Array

Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης: διπλό σκάνδαλο

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Απασχόλησης οι πρώτες ρυθμίσεις για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ( ΤΚΑ ) που είχε ανακοινωθεί κατακαλόκαιρα ως απάντηση της κυβέρνησης στην ολοένα και αυξανόμενη σε δραματικό ποσοστό ανεργία στους νομούς της βόρειας Ελλάδας.

Προβλέπεται λοιπόν να δημιουργηθεί το ΤΚΑ, χρησιμοποιώντας κονδύλια από τον ΟΑΕΔ (κυρίως) και την ΕΕ. Επίδομα θα μπορούν να παίρνουν μακροχρόνια άνεργοι άνω τον 50 ετών, που δούλευαν σε «προβληματικούς» κλάδους της παραγωγής. Δεν σταματάει βέβαια, μόνο σ’ αυτό.. Δίνει και τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες αυτών των κλάδων να γλιτώσουν ένα μέρος των εισφορών στο ΙΚΑ, αφού θα μπορεί να τους επιδοτεί το κράτος.

Το Ξ, σε σχετικό άρθρο στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2006, αναφέρει το μεγάλο ψέμα και την αυταπάτη που δημιουργεί η κυβέρνηση στους ανέργους, αφού ουσιαστικά δεν δημιουργεί ένα νέο, καινούριο ταμείο για αυτούς τους ανέργους, αλλά παίρνει κονδύλια από άλλα προγράμματα «καταπολέμησης» της ανεργίας και τα δίνει στο ΤΚΑ. Η κοροϊδία συνεχίζεται, η ανεργία μεγαλώνει, μαζί της η υποαπασχόληση και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων (αυτό το ξέρει και ο τελευταίος Έλληνας που έχει σχέση με την πραγματικότητα), η κυβέρνηση όμως εμφανίζει απανωτές επιτυχίες στη ‘μείωση’ της ανεργίας μαγειρεύοντας τα στοιχεία.

Το σκάνδαλο βέβαια είναι διπλό, αφού πέρα από την κοροϊδία, χαρίζουν στους επιχειρηματίες και τις εισφορές τους, για να έχουν «κίνητρο» να μείνουν. Δηλαδή, και φεύγουν σε άλλες χώρες, (με προτίμηση τα Βαλκάνια) αυξάνοντας την ανεργία, και όσο είναι εδώ απειλούν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους τους να μειώσουν τα μεροκάματα και τις απαιτήσεις τους (με την απειλή του εξωτερικού), και το κράτος τώρα επισημοποιεί και τη ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων..

Ένα άλλο κομμάτι της ανακοίνωσης του υπουργείου Απασχόλησης έχει να κάνει με αναφορά που γίνεται σε Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης ( ΤΣΑ ). Δηλαδή το αν κάποιος θα δικαιούται την επιδότηση του ΤΚΑ, θα το καθορίζει και το ύψος από τα μεροκάματα ανάλογα με το πως έχουν διαμορφωθεί αυτά σε κάθε περιοχή με τα εκάστοτε ΤΣΑ. Αυτά βέβαια τα ΤΣΑ δεν υπάρχουν στο εργατικό δίκαιο της χώρας αλλά αξίζει να μελετήσουμε το ρόλο τους. Αν μια περιοχή έχει μεγάλη ανεργία, (το ‘γιατί’ δε νοιάζει βέβαια την κυβέρνηση), μπορεί να υπογράφει αυτές τις ΤΣΑ που δε θα εμπίπτουν στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) ούτε και σε καμιά συλλογική σύμβαση. Σε επίπεδο Θεσσαλίας ας πούμε, οι εργατικές απολαβές θα μπορούν να είναι χαμηλότερες από αυτές που προβλέπονται από την ΕΣΣΕ, και οι εργοδοτικές εισφορές θα χορηγούνται κρατικά, (δηλ. από φορολογούμενους εργαζόμενους ), ώστε οι επιχειρηματίες να «δουλεύουν» σε ευχάριστο για αυτούς περιβάλλον για να δημιουργήσουν για μας …ακόμα περισσότερες νέες θέσεις εργασίας…

Αυτό που φαίνεται από το ΤΚΑ είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να μειώσει πραγματικά την ανεργία. Ότι κάνει το κάνει για τα μάτια του κόσμου και για μικροπολιτικά παιχνίδια. Δεν έχει καμία διάθεση να συγκρουστεί με τον επιχειρηματικό κόσμο. Γιατί η ανεργία είναι το πιο χρήσιμο μέσο που έχουν στη διάθεσή τους για να κρατούν χαμηλά τα μεροκάματα.

Δημήτρης Νάτσιος

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα