Η Αριστερά στο Βόλο ανίκανη να οργανώσει κοινή συγκέντρωση και πορεία την Πρωτομαγιά

nk-jpg
Νίκος Κανελλής,
Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου

 

Στις 3 Απριλίου το «Ξεκίνημα» Βόλου απεύθυνε πρόσκληση σε αριστερές οργανώσεις και άλλες κινηματικές συλλογικότητες της πόλης για σύσκεψη με θέμα την Πρωτομαγιά (δείτε την πρότασή του «Ξ» εδώ: http://www.volos.xekinima.org/2017/04/blog-post_10.html).

Η πρόσκληση συνοδεύονταν με συγκεκριμένες προτάσεις που επιγραμματικά περιλαμβάνανε τα εξής:

  • Κοινό κάλεσμα των αριστερών ριζοσπαστικών δυνάμεων για την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση με κοινή αφίσα και προκήρυξη
  • Κοινή καμπάνια σε χώρους δουλειάς, σπουδών και γειτονιές με βάση αυτά τα κοινά υλικά
  • Κοινή προ-συγκέντρωση με ταξικό – διεθνιστικό χαρακτήρα και κοινό διακριτό μπλοκ στη συγκέντρωση και πορεία του Εργατικού Κέντρου Βόλου, του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ
  • Σεβασμός της ανεξαρτησίας κάθε οργάνωσης/σχήματος που θα είχε τη δυνατότητα να προβάλει το δικό του πολιτικό πλαίσιο και συνθήματα μέσα από τα ανεξάρτητα πανό, διακριτικά, υλικά κοκ

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από το «Ξεκίνημα», εκπρόσωποι της Εργατικής Αυτονομίας (συνδικαλιστική παράταξη στο Εργατικό Κέντρο Βόλου) που συμμετέχουν και στην Ενωτική Αριστερή Συνεργασία (ΕΑΣ) Μαγνησίας, σύντροφοι από τη  ΛΑΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΕΚ, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, τη ΛΑΑΑΣ («Λαϊκή Αντίσταση Αριστερή Αντι-ιμπεριαλιστική Συνεργασία» – συνεργασία του ΜΛ-ΚΚΕ με το ΚΚΕ-μλ) και τον Ταξικό Συντονισμό (συνεργασία ΝΑΡ-ΕΕΚ).

Δυστυχώς, παρότι πολλές οργανώσεις ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, δεν στάθηκε δυνατό να υπάρξει συμφωνία και να ληφθεί απόφαση. Αιτία ήταν η διαφωνία που εκφράστηκε από μερικούς από τους παρευρισκόμενους και συγκεκριμένα το ΝΑΡ, το ΕΕΚ, το Δίκτυο και τη ΛΑΑΑΣ.

Ο εκπρόσωπος της ΛΑΑΑΣ ήρθε για να κατηγορήσει τους πάντες για «νεροκουβαλητές του ΣΥΡΙΖΑ»… Δήλωσε ότι «διαφωνεί με όλους, όσο διαφωνεί και με τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ» και αποχώρησε… Τώρα, γιατί ήρθε;… Είναι ένα ερώτημα…

Οι σύντροφοι από το ΝΑΡ και το ΕΕΚ ενημέρωσαν τις υπόλοιπες οργανώσεις ότι οι ίδιοι είχαν ήδη λάβει απόφαση για ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία η οποία δεν θα έχει καμία σχέση και καμία επαφή με τη συγκέντρωση του ΕΚΒ και των υπόλοιπων συνδικάτων. Κάλεσαν δε τις υπόλοιπες οργανώσεις που ήταν παρούσες να υιοθετήσουν τη δική τους πρόταση.

Οι σύντροφοι από τη ΛΑΕ και την Εργατική Αυτονομία τοποθετήθηκαν θετικά απέναντι στην πρόταση του Ξεκινήματος ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΕΚ δεν τοποθετήθηκε.

Η σύσκεψη, όπως ήταν φυσικό μετά από τα πιο πάνω δεν κατέληξε σε κοινή απόφαση.

***

Κατά τη γνώμη μας, το περιστατικό αυτό είναι ενδεικτικό των σοβαρών ελλειμμάτων και προβλημάτων που χαρακτηρίζουν μεγάλο μέρος της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η συντονισμένη δράση των παραπάνω οργανώσεων θα μπορούσε να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει περισσότερο κόσμο στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση η οποία δυστυχώς έχει πάρει έναν επετειακό και άμαζο χαρακτήρα τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για έναν αντιπολιτευτικό και ριζοσπαστικό πόλο απέναντι στις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες που έχουν εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εργατικό κίνημα σήμερα. Στα πλαίσια μιας ενιαίας συγκέντρωσης θα μπορούσε να φανεί πιο καθαρά η γύμνια και η απαξίωση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών.

Αντίθετα μια τρίτη Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, όπως προτείνει η συνεργασία του ΝΑΡ με το ΕΕΚ, στο Βόλο, ξεχωριστή από το ΕΚΒ και το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Υπάρχει άλλωστε και η περσινή εμπειρία όπου στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση την οποία κάλεσαν το ΝΑΡ και το ΕΕΚ στο Βόλο συμμετείχαν μερικές δεκάδες μέλη αυτών των οργανώσεων μαζί με μερικές δεκάδες πρόσφυγες από τον καταυλισμό προσφύγων της περιοχής… Όλοι μαζί όχι πάνω από 50 – 60 άτομα.

Αν αυτό θεωρείται μια θετική εικόνα ριζοσπαστικής παρέμβασης στην Πρωτομαγιά, τότε σίγουρα έχουμε διαφορετική άποψη. Για την τοπική κοινωνία αυτό αποτελεί γραφικότητα.

Με αυτές τις λογικές η «ριζοσπαστική» Αριστερά όχι μόνο δεν πείθει τα πλατιά εργατικά στρώματα να συμμετέχουν στην δική της συγκέντρωση αλλά τα «σπρώχνει» στο να δουν την Πρωτομαγιά σαν μέρα χαλάρωσης και βόλτας, μακριά από κομματικές συγκεντρώσεις που δεν αφορούν τη μάζα των εργαζομένων και τα συμφέροντα του κινήματος…

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής