Του Θανάση Μαρίνη,
μέλους της συλλογικής εκπροσώπησης του Αριστερού Ριζοσπαστικού Σχήματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Η Πόλη Ανάποδα»
Αγώνας για χώρο πρασίνου και παιδική χαρά στην Άνω Τζουμαγιάς, Κάτω Τούμπα
Την Παρασκευή 12 Μαΐου, το δημοτικό σχήμα «Η Πόλη Ανάποδα» προχώρησε σε ακόμα μια δράση σε γειτονιά της πόλης. Στην Κάτω Τούμπα, στην περιοχή Υφανέτ, το οικόπεδο ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται δίπλα σε ρέμα, έχει βγει στο σφυρί για αντιπαροχή. Η ήδη επιβαρυμένη περιοχή κινδυνεύει να χάσει ακόμα έναν ελεύθερο χώρο. Ενημερώσαμε τους κατοίκους για την εξέλιξη αυτή, προτείναμε την ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών και μια ανοιχτή συζήτηση την Κυριακή 28 Μαΐου για να δούμε πώς προχωράμε. Η ανταπόκριση ήταν εξαιρετική, κάτι που μας γέμισε με αισιοδοξία και δύναμη να συνεχίσουμε.
Το οικόπεδο όπως ήταν όταν λειτουργούσε παιδική χαρά και σήμερα, που έχει αφεθεί στην τύχη του
Οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου
Η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι οι άνθρωποι να ζουν σε περιοχές που κατ’ ελάχιστο το 25% της έκτασης είναι πράσινο και δημόσιοι χώροι. Στη Θεσσαλονίκη το 86,14% του πληθυσμού ζει σε περιοχές που το πράσινο είναι λιγότερο από το ποσοστό που προτείνει ο ΠΟΥ -η χειρότερη επίδοση από όλες τις ελληνικές πόλεις και η 8η χειρότερη σε σύνολο 866 πόλεων. Επίσης, αν η αέρια ρύπανση στη Θεσσαλονίκη ήταν στα επίπεδα που συστήνει ο ΠΟΥ θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί 719 θάνατοι ετησίως!
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι συντελείται ένα διαρκές έγκλημα απέναντι στη ζωή των κατοίκων της πόλης. Η διοίκηση του Δήμου, αλλά και οι υπόλοιπες συστημικές δυνάμεις, όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα γι’ αυτό, αλλά εκεί που εμείς βλέπουμε χώρους πρασίνου και αναψυχής, αυτοί βλέπουν «φιλέτα» προς εκμετάλλευση.
Μερικά παραδείγματα: Η ΔΕΘ αντί για μητροπολιτικό πάρκο οδηγείται σε μια ψευτο-ανάπλαση καταστροφική για το περιβάλλον, «ευεργετική», όμως, για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού και τους μεγαλοεργολάβους. Η Πλατεία Ελευθερίας, αντί για χώρος πρασίνου και ιστορικής μνήμης, παραμένει πάρκινγκ. Τα δέντρα της πόλης καρατομούνται μαζικά χωρίς, μάλιστα, κανέναν απολύτως επιστημονικό σχεδιασμό, όπως για παράδειγμα στην οδό Κρήτης. Τα ρέματα είναι εγκαταλελειμμένα, ενώ το Σέιχ Σου διαρκώς απειλείται τόσο από την πλημμελή φροντίδα όσο και από τα σχέδια των κυβερνώντων όπως αυτό για τον εναέριο αυτοκινητόδρομο (FlyOver), κτλ. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και μια σειρά από οικόπεδα ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, που θα δοθούν για αντιπαροχή ή μίσθωση, συμβάλλοντας κι άλλο στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.
Τα ρέματα
Η ορθή διαχείριση των ρεμάτων είναι κομβική για τη ζωή στα αστικά κέντρα. Η περιβαλλοντική συνείδηση των κατοίκων έχει ανέβει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό και έχουν εμφανιστεί μια σειρά από τοπικά κινήματα για την προστασία και την ανάδειξη τους. Στην πόλη μας το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αγώνας των κατοίκων στην περιοχή του Κρυονερίου, που μετράει πάνω από έναν χρόνο ζωής και έχει καταφέρει την προσωρινή αναστολή της οικοδόμησης πολυώροφης πολυκατοικίας δίπλα στο ρέμα. Αποτελεί μια ζωντανή απόδειξη ότι οι καλά οργανωμένοι αγώνες μπορούν να φέρουν επιτυχίες.
Τα ρέματα αποτελούν πολύτιμο καταφύγιο για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, που δεν θα επιβίωναν αλλιώς στην πόλη. Επηρεάζουν θετικά το μικροκλίμα των γειτονικών περιοχών, περιορίζοντας τις υψηλές θερμοκρασίες. Εξουδετερώνουν σε κάποιο βαθμό την ηχορύπανση, μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και, φυσικά, παρέχουν αντιπλημμυρική προστασία. Τα ρέματα μπορούν να ενώσουν περιοχές της πόλης μέσα από την ανάπτυξη δικτύων πεζοπορικών διαδρομών και ποδηλατοδρόμων. Κάποια σημεία μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι ήπιας αναψυχής, εκδηλώσεων, ξεκούρασης, συνάθροισης σε περιπτώσεις κινδύνων (σεισμός κ.λπ.).
Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι όχι μόνο οι εποχές των μπαζωμένων ρεμάτων πρέπει να περάσουν ανεπιστρεπτί, αλλά να προχωρήσουμε κάποια βήματα παραπέρα με σχέδιο προστασίας αυτών που έχουν απομείνει και αγώνα να φέρουμε στο φως αρκετά από αυτά που βρίσκονται καταπλακωμένα.
Οι Πρωτοβουλίες σε γειτονιές
Η Πόλη Ανάποδα έχει αναπτύξει μια πολύ σημαντική, ουσιαστική δράση σε γειτονιές της πόλης, όπως η Αλυσίδα, το Κρυονέρι, τα Τροχιοδρομικά, το Πάρκο Κρήτης, τώρα η Υφανέτ, κ.α.. Από τη μια, η τακτική και συνεπής μας παρουσία στις περιοχές αυτές με διαρκή ενημέρωση, αλλά κυρίως με προτάσεις και σχέδιο δράσης, από την άλλη η οργάνωση των ίδιων των κατοίκων μέσα από Πρωτοβουλίες Γειτονιάς, έχουν οδηγήσει σε σημαντικά και αρκετές φορές νικηφόρα αποτελέσματα.
Τι μπορούμε να κάνουμε για το Οικόπεδο στην Άνω Τζουμαγιάς;
- Ενημέρωση όλων των κατοίκων της περιοχής ότι η Εκκλησία της Ελλάδος προτίθεται να βγάλει στο σφυρί έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της περιοχής.
- Επικοινωνία και συντονισμός με άλλες τοπικές επιτροπές που έχουν δημιουργηθεί για παρόμοια θέματα (ελεύθερων χώρων, πρασίνου, κτλ.) στην ευρύτερη περιοχή. Μεταφορά της πολύτιμης εμπειρίας των αγώνων, κάποιοι από τους οποίους έχουν φέρει νικηφόρα αποτελέσματα.
- Μαζί με τους κατοίκους της περιοχής να οργανώσουμε καμπάνια συλλογής υπογραφών σε όλη την περιοχή με σκοπό το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης να πάρει καθαρή θέση υπέρ του αιτήματος των κατοίκων.
- Να προτείνουμε τη δημιουργία Πρωτοβουλίας Κατοίκων στην περιοχή.
Την Κυριακή 28 Μαΐου, 11πμ, Άνω Τζουμαγιάς 1Α-Θεαγένους Χαρίση, να συμμετέχουμε μαζικά στην πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση-συζήτηση με τους κατοίκους για το πώς οργανώνουμε τον αγώνα μας.