Θεσ/νίκη: Η «Πόλη Ανάποδα» συνεχίζει με μαζικότητα, ζωντάνια και μαχητικότητα

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου έγινε η 14η και η πιο πετυχημένη συνέλευση του αριστερού ριζοσπαστικού δημοτικού σχήματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Η Πόλη Ανάποδα». 

Αρχικά και μόνο ο αριθμός 14 δείχνει ότι δεν πρόκειται απλά για ένα εκλογικό κατέβασμα, αλλά για ένα δημοτικό σχήμα με ζωή, μέλη, μεγάλη συμμετοχή, ενωτικό, με δημοκρατικές διαδικασίες και απεύθυνση στην κοινωνία. Αυτό από μόνο του συνιστά ένα μεγάλο κατόρθωμα, που μας δίνει αισιοδοξία για τους αγώνες που ανοίγονται μπροστά μας.

Στη συνέλευση συμμετείχαν περισσότερα από 120 άτομα, αρκετός νέος και φρέσκος κόσμος με διάθεση και όρεξη. 

Είναι εμφανές πλέον ότι το σχήμα αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο πόλο έλξης για τον κινηματικό κόσμο της πόλης. Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο της συνέλευσης ήταν η ενεργή συμμετοχή συλλογικοτήτων του κινήματος. 

Αγωνίστριες και αγωνιστές από πρωτοβουλίες γειτονιάς (Κρυονέρι, Τροχιοδρομικά, Αλυσίδα, Πάμε Πλατεία – για την πλατεία Ελευθερίας), οι απεργοί της Μαλαματίνα, εργάτες από την ΒΙΟΜΕ, εκπρόσωποι από το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ και μέλη μιας συλλογικότητας ατόμων με αναπηρία. 

Αυτό προσέδωσε ζωντάνια και άνοιξε μια μεγάλη βεντάλια θεμάτων.

Η διεύρυνση και ο ρόλος μιας δημοτικής κίνησης

Το κάλεσμα για τη συνέλευση απευθυνόταν και σε οργανώσεις της Αριστεράς με στόχο τη διεύρυνση του σχήματος και την κοινή δράση γύρω από τα κινήματα της πόλης. 

Υπήρξε ανταπόκριση από κάποιες απ’ αυτές, ενώ το ΜέΡΑ25 πήρε απόφαση να ενταχθεί, ισότιμα με τις άλλες οργανώσεις, στην παράταξη. 

Η ενωτική φυσιογνωμία που είχε από την αρχή η «Πόλη Ανάποδα» είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που της προσφέρουν τη δυναμική που έχει.

Ως «Ξεκίνημα» συμμετέχουμε ενεργά στην ζωή της παράταξης από την αρχή, με προτάσεις και πρωτοβουλίες. (Στην ΠΑ συμμετέχουν επίσης οι πολιτικές οργανώσεις: Αναμέτρηση, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΔΕΑ).

Το ζήτημα που θέτουμε εμφατικά ως Ξεκίνημα είναι ότι ο ρόλος του σχήματος δεν πρέπει να είναι απλά να μεταφέρει τα αιτήματα των δημοτών στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά κατά βάση να οργανώνει και να μπαίνει μπροστά σε μάχες, να κάνει προτάσεις προς τους αγωνιζόμενους κατοίκους, να επιχειρεί να συντονίσει τους αγώνες που ξεσπάνε. 

Η πραγματικότητα είναι πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση και είναι σημαντικό αυτή η αντίληψη να εγγραφεί στο DNA του σχήματος. 

Η δράση του σχήματος και οι εκλογές του 2023

Μπροστά μας έχουμε μία απαιτητική προεκλογική χρονιά. Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη του 2023 με τον αντιδημοκρατικό «Νόμο Βορίδη», όπου ανάμεσα σε μια σειρά από κατάπτυστες διατάξεις, θέτει όριο 3% για εκλογή δημοτικών συμβούλων. Αυτό θέτει αυξημένα καθήκοντα, απαιτεί εντατικοποίηση της δράσης του σχήματος και ένα σχέδιο τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στο πεδίο της οικονομικής ενίσχυσης (για την κάλυψη των υπέρογκων εξόδων που προβλέπει ο νόμος). 

Ως «Ξεκίνημα» θα είμαστε παρόντες και παρούσες σε αυτήν την πολύ σημαντική μάχη.

Σε αυτήν είναι σημαντικό να δοκιμάζονται μια σειρά από ιδέες και πρακτικές. Είναι στα πλεονεκτήματα του σχήματος οι διαφορετικές παραδόσεις των κομματιών της Αριστεράς που συμμετέχουν. 

Εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην δουλειά στη βάση, σε επίπεδο γειτονιάς, να χτιστούν σχέσεις αλληλεγγύης και αγώνα με τους κατοίκους. 

Μια πρώτη εμπειρία έχει αποκτηθεί. Ο αγώνας στην Αλυσίδα στέφθηκε με επιτυχία, οι μάχες στο Κρυονέρι, τα Τροχιοδρομικά και την Πλατεία Ελευθερίας είναι σε εξέλιξη. Στόχος θα πρέπει να είναι η ενεργή εμπλοκή του σχήματος στις υπάρχουσες πρωτοβουλίες αλλά και η στήριξη ή η δημιουργία νέων. 

Τέτοιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να αφορούν την διεκδίκηση ελεύθερων χώρων πρασίνου, σχολικής στέγης, αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και την αλληλεγγύη, τον αγώνα απέναντι στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, κ.α. Και θα πρέπει να επιδιώκουν σταθερά τη σύνδεση με το ευρύτερο εργατικό κίνημα και ειδικά τα πιο μαχητικά πρωτοβάθμια σωματεία. 

Η Πόλη Ανάποδα έχει την δυνατότητα να αποτελέσει τον χώρο συνάντησης των κινημάτων και της Αριστεράς, να γίνει το όχημα των αγώνων για ανατροπή των πολιτικών που τσακίζουν τις ζωές των κατοίκων, να γίνει η συλλογική φωνή όσων θέλουν να παλέψουν για μια καλύτερη ζωή σε μια πόλη βιώσιμη, αλληλέγγυα, ανοιχτή, δημοκρατική, με αξιοπρεπές επίπεδο ζωής. Γι’ αυτό, έχει σημασία  να ενισχυθεί με νέα μέλη, οργανώσεις και συλλογικότητες και να καταφέρει να έχει πιο ισχυρή παρουσία στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Η «Πόλη Ανάποδα» έχει αυτή τη στιγμή 1 δημοτικό σύμβουλο με βάση το 1,75% που πήρε στις προηγούμενες εκλογές. Σήμερα η εκλογή δημοτικών συμβούλων γίνεται πιο δύσκολη λόγω του ορίου του 3% που θέτει ο νέος εκλογικός νόμος της Δεξιάς. 

Αν η ΠΑ δεν μπορέσει να πιάσει το όριο του 3% ώστε να είναι παρούσα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, αυτό θα αποτελεί σημαντικό πισωγύρισμα – δεν θα αποτελεί μόνο μια ήττα για την ίδια και τους αγωνιστές που έχουν παλέψει για το χτίσιμο και την κοινωνική της παρέμβαση, αλλά για όλη την πόλη η οποία θα «χάσει» μια βασική φωνή μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, μια δύναμη που παλεύει για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα. Η παρουσία του σχήματος μέχρι τώρα αυτό ακριβώς αποδεικνύει και αυτό μπορεί να αποτελεί το βασικό σημείο που πρέπει να επικοινωνήσουμε στα λαϊκά στρώματα της πόλης μας μέχρι τις επόμενες εκλογές. 

Η Πόλη Ανάποδα χρειάζεται και αξίζει την υποστήριξη όλων μας. Η συμμετοχή σ’ αυτήν θα της προσδώσει παραπέρα δύναμη και δυναμική. Σ’ αυτό το καθήκον χρειάζεται να προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε όλοι/ες. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα