Ανακοίνωση της Επιτροπής για Δημόσιες Συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη,
24/12/2016
Λίγες μέρες πριν την αλλαγή του χρόνου η Κυβέρνηση μέσω του υπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη, σπεύδει πρόωρα να ανάψει τα πυροτεχνήματα για το 2017.
Διαβάζουμε από στοχευμένα δημοσιεύματα ότι σε κλειστή σύσκεψη με τους δημάρχους της Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση πρότεινε το σπάσιμο του μονοπωλίου του ΟΑΣΘ και την δημιουργία δημόσιου φορέα στην πόλη για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (που υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια).
Από ότι διαβάζουμε σε αυτές τις «διαρροές», αυτός ο φορέας δεν θα είναι στα πρότυπα της Αθήνας , όπου το Ελληνικό Δημόσιο έχει τον πλήρη έλεγχο και ιδιοκτησία, αλλά θα έχει πολυμετοχικό χαρακτήρα μιας και σε αυτό θα συμμετέχουν όσοι δήμοι το επιθυμούν καθώς και ιδιώτες. Με τον όρο ιδιώτες δεν ξεκαθαρίζεται αν εννοούν ένα νέο μετοχικό σχήμα με πολλούς μικρομετόχους (όπως είναι τώρα) ή μεγάλους επενδυτές. Και στις δυο όμως περιπτώσεις φαίνεται ότι η επιμονή για συμμετοχή ιδιωτών δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθιμένη να προχωρήσει σε σύγκρουση με τα ιδιωτικά συμφέροντα. Εύλογη απορία προκαλεί η πρόταση για συμμετοχή ως μετόχων στο νέο σχήμα των δήμων, οι οποίοι έχουν οδηγηθεί σε χρεωκοπία με ευθύνη των μνημονιακών πολιτικών αλλά και της χρόνιας κακοδιαχείρισης πολλών δημοτικών αρχόντων.
Αυτή η γενικόλογη και θολή πρόταση από τη μεριά της κυβέρνησης έρχεται την ώρα που η ίδια έχει υποχωρήσει σε όλους τους προηγούμενους εκβιασμούς της διοίκησης του ΟΑΣΘ, που άφηνε απλήρωτους τους εργαζόμενους χρησιμοποιώντας τους ως μέσο πίεσης προκειμένου να εισπράξει προκαταβολικά τις αντισταθμιστικές οφειλές. Μένει να φανεί αν αυτό αποτελεί μια ακόμα επικοινωνιακή φούσκα στα πλάισια της “διαπραγμάτευσης” με τον ΟΑΣΘ, ή στα πλαίσια της κωμικοτραγικής προσπάθειας της κυβέρνησης να εμφανίσει “έργο” που θα θυμίζει κάτι από “αριστερά”
Ανοίγει όπως και να έχει η συζήτηση για τις συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη γνώμη μας το δικαίωμα στη μετακίνηση είναι κοινωνικό αγαθό και γι αυτό οι συγκοινωνίες δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών.
- Η μόνη λύση για τις συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη είναι η εθνικοποίηση τους ώστε να γίνουν δημόσιες, κάτω από κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.
- Η εξάλειψη του κέρδους και η διαχείριση με βάση τις κοινωνικές ανάγκες πρέπει να οδηγήσει και στην μείωση της τιμής του εισιτηρίου, καθώς και σε δωρεάν μετακίνηση για ανέργους και για όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
- Οι θέσεις εργασίας μπορούν σε αυτό το πλαίσιο να διασφαλιστούν, ενώ μπορεί να γίνει αύξηση των δρομολογίων, καθώς και επανεξοπλισμός του στόλου (μέσω της ΕΛΒΟ) ώστε τα λεωφορεία να είναι σύγχρονα και φιλικά προς το περιβάλλον.
Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει δώσει τέτοια δείγματα γραφής και βασικά κινείται σε όλα τα θέματα προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Ως Επιτροπή για τις δημόσιες συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα κινητοποιηθούμε για να διεκδικήσουμε τα παραπάνω αιτήματα.