Τι κοινό έχει μια τράπεζα και μια πιτσαρία; Απολύσεις, τρομοκρατία, επισφάλεια

Το τελευταίο διάστημα, δυο τελείως διαφορετικές μεταξύ τους επιχειρήσεις έχουν έρθει στο προσκήνιο εξαιτίας των σκληρών επιθέσεων ενάντια στους εργαζόμενους τους. Η πρώτη αφορά τους εργαζόμενους στον τραπεζικό κλάδο, που είναι στο στόχαστρο όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Η δεύτερη αφορά στον κλάδο της εστίασης όπου τα εργατικά ατυχήματα, η ανασφάλιστη εργασία, η μη τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας έχει γίνει πλέον ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση.

Τράπεζα Πειραιώς: Μετακομίστε ή μείνετε άνεργοι!

Την τελευταία δεκαετία η εικόνα του τραπεζικού τομέα έχει αλλάξει. Οι τράπεζες έχουν πάψει να θεωρούνται πλέον ένα εξαιρετικά ασφαλές και ποιοτικό περιβάλλον εργασίας, με τη συρρίκνωση του προσωπικού να τρέχει ραγδαία και τις ενοικιάσεις εργαζομένων να δίνουν και να παίρνουν. Αυτά έχουν σαν συνέπεια η σωστή εξυπηρέτηση των πολιτών να μοιάζει με ανέκδοτο ενώ οι «υπηρεσίες» για τις οποίες φημίζονται οι τράπεζες να είναι οι πλειστηριασμοί, η αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων αλλά και τα θαλασσοδάνεια σε μεγαλοεπιχειρηματίες! 

Πάνω σ’ αυτή τη λογική η Πειραιώς ανέθεσε την ευθύνη είσπραξης των «προβληματικών» δανείων στη Σουηδική εισπρακτική εταιρεία Intrum κλείνοντας το αντίστοιχο τμήμα της και θέτοντας στους εργαζόμενους το εξής εκβιαστικό δίλημμα: Ή αποχωρούν εθελούσια ή διασκορπίζονται όπου τους θέλει το νέο «επενδυτικό» σχήμα! Σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων 350 εργαζόμενοι στην Πειραιώς παραμένουν εκτός εργασίας για περίπου δύο μήνες γιατί αρνούνται να εργαστούν για την Intrum. Πέρα από τις άμεσες συνέπειες που θα υποστούν οι εργαζόμενοι με το «ξεσπίτωμά» τους (οι εργαζόμενοι της Αττικής καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, οι αντίστοιχοι της Θεσσαλονίκης στην Κρήτη!), η διαχείριση των δανείων των νοικοκυριών από τη νέα εταιρεία συνεπάγεται άσχημες εξελίξεις για τους δανειολήπτες. Τέτοιες εταιρείες δρουν ωμά χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους κοινωνικά κριτήρια. 

Οι εργαζόμενοι, μπροστά σ’ αυτό το χάος που προκαλεί η διοίκηση της τράπεζας, αντιπροτείνουν να αξιοποιηθούν στα υποστελεχωμένα καταστήματα και υπηρεσίες της, προς όφελος του συναλλασσόμενου κοινού που ταλαιπωρείται από την έλλειψη προσωπικού. Βέβαια, θα αναρωτηθεί κανείς: Ποιος νοιάζεται για την εξυπηρέτηση του κοινού ή για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων; Σίγουρα όχι μια τράπεζα που διοικείται από ιδιωτικά κεφάλαια και σίγουρα όχι μια ιδιωτική εταιρεία αρπακτικών που το μόνο που τους νοιάζει είναι το κέρδος! 

Pizza FAN: Σερβίρει απολύσεις και ασυδοσία

Στα Γιάννενα εκτυλίσσεται αυτή την περίοδο ένας πολύ ενδιαφέρων εργατικός αγώνας 8 διανομέων σε κατάστημα της Pizza Fan. Στα μέσα Οκτώβρη, οι 8 ντελιβεράδες που αποτελούν το σύνολο του προσωπικού delivery της επιχείρησης (κι όχι 2 άτομα όπως θέλει να παρουσιάζει η εταιρεία) κάλεσαν σε συνάντηση την εργοδοσία για να καταθέσουν γραπτά τα αιτήματά τους, ευελπιστώντας σε ένα γόνιμο διάλογο. Όπως περιγράφει η ανακοίνωση της Συνέλευσης Βάσης Εργαζόμενων Διανομέων στα Ιωάννινα τα αιτήματα των εργαζόμενων δεν είναι τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Με λίγα λόγια, ζήτησαν πλήρη ασφάλιση για όλες τις ώρες εργασίας, αποζημίωση για νυχτερινή και κυριακάτικη εργασία, καταβολή υπερωριών, κάλυψη βενζίνης και εξόδων χρήσης/συντήρησης δικύκλου. Η εργοδοσία αρνήθηκε να καλύψει τα έξοδα κίνησης, πρότεινε να δηλώνονται στο ΙΚΑ το 70-80% των πραγματικών ωρών απασχόλησης και αντιπρότεινε να ενσωματωθούν οι νόμιμες προσαυξήσεις και τα επιδόματα σε μια σταθερή αποζημίωση των 4,50 ευρώ/ώρα. Για κάλυψη των Μέσων Ατομικής Προστασίας βέβαια ούτε λόγος!  

Έδωσαν περιθώριο στους διανομείς για απάντηση τη Δευτέρα 21 Οκτώβρη. Πριν οι διανομείς απαντήσουν εάν συμφωνούν ή έχουν κάποια αντιπρόταση, τούς ανακοινώθηκε τηλεφωνικώς τη Δευτέρα 21/10 η πλήρης αναστολή των λειτουργιών του καταστήματος και η απόλυση του συνόλου των εργαζομένων (8 άτομα στην κουζίνα και 8 στη διανομή)! Μιλάμε για μεγάλο θράσος! Αλλά η επιχείρηση δεν έμεινε εκεί! Με ανακοίνωσή της μιλάει για «παράλογες» απαιτήσεις μιας «μικρής» μερίδας εργαζομένων ρίχνοντας, με βρώμικο τρόπο την ευθύνη για την απώλεια των 16 θέσεων εργασίας στους 8 διανομείς που διεκδίκησαν τα απολύτως νόμιμα! 

Μιλάει μάλιστα για «παράλογα» αιτήματα μια επιχείρηση που την επομένη της ανακοίνωσης της για κλείσιμο (22/10/2019) ποστάρει στη βιτρίνα της αγγελία για προσωπικό κουζίνας και διανομής! Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ατιμωρησίας των εργοδοτών που αυθαιρετούν ασύστολα ενάντια στους εργαζόμενους. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα