Τετάρτη 31/3: 3ωρη στάση εργασίας στη ΝΟΚΙΑ ενάντια στις νέες απολύσεις

Η διοίκηση της ΝΟΚΙΑ ανακοίνωσε ένα 2ετές διεθνές πλάνο χιλιάδων απολύσεων, που θα επηρεάσει και δεκάδες θέσεις εργαζομένων στην Ελλάδα. Με αφορμή αυτήν την εξέλιξη, αλλά και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη τηλεργασία, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ προχωράει σε 3ωρη προειδοποιητική Στάση Εργασίας, διεκδικώντας παράλληλα ένα ευρύτερο πλαίσιο αιτημάτων. Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο.

Ανακοίνωση Σωματείου εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ – Απολύσεις 2021

Στάση Εργασίας, Τετάρτη 31/03, 14:00-17:00

Την περασμένη εβδομάδα, εν όψει της παρουσίασης του πλάνου της ΝΟΚΙΑ στους επενδυτές, ανακοινώθηκε από την εταιρεία άλλη μία αναδιάρθρωση, έχοντας για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά επιπτώσεις σε θέσεις εργασίας.

Οι επικείμενες αυτές απολύσεις έρχονται σε συνέχεια των ανακοινώσεων του 2020 για εξοικονόμηση 600 εκ. ευρώ με πάνω από 2.000 περικοπές θέσεων και του 2019 για εξοικονόμηση 700 εκ. ευρώ με πάνω από 2.500 περικοπές. Και αυτές είναι μόνο οι τελευταίες χρονιές, με τις παραπάνω περικοπές να αφορούν μόνο την Ευρώπη (για παράδειγμα πέρσι έκλεισε η ΝΟΚΙΑ όλο το location στη Μανίλα με 700 άτομα).

Αυτή τη χρονιά, ανακοινώθηκαν 5.000-10.000 απολύσεις σε βάθος 2 ετών με σκοπό εξοικονόμηση 700 εκ. ευρώ, κάτι που (για αρχή) μεταφράζεται σε 38 περικοπές θέσεων στην Ελλάδα και σε συνέχεια των απολύσεων που ανακοινώνονται και γίνονται κάθε χρόνο.

Η διοίκηση, στα γνωστά της πρότυπα προέβη σε τυπική ενημέρωση των εκπροσώπων των εργαζομένων, ανακοινώνοντας ουσιαστικά ταυτόχρονα με τη συνάντηση όσα έλεγε και με email.

Η οργή και η αγανάκτηση των εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, είναι κοινός τόπος για όλους και όλες μας. Και αυτό παρόλες τις προσπάθειες της διοίκησης κάθε χρόνο για καθησυχασμό και τις ψεύτικες υποσχέσεις για «καλύτερες μέρες που έρχονται».

Αφενός, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στη ΝΟΚΙΑ απέχουμε από τη διχαστική και επικοινωνιακή λογική των απολύσεων «για να σωθούν οι υπόλοιποι». Είμαστε όλοι και όλες μαζί, δεν υπάρχουν «υπόλοιποι»! Αφετέρου είναι πασιφανές ότι όποια αναδιάρθρωση σχεδιάζεται, αυτή γίνεται με σκοπό τα κέρδη των στελεχών και των επενδυτών και μόνο.

Στη ΝΟΚΙΑ, εδώ και χρόνια εργαζόμαστε σε ένα καθεστώς χρόνιας μισθολογικής στασιμότητας και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να αναιρεθεί με τις πενιχρές (αστείες πολλές φορές) αυξήσεις που με το σταγονόμετρο δίνονται σποραδικά. Η ΝΟΚΙΑ είναι μία εταιρεία με ελάχιστες παροχές προς στους εργαζόμενους, που αρνείται χρόνια αιτήματα όπως ακόμα και επιδόματα παιδικών σταθμών ή ακόμα και τώρα επίδομα internet/τηλεργασίας. Φυσικά αρνείται ακόμα να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εξασφαλίζοντας τα ελάχιστα. 

Είναι μία εταιρεία στην οποία η πίεση συνεχώς αυξάνεται, τα ωράρια έχουν γίνει λάστιχο ειδικά τώρα με την τηλεργασία και αυξάνονται και τα «κρούσματα» επιτήρησης «λόγω απόδοσης» ως μια μορφή εργασιακού bullying και τρομοκρατίας. 

Και όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες ζουν δύσκολες μέρες, με την τηλεργασία να έχει εξ ορισμού θολώσει τα όρια προσωπικής/επαγγελματικής ζωής, ενώ είναι μια κόλαση για τους εργαζόμενους γονείς. Το ότι η ΝΟΚΙΑ εξοικονόμησε 150 εκ. ευρώ λόγω τηλεργασίας πέρσι και ακόμα προχωράει σε απολύσεις μας δείχνει επίσης ότι οποιοδήποτε κέρδος για τη ΝΟΚΙΑ, δεν είναι κέρδος για εμάς.

Οι απολύσεις αυτές μάλιστα, έρχονται με περίσσιο θράσος εν μέσω μαζικών προσλήψεων!

Οι ανακοινώσεις για «τεχνολογική επανάσταση του 5G» και «εργασία στην αιχμή της τεχνολογίας», κρύβουν πίσω όλα τα παραπάνω για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες.

Η συμμετοχή στην διαδικτυακή σύσκεψη που κάλεσε το Σωματείο, 100 σχεδόν εργαζομένων, εν μέσω lockdown μας δείχνει το δρόμο ότι εν μέσω πανδημίας και μόνιμης τηλεργασίας, οι δεσμοί των εργαζομένων είναι ισχυροί και η συμμετοχή/στήριξη στο Σωματείο δεν έχει καμφθεί με την τηλεργασία, όπως είναι ο ευγενής πόθος των εργοδοτών.

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε όλοι και όλες να υπερασπιστούμε τις θέσεις εργασίας μας. Θέσεις εργασίας που μπορεί ανά πάσα στιγμή να είναι του καθενός και της καθεμίας μας.

Καλούμαστε να στείλουμε ένα μήνυμα στη διοίκηση της ΝΟΚΙΑ ότι δε μπορεί να εκμεταλλεύεται το αναγκαστικό καθεστώς τηλεργασίας (όπως κάνουν και οι κυβερνήσεις άλλωστε) για να εφαρμόζει πολιτικές που μας πλήττουν, δίχως να υπάρχουν αντιδράσεις και συνέπειες. 

Φυσικά και σε αυτό τον αγώνα δε θα είμαστε μόνοι μας. Μαζί μας είναι οι εργαζόμενοι στη ΝΟΚΙΑ ανά τον κόσμο.

Καλούμε σωματεία και συλλογικότητες να στηρίξουν τον αγώνα μας!

Καλούμε ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να κλείσουν τα laptop και να συμμετέχουμε σε τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας την Τετάρτη 31/03, 14:00-17:00. Την Τετάρτη δουλεύουμε μόνο 5 ώρες!

Η δράση μας αυτή τη φορά θα είναι διπλή. Αφενός επειδή δεν μπορεί να υποκατασταθεί η φυσική παρουσία τόσο για διαμαρτυρία/διεκδίκηση όσο και στην ανταλλαγή απόψεων με τη διαδικτυακή, αφετέρου επειδή υπάρχουν για πολλούς/πολλές αντικειμενικές δυσκολίες/επιφυλάξεις.

  • Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην είσοδο του κτηρίου AREVA τις ώρες της στάσης εργασίας.*
  • Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που δεν μπορούν να προσέλθουν, την ώρα της στάσης, σε διαδικτυακή συζήτηση για τις νεότερες εξελίξεις σε σχέση με τις απολύσεις και για την απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εργαζομένων.

Απαιτούμε από τη διοίκηση της ΝΟΚΙΑ:

  • Καμία απόλυση! Άμεση ανακοίνωση για απορρόφηση όλων των εργαζομένων που απειλούνται σε άλλα τμήματα της εταιρείας.
  • Άμεση ενημέρωση του Σωματείου για ακριβείς αριθμούς εργαζομένων ανά τμήμα καθώς και τις ειδικότητες που απειλούνται με απόλυση!
  • Προσλήψεις με αξιοπρεπείς μισθούς για όλους τους νέους εργαζόμενους/ες – πρόσληψη των working students!
  • Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας – Μόνιμα γραφεία και αξιοπρεπή χώρο για όλους και για όλες στην εταιρεία 
  • Άμεση ενημέρωση του Σωματείου για τα κτηριακά πλάνα, που είναι έτοιμα από καιρό και η διοίκηση κρύβεται, για να ενημερωθούμε για τα νέα workstations και τις συνθήκες Υ&Α.
  • Όχι στην εντατικοποίηση και στις διαδικασίες «αξιολόγησης», ειδικά εν μέσω τηλεργασίας.
  • Σεβασμό προς τους εργαζόμενους – Έγκαιρη εμπλοκή/ενημέρωση του Σωματείου σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν τους εργαζόμενους (κτηριακό, Υ&Α).
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας – Αξιοπρεπείς αυξήσεις και σταθερή ελάχιστη εξέλιξη για όλους και όλες.

Στάση εργασίας Τετάρτη 31/03, 14:00-17:00

Διεκδικούμε συλλογικά, δυναμικά και ενωμένοι τα δικαιώματα μας

*Τηρούμε αποστάσεις και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Για όσους/όσες έχουν θέμα μετακίνησης να γίνει επικοινωνία με το Σωματείο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα