Τα νοσοκομεία καταρρέουν, ο Άδωνις αυτοθαυμάζεται

Στέλλα Χονδροματίδου, 
γιατρός στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και μέλος του ΔΣ της  Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ)


Η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν φαίνεται να έχει τέλος. Η υποστελέχωση των νοσοκομείων, οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, βάζουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των ασθενών, ενώ εξοντώνουν τους υγειονομικούς που παλεύουν να ανταποκριθούν στις τεράστιες ανάγκες. Την ίδια ώρα ο Υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης επιμένει πως όλα πηγαίνουν καλά, ότι το ΕΣΥ λειτουργεί ρολόι και πως οι καταγγελίες για τις τεράστιες ελλείψεις είναι απλά αντικυβερνητική προπαγάνδα. Το υγειονομικό προσωπικό ωστόσο, απαντάει με στοιχεία. 

Έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων) για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι αποκαλυπτική. Αναφέρουμε παρακάτω μόνο μερικά παραδείγματα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί σε διάφορα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης:  

  • Στο ΑΧΕΠΑ λειτουργούν μόλις οι τέσσερις από τις δέκα χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Οι ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο συνολικά (από γιατρούς και νοσηλευτές μέχρι διοικητικό προσωπικό) αγγίζουν το 35%. 
  • Στο Θεαγένειο (αντικαρκινικό νοσοκομείο) οι συνολικές ελλείψεις προσωπικού κινούνται ανάμεσα στο 25-30%, ενώ στο Ιπποκράτειο οι ελλείψεις γενικά κινούνται στα ίδια επίπεδα, με εξαίρεση τους τραυματιοφορείς όπου ξεπερνάνε το 50%. 
  • Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «υπάρχουν 397 κενές Οργανικές θέσεις εκ των οποίων 212 καλύπτονται από ελαστικές μορφές εργασίας». Το συγκεκριμένο νοσοκομείο που εξυπηρετεί και γειτονικούς νομούς, έχει μόλις 16 κλίνες ΜΕΘ, ενώ η λίστα αναμονής για χειρουργείο μετράει πάνω από 10.000 ασθενείς. 

Η κατάσταση σε άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας είναι παρόμοια. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα από την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ:

  • Στο νοσοκομείο Βέροιας μόνο τρεις από τις έξι θέσεις αναισθησιολόγων καλύπτονται. 
  • Στο Νοσοκομείο της Νάουσας υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε θέσεις ακτινολόγων, παθολόγων και αναισθησιολόγων, όπως και στο νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.
  • Στα νοσοκομεία των Σερρών και των Γιαννιτσών υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις παθολόγων.
  • Στο νοσοκομείο της Έδεσσας εντοπίζονται μεγάλα κενά στο νοσηλευτικό προσωπικό και στα πληρώματα των ασθενοφόρων. 
  • Στο νοσοκομείο του Κιλκίς πέφτουν σοβάδες και γυψοσανίδες λόγω παλαιότητας του κτιρίου, δεν λειτουργεί η ΜΕΘ (που με βάση το σχέδιο θα έπρεπε να έχει πέντε κλίνες) λόγω έλλειψης ιατρικού και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, ο αξονικός τομογράφος και ο μαστογράφος υπολειτουργούν για τον ίδιο λόγο, υπάρχουν κενά σε θέσεις νευρολόγων, παθολογοανατόμων, δερματολόγων, ουρολόγων…
  • Σε πολλές περιπτώσεις σημειώνεται ότι η λίστα αναμονής για χειρουργεία δεν έχει μειωθεί, παρά τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων (επί πληρωμή) όπως ισχυριζόταν το Υπουργείο Υγείας ότι θα συμβεί. 

Η λίστα με τα κενά των νοσοκομείων της βόρειας Ελλάδας είναι τεράστια. Παρόμοια είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη χώρα, αν και για την ώρα δεν υπάρχει αντίστοιχα λεπτομερής καταγραφή. Ωστόσο κάθε άνθρωπος που χρειάστηκε το τελευταίο διάστημα να έρθει σε επαφή με κάποιο νοσοκομείο, καταλαβαίνει καλά πως το πρόβλημα είναι συνολικό και πολύ σοβαρό. Εξάλλου μόλις πριν από λίγους μήνες τα δύο μεγάλα νοσοκομεία παίδων της πρωτεύουσας βρέθηκαν στο όριο της αναστολής προγραμματισμένων χειρουργείων λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο Υπουργός Υγείας επιμένει να δηλώνει προκλητικά ότι τα προβλήματα είναι πολύ μικρότερα από αυτά που καταγγέλλει το υγειονομικό προσωπικό και ότι για αυτά φταίνε κατά βάση οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δεν θέλουν να πάνε να δουλέψουν στα νοσοκομεία, ή παραιτούνται λόγων εξοντωτικού φόρτου εργασίας. Η πραγματικότητα είναι ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνητικές πολιτικές της υποχρηματοδότησης και της εγκατάλειψης, έχουν γίνει αφόρητες για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και για τους ασθενείς. 

Δεν είναι τυχαίο πως όταν ο Υπουργός αποφασίζει να επισκεφθεί κάποιο νοσοκομείο, οι εργαζόμενοι, αλλά και κομμάτια των τοπικών κοινωνιών τον υποδέχονται με αποδοκιμασίες και συνθήματα. Πρόσφατα παραδείγματα είναι οι κινητοποιήσεις που διοργανώθηκαν κατά τις επισκέψεις Γεωργιάδη στα νοσοκομεία της Λήμνου και της Σάμου, τα οποία ασφυκτιούν (όπως όλα εξάλλου) υπό την πίεση των δραματικών ελλείψεων προσωπικού. 

Στις 25 Σεπτέμβρη οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ των νοσοκομείων της Κρήτης διοργανώνουν συναυλία διαμαρτυρίας για την κατάσταση των δομών υγείας του νησιού. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις των υγειονομικών είναι σημαντικό να επεκταθούν και να συντονιστούν, να ανοιχτούν στην κοινωνία επιδιώκοντας τη συμμετοχή εργαζομένων από άλλους κλάδους, ενώσεων ασθενών, κοινωνικών φορέων, κα. Η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας είναι επιτακτική ανάγκη και αφορά το σύνολο της κοινωνίας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,270ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα