Με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται σε εξέλιξη, σχεδόν 2 χρόνια μετά την εμφάνιση του κορονοϊού, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει τα απαιτούμενα μέτρα ενίσχυσης της Υγείας, για τα οποία φωνάζουν και αγωνίζονται εδώ και μήνες οι υγειονομικοί. Αν και το τέταρτο αυτό κύμα φαίνεται να είναι λιγότερο «φονικό» από τα δύο προηγούμενα, πιθανότατα λόγω των εμβολιασμών και της μετάλλαξης Δ, οι 30-40 θάνατοι επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κάθε μέρα δεν είναι καθόλου μικρός αριθμός, έχοντας φτάσει τους 15.000 συνολικά από την έναρξη της πανδημίας.
Η κυβέρνηση της ΝΔ βέβαια δεν δείχνει να ιδρώνει το αυτί της, καθώς η βασική της έγνοια είναι πως θα κρατηθεί ανοιχτή η οικονομία, για να συνεχίσει η κερδοφορία των επιχειρηματιών, με αποτέλεσμα να έχει αφήσει τα δημόσια νοσοκομεία στην τύχη τους και τους υγειονομικούς να παλεύουν με δεκάδες ελλείψεις να τα βγάλουν πέρα. Όπως τονίζουν οι υγειονομικοί, χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου) που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, εργάζονται με κουτσουρεμένα δικαιώματα, είναι καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης και της αντικατάστασής τους από άλλους συμβασιούχους ή και, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, την επιστροφή των εργολαβικών εταιρειών.
Άλλωστε, σε συνάντηση που έγινε μεταξύ σωματείων και υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη, ο τελευταίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει μονιμοποίηση συμβασιούχων-επικουρικών. Αυτό που επίσης επιβεβαίωσε είναι ότι αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης οι συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για τα νοσοκομεία, ενώ δεν έδωσε καμία απάντηση στα πάγια αιτήματα των υγειονομικών για αυξήσεις στους μισθούς, ένταξη στα ΒΑΕ κλπ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ που άλλοτε καλούσε τον κόσμο να χειροκροτήσει τους ήρωες γιατρούς και μιλούσε (γενικόλογα) για τη σημασία της δημόσιας Υγείας, τώρα που κόπασε σε έναν βαθμό η φουρτούνα, τρέχει να προλάβει ιδιωτικοποιήσεις και ΣΔΙΤ για την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας. Η δήλωση του Πλεύρη από τη ΔΕΘ ότι «το ΕΣΥ είναι εθνικό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υποχρεωτικά κρατικό», δεν αφήνει περιθώρια παρανοήσεων.
Σε αυτά τα πλαίσια τα σωματεία και οι ομοσπονδίες των υγειονομικών οργανώνουν την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου Πανυγειονομική Απεργία, διεκδικώντας:
- Άρση των αναστολών εργασίας των μη εμβολιασμένων υγειονομικών
- Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
- Μονιμοποίηση όλου του έκτακτου προσωπικού
- Ισχυρή Δημόσια Υγεία
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
- Αναγνώριση εργατικού ατυχήματος
- Αυξήσεις στους μισθούς