Array

Το δώρο της κυβέρνησης στην MIG

Του Γιάννη Παππά

Το σήριαλ της Ολυμπιακής Αεροπορίας έλαβε τέλος με την κυβέρνηση και τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη να θριαμβολογούν προκλητικά για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αερομεταφορέα και τον Βγενόπουλο και τη MIG από την άλλη να καυχιούνται και να παρουσιάζονται σαν ευεργέτες που καταδέχτηκαν να σώσουν την εταιρεία.

Πίσω απ’ όλα αυτά δεν υπάρχει τίποτε άλλο από ένα ακόμη σκάνδαλο. Τη λέξη σκάνδαλο, δικαιολογεί από μόνο του το ποσό πώλησης της ΟΑ : 177,2 εκατ., ποσό δυσανάλογο του προϊόντος και ανάλογο του ξεπουλήματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι το κομμάτι της επίγειας εξυπηρέτησης πωλήθηκε 44,8 εκ. ενώ τα ετήσια κέρδη του είναι 50 εκ.ευρώ!

Ποια είναι η επόμενη μέρα για την Ολυμπιακή;

Είναι μεγάλη η απώλεια για το ελληνικό δημόσιο και την οικονομία της χώρας της δημόσιας Ολυμπιακής που είχε υψηλά στάνταρ ασφάλειας, μια από τις καλύτερες διεθνώς τεχνική βάση και έγινε ελλειμματική βασικά εξαιτίας των τεράστιων κρατικών χρεών στην ΟΑ που ξεπερνούν το 1 δις ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων.

Το επιχείρημα για παροχή καλύτερων υπηρεσιών καταρρίπτεται αν ρίξουμε μια ματιά σε παραδείγματα άλλων αεροπορικών εταιρειών που ιδιωτικοποιήθηκαν. Στο επίπεδο της ασφάλειας, όταν το μόνο κριτήριο είναι το κέρδος αρχίζουν οι περικοπές από τα έξοδα συντήρησης και η ασφάλεια των επιβατών έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Εργαζόμενοι στον «αέρα»

Κεντρικό ζήτημα είναι τώρα το μέλλον των εργαζομένων. Γύρω στους 4.000 είναι οι συμβασιούχοι που θα μείνουν στο δρόμο. Ένα άλλο κομμάτι εργαζομένων προορίζεται για μετάταξη, χωρίς κανείς να ξέρει σε ποιες ακριβώς θέσεις θα μεταταχθεί, σε κάποιους θα προταθεί εθελούσια έξοδος με μειωμένη σύνταξη, ενώ κάποιοι άλλοι θα απολυθούν για να επαναπροσληφθούν με ψαλίδι στους μισθούς και αμφίβολα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα . Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα και ένα μέρος της ευθύνης βαραίνει και τις ηγεσίες των συνδικάτων της ΟΑ(των πιλότων και της ΟΣΠΑ ιδιαίτερα) γιατί σιγόνταραν το ξεπούλημα χωρίς καμία ουσιαστική αντίσταση.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σφράγισε, όπως αναμενόταν, τη συμφωνία για τη μεταβίβαση, στερούν από την κοινωνία άλλο ένα δημόσιο αγαθό.

Στόχοι πάλης πλέον η ανάκληση της πώλησης του αερομεταφορέα και επανεθνικοποίηση χωρίς καμία αποζημίωση και η δημιουργία ελεγκτικής επιτροπής με τη συμμετοχή των εργαζομένων για να ερευνηθούν τα σκάνδαλα και να καταλογιστούν ευθύνες σ’ αυτούς που έφεραν αυτά τα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα