Ανακοίνωση της Green Attack – μέτωπο για το περιβάλλον
«…Από τους δημιουργούς των προβλημάτων δεν περιμένει κανείς επαρκή επίλυσή τους. Είναι όμως καθήκον μας να τα δημοσιοποιήσουμε ώστε οι υποψήφιοι κυβερνώντες να μην πουν ότι δεν γνώριζαν…
…Φτάνει η καταστροφή από την πυρκαγιά του μνημονίου που καίει την πατρίδα μας, ας τη θωρακίσουμε από την πυρκαγιά και τις φυσικές καταστροφές, τις οποίες απευχόμαστε να συμβούν. Εκφράζουμε την αγωνία μας».
ΕΑΠΣ (Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος), 24-4-2012
Περίπου δύο μήνες μετά, με εκατοντάδες φωτιές που κατέστρεψαν ή απείλησαν δασικές εκτάσεις, από την Πελοπόννησο μέχρι την Αττική και την Εύβοια και με αρκετές χιλιάδες λιγότερα στρέμματα δάσους, δε χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς που κατέληξαν αυτές οι προειδοποιήσεις…
Λεφτά για τα δάση…
Σήμερα, στα τέλη Ιούνη, έχοντας μπροστά του τουλάχιστον άλλους τρεις μήνες με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους, και τις τεράστιες ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση να υποσκάπτουν το έργο του, το Πυροσβεστικό Σώμα καλείται να σώσει ότι έχει απομείνει. Ωστόσο τα σενάρια δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Σύμφωνα με την Καθημερινή (24/6/2012) «ο αριθμός των πυρκαγιών καταγράφει το 2012 (έως τώρα) αύξηση 42% σε σχέση με το 2011». Και βέβαια την ίδια ώρα, το ανθρώπινο δυναμικό που θα κληθεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, όπως και τα μέσα που διαθέτει είναι λιγότερα από ποτέ.
Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ*, ο Γ. Σταμούλης, πρόεδρος της ΕΑΠΣ, περιγράφει τις τεράστιες ελλείψεις: «Την ημέρα που έσκασε η φωτιά στη Λαυρεωτική, 2.000 συμβασιούχοι πυροσβέστες δεν είχαν μπει στο σώμα … από τα 21 αεροπλάνα που διαθέτει η χώρα (η πολεμική αεροπορία), σε ετοιμότητα βρίσκονταν τα μισά …». Επιπλέον εξηγεί ότι τα περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα είναι γερασμένα, έχουν πρόβλημα με τα ελαστικά, που σε πολλές περιπτώσεις αλλάζουν χάρη σε δωρεές ιδιωτών, ενώ το σύνολο των κονδυλίων που είναι διαθέσιμα, είναι μειωμένα κατά 20%.
Ταυτόχρονα, σε επίπεδο πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, (που απαιτεί πρώτα από όλα συστηματικούς καθαρισμούς των δασικών εκτάσεων από ξερά χόρτα, νεκρά δέντρα, κλπ) αλλά και σε επίπεδο καθαρισμών και συντήρησης των δασικών δρόμων, των σημείων υδροληψίας, κλπ, ουσιαστικά δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Έτσι, ένα απλό πεταμένο τσιγάρο, ή μια χαλασμένη εξάτμιση, όταν θα βρει τις κατάλληλες συνθήκες, (ξερά χόρτα, δύσβατους δρόμους και το κοντινότερο πυροσβεστικό όχημα σε μεγάλη απόσταση), δε θα αργήσει να επεκταθεί. Αν τώρα τύχει να έχουμε και ψηλές θερμοκρασίες, δυνατούς ανέμους και χαμηλά επίπεδα υγρασίας, (κάτι που δεν είναι σπάνιο για τους καλοκαιρινούς μήνες), τότε οι καταστροφές που θα προκληθούν μπορεί να είναι ανυπολόγιστες.
…ή τα δάση να γίνουν λεφτά;
Οι δασικές εκτάσεις της χώρας ωστόσο, δεν απειλούνται μόνο από τα τεράστια κενά στη χρηματοδότηση της πρόληψης και της καταστολής των δασικών πυρκαγιών. Όταν το δάσος αντιμετωπίζεται σαν φιλετάκι, το οποίο κάποιοι μπορούν να εκμεταλλευτούν, τότε όπου δεν επαρκούν οι φωτιές, θα έρχονται οι μπουλντόζες, κι όπου “δεν πέτυχε” μια αναδάσωση, θα φυτρώνουν ξενοδοχεία και γήπεδα…
Μέσα λοιπόν στο γενικό κλίμα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της διευκόλυνσης των «μεγάλων επενδύσεων που χρειάζεται η οικονομία», στις 9 Νοεμβρίου 2011, η ελληνική βουλή ψήφισε το νόμο «για την τουριστική αξιοποίηση των δασών» του ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής). Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου:
«επαναφέρεται η δυνατότητα συνολικής επέμβασης σε δάσος ή δασική έκταση σε ποσοστό 20% επί του συνόλου της έκτασης με σκοπό την κατασκευή συνοδών σε τουριστικές υποδομές αθλητικών εγκαταστάσεων (π.χ. γήπεδα διαφόρων αθλημάτων, ιππασία κλπ), με δυνατότητα δόμησης 10%».
Μέχρι και την ψήφισή του νόμου, υπήρχε δυνατότητα συνολικής επέμβασης στο 10% δασών και δασικών εκτάσεων. Από τις 9/11/12, η δυνατότητα συνολικής επέμβασης έχει ουσιαστικά διπλασιαστεί. Πρακτικά, άλλο ένα 10% των δασικών εκτάσεων θυσιάζεται προκειμένου να κατασκευαστούν αθλητικές υποδομές που θα «συνοδεύουν» τουριστικές εγκαταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για ξενοδοχειακές μονάδες, είτε για γήπεδα γκολφ, πίστες ιππασίας ή τους δρόμους που αναγκαστικά θα τα συνοδεύουν, το δάσος συρρικνώνεται για να δώσει τη θέση του σε κερδοφόρες – για το κεφάλαιο – δραστηριότητες.
Αυτό ωστόσο, δεν ήταν το μόνο κατόρθωμα του ΥΠΕΚΑ το τελευταίο διάστημα. Σε πιο πρόσφατο νόμο (του Φλεβάρη του 2012), με τον ειρωνικό τίτλο “Για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος”, το υπουργείο ξεκαθαρίζει πως όταν πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, αρμόδιος για να δώσει άδεια, δεν είναι το τοπικό δασαρχείο, αλλά ο ίδιος ο υπουργός!
«Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά από γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών, μπορεί να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις του άρθρου 100 του Ν. 3852/2010 για τη μελέτη, κατασκευή, εκτέλεση έργων, εργασιών και προμηθειών από τα αναφερόμενα στο άρθρο 16 του ν. 998/1979 όταν:
α. Το ύψος της προγραμματικής σύμβασης υπερβαίνει το ποσό των 500.000 ευρώ για την περιοχή ευθύνης του κάθε δασαρχείου.
β. Τα ως άνω έργα, μελέτες και προμήθειες αφορούν δασικού χαρακτήρα δημόσιες εκτάσεις που εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 1650/ 1986 (ΦΕΜ 160 Α’), ή προστατευόμενες δασικές περιοχές των δικτύων NATURA 2000 και RAMSAR».
Το μήνυμα που έστειλε το ΥΠΕΚΑ στους επιχειρηματίες φίλους του ήταν σαφέστατο: «Ελάτε να χτίσετε και να εκμεταλλευτείτε δασικές εκτάσεις και προστατευόμενες περιοχές με την άδειά μου! Το μόνο που σας ζητάω είναι να μην φτιάξετε «ψιλικατζίδικα», αλλά σοβαρές επενδύσεις των 500.000 ευρώ τουλάχιστον!…» Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ενδιαφερόμενοι πήραν το μήνυμα και ετοιμάζονται για δράση…
Για την ελληνική κοινωνία ωστόσο, που τα τελευταία χρόνια βλέπει το βιοτικό της επίπεδο να ισοπεδώνεται και τον φυσικό πλούτο, που αποτελεί περιουσία της, είτε να ξεπουλιέται στο όνομα της «ανάπτυξης», είτε να καταστρέφεται λόγω υποχρηματοδότησης, το μήνυμα είναι ακόμη πιο σαφές: Πρέπει να τους σταματήσουμε πριν καταστρέψουν τα πάντα!
Διεκδικούμε:
Αύξηση των δαπανών για αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης δασικών πυρκαγιών και δασοπυρόσβεσης
Αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων μέχρι και του τελευταίου στρέμματος
Άμεση κάλυψη των κενών θέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα και τη Δασική Υπηρεσία
Ενίσχυση – βελτίωση του εξοπλισμού της πυροσβεστικής
Τα δάση ανήκουν στην κοινωνία – καμία δασική έκταση σε ιδιώτες, καμία επιχειρηματική δραστηριότητα σε δασικές εκτάσεις
_________________________________________________
*http://www.skai.gr/player/radio/?mmid=229699