Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του Αριστερού Ριζοσπαστικού Σχήματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Η πόλη ανάποδα» (στο οποίο συμμετέχει το Ξεκίνημα) σχετικά με την καταστροφή του Κέντρου Διαλογής Υλικών Ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ) στη Σίνδο
Η πρόσφατη πυρκαγιά και καταστροφή του Κέντρου Διαλογής Υλικών Ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ) στη Σίνδο συμβολίζει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις επιπτώσεις της εμπλοκής ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ας θυμηθούμε όμως τι είχε προηγηθεί:
- Το ΚΔΑΥ άνοιξε το 2010 υπό τον έλεγχο της ΟΙΚΟΜΕΤ του κ. Οικονομάκη, γνωστή για τις φριχτές εργασιακές σχέσεις που επιβάλλει στους εργαζόμενούς της και οι οποίες οδήγησαν ως την απόπειρα δολοφονίας της Κωνσταντίνας Κούνεβα.
- Το νέο ΚΔΑΥ εξασφαλίζει τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, εταιρικό σχήμα που συγκροτήθηκε από τις ίδιες τις εταιρείες που παράγουν συσκευασίες (και άρα ευθύνονται για τον όγκο των απορριμμάτων) και το οποίο σταδιακά έχει αναλάβει μονοπωλιακά τον έλεγχο της ανακύκλωση σε όλη τη χώρα – με την ευθύνη και τη συνεργασία όλων των κυβερνήσεων ως τώρα.
- Η διοίκηση Μπουτάρη, με τις συστάσεις της «Εταιρείας», αναθέτει αμέσως στον κ. Οικονομάκη τη διαχείριση των μπλε κάδων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
- Πολύ γρήγορα, οι ανησυχίες για τις σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας, επιβεβαιώνονται: φριχτές συνθήκες υγιεινής, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν ανάμεσα σε σπασμένα γυαλιά και πτώματα ζώων χωρίς καν στοιχειώδη μέσα προστασίας, ατομικές συμβάσεις, εκβιαστικές πρακτικές, κυνήγι κάθε απόπειρας συνδικαλισμού, εκδικητικές απολύσεις. Παρόλα αυτά, ο Δήμος συνεχίζει να συνεργάζεται μαζί του χωρίς κανένα προβληματισμό.
- Όσο για την αποτελεσματικότητα, τα στοιχεία είναι τουλάχιστον απογοητευτικά: τουλάχιστον το 35% του περιεχομένου των μπλε κάδων, καταλήγει στον υπερφορτωμένο ΧΥΤΑ της Μαυρορράχης, ενώ το συνολικό ποσοστό της ανακύκλωσης παραμένει επισήμως καθηλωμένο στο 17%, ενώ άλλες εκτιμήσεις το κατεβάζουν ως και στο 10%.
- Για την αποτυχία της ανακύκλωσης βέβαια, δεν ευθύνεται μόνο το ΚΔΑΥ, αλλά συνολικά η πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων που υιοθετεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η κυβέρνηση και η οποία βασίζεται στο συγκεντρωτισμό, τους τεράστιους ΣΜΑ, τις ΜΕΑ που δρομολογούνται, τη συγκομιδή όλων των υλικών και τον διαχωρισμό στο εργοστάσιο. Μια αποτυχία ωστόσο που αποτελεί μάλλον συνειδητή επιλογή, αφού δίνει την (ακριβοπληρωμένη) δουλειά της διαλογής στους ιδιώτες και ανοίγει το δρόμο στην καύση των επεξεργασμένων υπολειμμάτων.
- Κερασάκι στην τοξική σούπα των ιδιωτικών ΚΔΑΥ, οι συχνές πυρκαγιές σαν την προχθεσινή στη Σίνδο, οι οποίες επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με επικίνδυνες χημικές ουσίες και αποστερούν από την πόλη ακόμα και τη λιγοστή ανακύκλωση που γίνεται.
Αν το ΚΔΑΥ ήταν κρατικό, όλοι θα αναζητούσαν τους υπεύθυνους και θα φώναζαν για τιμωρία. Τώρα που είναι ιδιωτικό, σχεδόν κανείς δεν τολμά να πει τίποτα. Για εμάς, είναι φανερό ότι αυτός που κερδοσκοπούσε τόσα χρόνια πάνω σε ένα αποτυχημένο μοντέλο ανακύκλωσης, έχει την ευθύνη για αυτή την καταστροφή και οφείλει τουλάχιστον να επωμιστεί το κόστος της – για να μην μιλήσουμε για τις ποινικές ευθύνες που προκύπτουν από την περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Για όποιον δεν φορά νεοφιλελεύθερες ιδεολογικές παρωπίδες -ή δεν πρακτορεύει τα συμφέροντα των εταιρειών που λυμαίνονται την ανακύκλωση, είναι σαφές ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων έχει αποτύχει οικτρά. Μία τόσο σοβαρή δημόσια υπόθεση, μπορεί να βασιστεί μόνο σε ένα συνολικό σχεδιασμό και μια δημόσια λειτουργία, με κριτήριο τις ανάγκες τις κοινωνίες και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, και όχι το κέρδος του κάθε καιροσκόπου και κερδοσκόπου εργολάβου.
Ως «Πόλη Ανάποδα» θα αγωνιστούμε μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για ένα ριζικά διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων: ένα μοντέλο αποκλειστικά δημόσιο, το οποίο θα ξεκινά από τη ριζική μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, μέσω της επιβεβλημένης μείωσης των συσκευασιών μίας χρήσης και την προώθηση της επανάχρησης, θα βασίζεται στην ανακύκλωση με διαχωρισμό στην πηγή, θα εξασφαλίζει τη συγκομιδή και απόθεση των υπολειμμάτων με κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη.
Και τέλος, για να είμαστε σαφείς: αν η νέα δημοτική αρχή, ό,τι απόχρωση και να έχει, προσπαθήσει να πουλήσει τη διαχείριση των απορριμμάτων στους ιδιώτες, να ξέρει ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να την εμποδίσουμε. Με τη βοήθεια των πολιτών και των κινημάτων, θα τα καταφέρουμε.