Σχόλιο από το «Ξεκίνημα»
Στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απεύθυνε δημόσιο κάλεσμα στο ΚΚΕ, τη ΛΑΕ και το σύνολο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς με στόχο την κοινή δράση στο κίνημα[1]. Το Ξεκίνημα χαιρέτισε τότε αυτή την πρωτοβουλία εξηγώντας πως η κοινή δράση της Αριστεράς είναι ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα της περιόδου[2]. Την ίδια εκείνη περίοδο μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών του «Ξ» και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για να διερευνηθούν οι δυνατότητες κοινής δράσης [3].
Δυστυχώς όμως μια σειρά γεγονότα που έλαβαν χώρα τόσο πριν, όσο και μετά το κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για κοινή δράση δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά ως προς το τι ακριβώς εννοεί «κοινή δράση» η ΑΝΤΑΡΣΥΑ γενικά αλλά ειδικά η μεγαλύτερη συνιστώσα της, το Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ).
ΤΕΕ
Ενόψει του συνεδρίου του ΤΕΕ τον περασμένο Νοέμβρη, 4 αριστερές παρατάξεις προχώρησαν σε συνεργασία, συγκροτώντας την «Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση» (ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ.). Στην ΑΡΑΓΕΣ συμμετείχαν δυνάμεις από το χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Λαϊκής Ενότητας, της Αριστερής Ριζοσπαστικής Κίνησης (ΑΡΚ) του «Ξεκινήματος» κ.α. [4].
Το ΝΑΡ αρνήθηκε να ενταχθεί στη συνεργασία, χωρίς να προβάλει κάποια πολιτική διαφωνία, και συγκρότησε μαζί με μερικές από τις οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την παράταξη Block ΤΕΕ.
Συνέδριο ΑΔΕΔΥ
Στην περίπτωση του συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ η υπόλοιπη ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμφωνούσε σε κοινή εκλογική κάθοδο με τις δυνάμεις του ΜΕΤΑ (που πρόσκειται στη ΛΑΕ) το ΝΑΡ «τορπίλισε» τη συνεργασία [5].
Βόλος
Στο Βόλο, ενόψει της Πρωτομαγιάς, το «Ξ» πήρε τη πρωτοβουλία να καλέσει σε σύσκεψη όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς της πόλης με σκοπό κοινή καμπάνια και κοινή προσυγκέντρωση των δυνάμεων της Αριστεράς στη πρωτομαγιάτικη πορεία.
Το ΝΑΡ ήταν από τις δυνάμεις που αρνήθηκαν, καλώντας τους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν στην ήδη αποφασισμένη ξεχωριστή συγκέντρωση που είχε συναποφασίσει με το ΕΕΚ [6].
ΤΥΠΕΤ
Το πιο πρόσφατο περιστατικό αφορά τις εκλογές που θα γίνουν στο Ταμείο Υγείας του Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ) στις 24 Μάη.
Εκεί η «Πρωτοβουλία» εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα (συνδικαλιστική παράταξη στην οποία συμμετέχει και το Ξεκίνημα) απεύθυνε κάλεσμα εκλογικής συνεργασίας στην Πρόταση Προοπτικής (πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και την ΕΝΙΑΙΑ (ΠΑΜΕ). Η ΕΝΙΑΙΑ, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν απάντησε.
Η Πρόταση Προοπτικής, με κύρια ευθύνη των στελεχών του ΝΑΡ που ηγούνται της παράταξης, αρνήθηκε παρότι και πάλι δεν εξέφρασε καμία διαφωνία πάνω στους άξονες που προτάθηκαν.
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην αδυναμία τόσο της «Πρωτοβουλίας», όσο και της «Πρότασης Προοπτικής» να κατεβάσουν ψηφοδέλτιο στο εκλογικό διαμέρισμα της Αττικής (απαιτούνται μίνιμουμ 40 άτομα), ενώ από κοινού οι δύο παρατάξεις θα μπορούσαν όχι μόνο να συμπληρώσουν, αλλά και να αναπτύξουν μεγάλη δυναμική δίνοντας διέξοδο σε σημαντικό στρώμα συναδέλφων [7].
Το «ερώτημα»
Το ερώτημα που προκύπτει από όλα τα πιο πάνω είναι τι ακριβώς εννοεί το ΝΑΡ όταν αναφέρεται σε κοινή δράση με την υπόλοιπη Αριστερά; Ή πιο σωστά, το εννοεί όταν το προτείνει ή πρόκειται απλά για υποχώρηση σε πιέσεις στο εσωτερικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή από την υπόλοιπη Αριστερά; Με άλλα λόγια, είναι ειλικρινές ή υποκριτικό το κάλεσμα σε ενωτικές δράσεις;
Μιλώντας πιο συνολικά για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ποιο νόημα έχουν τα σχετικά καλέσματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όταν όποτε υπάρξει η δυνατότητα να γίνει πραγματικότητα μια τέτοια συνεργασία τορπιλίζεται από δυνάμεις στο εσωτερικό της;
Είναι ένα ερώτημα που η ηγεσία του ΝΑΡ αλλά και το σύνολο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλούνται να απαντήσουν. Γιατί το ζήτημα της κοινής δράσης των δυνάμεων της Αριστεράς και του κινήματος είναι από τα πλέον σημαντικά για τους εργαζόμενους και το μαζικό κίνημα. Ασφαλώς η ενωτική δράση δεν φτάνει. Χωρίς επαναστατικό πρόγραμμα και χωρίς ένα επαναστατικό φορέα ή πόλο, δεν υπάρχει μέλλον για την Αριστερά. «Επαναστατικός» φορέας όμως που δεν έχει ενωτική προσέγγιση στα ζητήματα της δράσης του κινήματος είναι καταδικασμένος να αποτύχει.