Θεσ/νίκη – Η Πόλη Ανάποδα: οι εκλογές τελειώνουν, εμείς τώρα αρχίζουμε

Το ενωτικό ψηφοδέλτιο «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής», που κατέβηκε για πρώτη φορά στο Δήμο Θεσσαλονίκης, παίρνει 1,75% και 2.153 ψήφους, εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο. Ήταν μια επιτυχημένη παρέμβαση για τις δυνάμεις της μαχητικής-αντικαπιταλιστικής αριστεράς, δεδομένου του γενικού κλίματος, του κατακερματισμού με 19 (!) ψηφοδέλτια, και της δυσκολίας που έχει η παρέμβαση σε μια πόλη που έχει πολλούς κατοίκους που δεν είναι δημότες.  

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα για το Δ. Θεσ/νίκης είναι βέβαια αρνητικά, με τους 3 πρώτους υποψηφίους να προέρχονται από τη ΝΔ (Ταχιάος, Ζέρβας, Ορφανός) και κατά πάσα πιθανότητα να αποτελέσουν τη μελλοντική πλειοψηφία, η οποία θα προσπαθήσει να εφαρμόσει ένα αντιδραστικό πρόγραμμα υπέρ του ιδιωτικού κεφαλαίου.  

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για νέες σημαντικές μάχες και κινητοποιήσεις. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο στόχος μας, να γίνουμε η φωνή των κινημάτων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη θέση για τα συμφέροντα των εργαζομένων, της κοινωνίας, της νεολαίας και των αγώνων τους. 

Η εκστρατεία που ανέπτυξε η Πόλη Ανάποδα είχε κέφι, δυναμική και ζωντάνια, δίνοντας το παράδειγμα των θετικών αποτελεσμάτων της ενότητας των δυνάμεων της Αριστεράς (συνολικά 8 οργανώσεις- από τη ΛΑΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή που δεν ανήκουν στα «μέτωπα» της Αριστεράς όπως το Ξεκίνημα και η «Συνάντηση») αλλά και της απήχησης που μπορεί να έχει ένα γειωμένο ριζοσπαστικό πρόγραμμα. 

Ως «Ξ» κάναμε μια πολύ δυναμική εκστρατεία, μοιράζοντας 38.000 φυλλάδια με τις θέσεις μας στις γειτονιές της Τούμπας και του 5ου διαμερίσματος, με περατζάδες σε κεντρικούς δρόμους, σε πάνω από 20 εργασιακούς χώρους και ήρθαμε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους που είδαν θετικά τις προτάσεις μας και την παρέμβασή μας τόσο ως «Ξ» όσο και ως «Πόλη Ανάποδα». 

Παρακάτω δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της «Πόλης Ανάποδα» και της «Δύναμης Ανατροπής» 

Οι εκλογές τελειώνουν, εμείς τώρα αρχίζουμε 

30 Μαΐου 2019   

Στις 26 Μαΐου κάναμε το αποφασιστικό πρώτο βήμα. Ευχαριστούμε από καρδιάς όσες και όσους μας βοηθήσατε να το κάνουμε μαζί. Λάβαμε 2153 ψήφους και εκλέξαμε έναν δημοτικό σύμβουλο. Την αρχή στο δημοτικό συμβούλιο θα κάνει ο Αντώνης Γαζάκης, ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι/ες δύο, κάνοντας πράξη την συλλογική μας απόφαση για εναλλαγή των εκλεγμένων. 

Στη σύντομη ως τώρα πορεία μας δείξαμε ότι στη Θεσσαλονίκη μπορεί να ακουστεί και μια φωνή διαφορετική. Νεανική, ενωτική, αριστερή, ριζοσπαστική και μαχητική. Με πρόγραμμα για την πόλη και τις ανάγκες της. Με δημοκρατική λειτουργία, βασισμένη στη συνέλευση των μελών, πέρα από τις αγκυλώσεις των υπαρχόντων σχηματισμών της Αριστεράς. Χωρίς πολυδάπανη προεκλογική εκστρατεία και χωρίς την επίσημη στήριξη κάποιου κομματικού μηχανισμού, αλλά βασισμένη στη συλλογικότητα και στην ανιδιοτελή προσφορά των μελών και των φίλων. 

Η μεγάλη πλειοψηφία του νέου δημοτικού συμβουλίου θα προσπαθήσει να εντείνει την επίθεση στους δημόσιους, ελεύθερους χώρους και στα κοινά αγαθά, να εμπορευματοποιήσει και να γκριζάρει κάθε γωνιά της πόλης και θα αδιαφορήσει για τα δικαιώματα των πολλών, των εργαζομένων και των ανέργων. Σε αυτό ομονοούν οι δύο «αντίπαλοι» του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών και διαγκωνίζονται βάσει κουτσομπολιών, πολιτικών διαδρομών και οπαδικών προτιμήσεων. Για μας δεν υπάρχει δίλημμα. Δεν υποστηρίζουμε κανέναν στον δεύτερο γύρο. Δεν μας ενδιαφέρουν τα παζάρια, αλλά οι ανάγκες της κοινωνίας, του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας. 

Η συμμετοχή μας στο νέο δημοτικό συμβούλιο έχει στόχο να εμποδίσει τα σχέδια των κυρίαρχων παρατάξεων και να φέρει στο προσκήνιο το σχέδιο των από κάτω για μια πόλη κοινή. Όχι μόνο με την ψήφο μας, αλλά με την ανάδειξη των προβλημάτων και την πυροδότηση τοπικών κινημάτων αντίστασης και διεκδίκησης, με την έμπρακτη στήριξη της άλλης Θεσσαλονίκης, του πολιτισμού, της αλληλεγγύης, της διαφορετικότητας, του αγώνα. 

Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς και καμία. Καλούμε κάθε πολίτη και πολίτισσα, τις από τα κάτω πρωτοβουλίες, τις συνελεύσεις κατοίκων, τις κινηματικές και πολιτικές συλλογικότητες που έδωσαν και δίνουν τον δικό τους αγώνα απέναντι στην εξουθένωση των ζωών μας, να συμμετάσχουν και να ενισχύσουν, να συνθέσουν και να εμπλουτίσουν τον κοινό μας αγώνα για τη Θεσσαλονίκη των πολλών, για τη Θεσσαλονίκη που θέλουμε και έχουμε ανάγκη. 

Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής. Ενωτικό Ψηφοδέλτιο 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα