γενικό πληθυσμό, αλλά ούτε στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, οδήγησε στο να αποτελούν οι υγειονομικοί το 11% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοιού στη χώρα [*] αλλά και ολόκληρα τμήματα νοσοκομείων να απειλούνται με αναστολή λειτουργίας για μέρες, όπως έγινε στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο του Βόλου και αλλού. Έτσι η ικανότητα του ΕΣΥ να αντιμετωπίσει την επιδημία υπονομεύεται ακόμα περισσότερο.
Οι 2.000 προσλήψεις (κυρίως νοσηλευτών) που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ως «έκτακτο μέτρο» για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης, στην πραγματικότητα δεν έχουν να κάνουν με την κάλυψη των αναγκών καταπολέμησης του κορωνοιού. Ήταν προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ, που είχε γίνει τον Ιούλιο του 2019 και η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε εφαρμοστεί! Αφορούν δηλαδή κάλυψη κάποιων από τα κενά που ήδη υπήρχαν και δεν έχουν να κάνουν με την τρέχουσα κατάσταση. Την ίδια στιγμή η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας – ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει ότι οι 2000 προσλήψεις είναι πάρα πολύ λίγες για να αντιμετωπιστεί η πανδημία στοιχειωδώς και ότι απαιτούνται άμεσα 10.000 προσλήψεις.
Η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στους γιατρούς είναι υποκριτική. Στις τηλεοράσεις πρωθυπουργός, υπουργοί κλπ μιλούν για τους «μαχητές της πρώτης γραμμής», τους «ήρωες με τις άσπρες και τις πράσινες μπλούζες» και ότι «τον πρώτο λόγο έχουν οι γιατροί», όταν όμως η ΟΕΝΓΕ ζήτησε συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας, οι πόρτες ήταν «κλειστές». Ο Υπουργός και όλοι οι αρμόδιοι αρνήθηκαν να δεχτούν αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ με τη δικαιολογία των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας!
Η πλειοψηφία της κοινωνίας, όλοι όσοι και όσες πλήττονται από τις πολιτικές λιτότητας, οι εργαζόμενοι, τα φτωχά στρώματα, η νεολαία, στεκόμαστε αλληλέγγυοι και στηρίζουμε τόσο τον καθημερινό αγώνα γιατρών-νοσηλευτών, όσο και τα δίκαια αιτήματά τους για την αναβάθμιση και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.
Να παλέψουμε για:
- Επίταξη όλων των αντιδραστηρίων στον ιδιωτικό τομέα και άμεση προμήθεια νέων αντιδραστηρίων στα δημόσια νοσοκομεία. Διενέργεια ελέγχων σε όλα τα ύποπτα περιστατικά (όχι μόνο στα σοβαρά) και μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων – αυτό ήταν ένα από τα βασικά μέτρα που επέτρεψε σε χώρες όπως η Ταιβάν, που βρίσκονται δίπλα την Κίνα, να έχουν εντυπωσιακό περιορισμό των κρουσμάτων.
- Να εξασφαλισθούν στους υγειονομικούς όλα τα αναγκαία ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, γυαλιά, αδιάβροχες ρόμπες κ.α.) σε επαρκείς ποσότητες ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
- Επίταξη της ποτοποιίας που διαθέτει αποστακτήρια κατάλληλα για την παραγωγή φαρμακευτικού οινοπνεύματος για να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων και των πολιτών σε οινόπνευμα.
- Να προχωρήσουν άμεσα με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» όλες οι απαραίτητες προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας (όχι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ).
- Να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν την περίοδο των μνημονίων, όπως και όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ.
- Άμεση προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού των ΜΕΘ, ειδικά για τις ανάγκες νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό (αναπνευστήρες κλπ).
- Επίταξη ιδιωτικών κλινικών, υλικού και εξοπλισμού -χωρίς αποζημίωση- και ένταξή τους στον σχεδιασμό του ΕΣΥ
- Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό αντισηπτικών, μασκών και των άλλων μέσων ατομικής προστασίας.