Απολύσεις στη Vodafone μέσω κούριερ!

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ.

Η διοίκηση της Vodafone κάνει τώρα μαζικές απολύσεις δεκάδων εργαζόμενων μέσω κούριερ, εκμεταλλευόμενη την πανδημία και την τηλεργασία

Συνάδελφοι,

Χθες, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου από το μεσημέρι και μέχρι το απόγευμα, εκπρόσωποι της διοίκησης της εταιρείας έρχονταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με συναδέλφους από τα τμήματα migration και back office της πρώην cyta, ενημερώνοντάς τους ότι η Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021 πρόκειται να είναι η τελευταία μέρα εργασίας στην εταιρεία.

Συγκεκριμένα το στέλεχος της διεύθυνσης προσωπικού Νευροκοπλής Θεόδωρος και ο manager Βλάχος Ευστάθιος καλούσαν τους συναδέλφους για να τους «πληροφορήσουν» ότι δεν υπάρχει κάποια διαθέσιμη θέση εργασίας και τους καλούσαν να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση προσφέροντάς τους κάποια χρήματα επιπλέον της νόμιμης αποζημίωσης ως δέλεαρ.

Συνολικά περίπου 30 συνάδελφοι, μεταξύ των οποίων και εκλεγμένος συνδικαλιστής στο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων της Cyta Hellas, έχουν ενημερωθεί πως την Παρασκευή θα πρέπει να δεχτούν την απόλυση – «παραίτηση» τους. 

Μάλιστα ενημέρωσαν λίγο πριν τους συναδέλφους, ότι θα τους μοιράσουν τις απολύσεις με κούριερ στα σπίτια τους.

Υποθέτουμε πως κάτι παρόμοιο σχεδιάζει η διοίκηση και σε άλλα τμήματα, προκειμένου να προχωρήσει ουσιαστικά στην tech εταιρεία που τόσο διαφημίζει. 

Η Cyta Hellas εξαγοράστηκε πριν από σχεδόν 2 χρόνια από τη Vodafone και από τους 850 υπαλλήλους τους οποίους απασχολούσε, αυτή τη στιγμή εργάζονται ως υπάλληλοι στη Vodafone λιγότεροι από 150.

Παρόμοιες συνέπειες έχουν λίγο – πολύ όλες οι εξαγορές εταιρειών, όπως προηγουμένων η HOL, με την πλειοψηφία των εργαζόμενων να δουλεύει μέχρι να ολοκληρωθεί η συγχώνευση των συστημάτων των δύο εταιρειών και έπειτα να απολύονται χωρίς να τους δίνεται κάποια εναλλακτική επιλογή.

Το δε προκλητικό είναι ότι υπάρχουν πολλές θέσεις που θα μπορούσαν να καλυφθούν, πολλές ανάγκες σε τμήματα, αλλά αυτό δεν αρκεί για να παραμείνουν οι συνάδελφοι στην εργασία. 

Η διοίκηση εκμεταλλεύεται την τηλεργασία και την κοινωνική απομόνωση των εργαζομένων προκειμένου να αισθάνονται ευάλωτοι και χωρίς συναδελφική βοήθεια, για να μπορέσει να προχωρήσει ανεμπόδιστα στα σχέδια της. 

Εν μέσω πανδημίας, μια από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις πανελλαδικά κάνει μαζικές απολύσεις, εξυπηρετούμενη από την τηλεργασία και την βολική νομοθεσία. 

Στις κλήσεις τα διοικητικά στελέχη που καλούν τους συναδέλφους μας παρουσιάζουν την απόλυση – παραίτηση ως την μοναδική επιλογή,  φτάνοντάς στο σημείο να προεξοφλήσουν και το αποτέλεσμα της καταγγελίας στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Υπάρχει όμως επιλογή συνάδελφοι η οποία δημιουργείται από την κοινή προσπάθεια όλων μας. Η επιλογή να έρθουμε σε επικοινωνία με το Σωματείο, να μην δεχτούμε την «επιλογή» που δίνει η εργοδοσία και να κάνουμε μαζική καταγγελία των απολύσεων.

Μπορούμε να σταθούμε μαζί, με το Σωματείο μας, απέναντι στις διαθέσεις της διοίκησης η οποία μας θεωρεί αναλώσιμα ανταλλακτικά στη μηχανή της κερδοφορίας της.

Μπορούμε να αρνηθούμε να δουλεύουμε κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους, μέχρι η διοίκηση να αποφασίσει ότι τελείωσε ο χρόνος μας, και να διεκδικήσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Οι συνέπειες της πανδημίας σε οικονομικό επίπεδο πρόκειται να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις και να αυξήσουν την εργασιακή επισφάλεια που βιώνουμε ήδη τα τελευταία χρόνια.

Καλούμε τους συναδέλφους από όλα τα τμήματα να είναι σε ετοιμότητα και να έρθουμε σε επικοινωνία για οποιαδήποτε κρούση τέτοιας φύσης.

Η συλλογικά οργανωμένη αντιμετώπιση των δεινών που σχεδιάζουν για τους εργαζόμενους, κυβερνήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις, είναι ουσιαστικά μονόδρομος αν θέλουμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο επαγγελματικό και προσωπικό μέλλον.

Για επικοινωνία με το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ παραθέτουμε παρακάτω τα τηλέφωνα των μελών του ΔΣ:

Αναπληπ. Γραμματέας Χατζηστέλιος Δημήτρης 6941580409

Τακτικό μέλος  Ασλανίδη Άννα 6951089409

Τακτικό μέλος Γκόρου Ζακλίν 6944796105

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα