Της Ζωής Μακρυγεωργάκη – Αγγλική Φιλολογία
Σύμφωνα με ένα από τα νέα νομοσχέδια που κατέθεσε το υπουργείο παιδείας προβλέπεται η ίδρυση Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Ο.Α.Τ.Α.Π.). Ο βασικός του ρόλος είναι να εξισώνει και να αντιστοιχεί πτυχία των ελληνικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με ανάλογα ιδρύματα του εξωτερικού. Όπως φαίνεται από το όνομά του, ο Ο.Α.Τ.Α.Π. αναγνωρίζει τίτλους σπουδών των Α.Ε.Ι. και των Τ.Ε.Ι., αλλά και πτυχία πανεπιστημίων του εξωτερικού, τυπικά δηλαδή αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες του ΔΙΚΑΤΣΑ και του ΙΤΕ τα οποία καταργούνται.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, αναφέρουν ότι ως αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα θεωρείται κάθε ΑΕΙ, ΤΕΙ, ή «άλλης μορφής ίδρυμα ανωτάτης εκπαίδευσης» που έχει αναγνωριστεί ως τέτοιο από τους αρμόδιους φορείς του κράτους όπου λειτουργεί.
Δίνει δηλαδή το δικαίωμα σε κάθε ιδιωτική σχολή που λειτουργεί στην Ελλάδα, αν είναι τμήμα αλλοδαπού πανεπιστημίου, αναγνωρισμένου στη χώρα του ως ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης, να χορηγεί πτυχία τα οποία στη συνέχεια να τυγχάνουν της ίδιας αναγνώρισης με αυτά των ελληνικών πανεπιστημίων. Επομένως, αν και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν είναι δυνατή ακόμα στη χώρα μας, οι σχολές αυτές ουσιαστικά θα μπορούν να λειτουργούν έμμεσα ως ιδιωτικά πανεπιστήμια, αφού θα χορηγούν ανάλογους τίτλους σπουδών.
Ενδιαφέρουσες ως προς αυτό είναι και οι δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού επιμελητηρίου, κ. Φουντουκάκου, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά ότι “..η συνταγματική δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών ανώτερων σχολών παραλληλιζόμενη με τη Μπολόνια, θα μπορούσε να καταλήξει στην απονομή ενός πρώτου πτυχίου από τις σχολές αυτές”. Αναρωτιέται επίσης τι θα συμβεί “αν ένα ιδιωτικό ΑΕΙ της Κύπρου συνεργαστεί με ένα Κέντρο Ελευθέρων σπουδών”.
Ταυτόχρονα, ο κ. Καρκανιάς, πρόεδρος του συνδέσμου ιδιωτικών κολεγίων, δηλώνει ότι μέχρι να αναθεωρηθεί το σύνταγμα, οι Ανώτερες Ιδιωτικές Σχολές που φυσικά δεν απαγορεύονται από αυτό, μπορούν να αποτελούν “δοκιμαστήριο, για να γίνουν ιδιωτικά ΑΕΙ”.