Τα μέτρα του Τσίπρα που θα ζήλευε και η Θάτσερ

Σχόλιο από το «Ξεκίνημα»

 

Ο μεγαλομεγιστάνας ιδιοκτήτης της FIAT και κορυφαίος εκπρόσωπος του ιταλικού καπιταλισμού Τζιάνι Ανιέλι είχε πει, πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες, λόγια που έμειναν στην ιστορία:

«Υπάρχουν πράγματα, μεταρρυθμίσεις με κόστος σε κοινωνικό επίπεδο, που μια κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να τα πραγματοποιήσει πιο εύκολα από μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς».

«…σήμερα στην Ιταλία, μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι η μόνη που μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές της Δεξιάς.»

Αυτό ακριβώς έκανε, επιβεβαιώνοντας τον Ανιέλι, η κυβέρνηση Τσίπρα. Τα ίδια είχε κάνει και το ΠΑΣΟΚ και όλα τα παρόμοια κόμματα των Σοσια-Ληστών.

500 σελίδες την ώρα

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να διαβάσουν και να ψηφίσουν κείμενα 7.500 σελίδων.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπολόγισε ότι έπρεπε να διαβάζουν 500 σελίδες την ώρα για να πάνε προετοιμασμένοι στη σχετική συζήτηση της Βουλής η οποία το βράδυ της 22­­ας Μάη ψήφισε το πολυνομοσχέδιο. Έκαναν, για μια ακόμη φορά, ακριβώς ότι κατηγορούσαν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σε σχέση με τα προηγούμενα Μνημόνια: ψήφιζαν χωρίς ποτέ να έχουν ουσιαστικά διαβάσει.

Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΕΕΣΠ) για τα επόμενα… 99 χρόνια!

Μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις του πήρε η βουλή της 22ας Μάη είναι η σύσταση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» (ΕΕΣΠ).

Από τώρα και στο εξής η κυριότητα (δηλαδή η ιδιοκτησία κι όχι μόνο η διαχείριση) της περιουσίας του Δημοσίου περνά στην ΕΕΣΠ. Η ΕΕΣΠ έχει διάρκεια 99 χρόνια (αλλά αν… δεν φτάσουν έχει τη δυνατότητα παράτασης)!

Στην ΕΕΣΠ θα περάσουν τα ακίνητα που αποτελούν ιδιοκτησία του Δημοσίου, όπως: μεγάλα τουριστικά ακίνητα, ξενοδοχεία, μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά, ιαματικές πηγές, Ολυμπιακά Ακίνητα, συνολικά 71.500 μικρά και μεγάλα ακίνητα μαζί με 597 νησιά!

Στο ΕΕΣΠ επίσης μεταβιβάζονται οι δημόσιες επιχειρήσεις, όπως ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΟΣΕ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και ΔΕΗ.

Στην πραγματικότητα όλα αυτά υποθηκεύονται ως εγγύηση των δανειστών για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι το de facto ανώτατο όργανο του νέου ταμείου, το Εποπτικό Συμβούλιο, τελεί υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της ΕΕ.

Φορολογικά

Οι φόροι που επικυρώθηκαν την Κυριακή 22 Μάη στη Βουλή  θα στοιχίσουν συνολικά στους φορολογούμενους περίπου 3,5 δισ.  € για την επόμενη τριετία. Από τη φορολόγηση δεν γλιτώνει σχεδόν τίποτα καθώς θα επιβληθούν νέοι φόροι σε όλο το φάσμα της κατανάλωσης και του εισοδήματος.

 • Εισόδημα: η βασική νέα αλλαγή αφορά τη μείωση του αφορολόγητου στα 8.636 για μισθωτούς και συνταξιούχους.
 • ΦΠΑ: αυξάνεται από 23% σε 24% από την 1η Ιουνίου 2016. Η αύξηση αφορά όλα τα μη νωπά τρόφιμα, την εστίαση, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και όλες τις υπηρεσίες.
 • Νησιά: καταργούνται (από 1/6/2016) οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε μια σειρά νησιών (Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο, Σίφνο).
 • Τεχνολογικά αγαθά και υπηρεσίες. Αυξάνεται κατά 10% η φορολογία στη συνδρομητική τηλεόραση (από 1η Ιουνίου) και κατά 5% στη σταθερή τηλεφωνία και το ίντερνετ (από 1 Γενάρη ’17)
 • Κάπνισμα. Αυξάνονται οι τιμές ενός πακέτου τσιγάρων από 0,2 € έως 0,5€ ανάλογα με τη μάρκα και κατά 20-25 λεπτά για ένα σακουλάκι καπνού 50 γρ. Επιβάλλεται φόρος 0,10 € ανά 100 ml υγρού ηλεκτρονικού τσιγάρου.
 • Καφές. Από 1/1/17 αυξάνονται οι φόροι στον καφέ, 3 € ανά κιλό για τον καβουρδισμένο, και 4 € για τον στιγμιαίο.
 • ΕΝΦΙΑ. Αυξάνεται ο συντελεστής και φτάνει στο 1,15% από 1% που ήταν, αλλά, και μειώνεται το αφορολόγητο από τις 300 χιλ. στις 200 χιλ ευρώ.
 • Μπύρα. Διπλασιάζεται ο φόρος στη μπύρα. Από 2,6 σε 5 ευρώ ανά 100 λίτρα για τις μεγάλες εταιρείες και από 1,3 σε 2,5 € για τις μικρές ζυθοποιίες
 • Καύσιμα. Αυξάνεται (από 15/10/16) ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης – μαζί με νέο ΦΠΑ η συνολική αύξηση θα φτάνει τα 6-7 λεπτά το λίτρο· το ντίζελ κίνησης και το υγραέριο κίνησης αυξάνονται κατά 7 – 8 λεπτά ανά λίτρο (από 1/1/17).

Ακόμα

Εκτός από τα παραπάνω την Κυριακή 22 Μάη η βουλή

 • προχώρησε στην κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων
 • προχώρησε στη διευθέτηση του πλαισίου  με το οποίο θα λειτουργούν οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Απ’ αυτό εξαιρούνται μόνο οι πρώτες κατοικίες, μέχρι 140.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, και μέχρι το Δεκέμβρη του 2017
 • Τέλος η Βουλή ψήφισε τον αυτόματο μηχανισμό περιορισμού των ελλειμμάτων, γνωστό σαν «κόφτη». Ο «κόφτης» θα τίθεται αυτόματα σε λειτουργία παρακάμπτοντας, υπουργούς και κοινοβούλιο και θα κόβει τις δαπάνες ανά υπουργείο στο ίδιο ποσοστό μ’ αυτό που έπεσαν έξω οι «λογαριασμοί» του Μνημονίου. (Δείτε σχετικά: «Κόφτης»: η κοινωνία στην κλίνη του Προκρούστη)

Μια «θλιβερή» και εξοργιστική εικόνα

Η εικόνα της Αριστεράς που κάνει ακριβώς τα αντίθετα απ’ αυτά που υποσχότανε ήτανε «αποκαρδιωτική» για τον κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατάντια της αποτυπώνεται γλαφυρά στην παρακάτω διάλογο ανάμεσα στο Μάκη Βορίδη και τον υπουργό οικονομίας Γιώργο Σταθάκη (Απόσπασμα από τα Πρακτικά της συζήτησης στην Βουλή).

Βορίδης:  Εύγε! Μπράβο με μία πράξη κάνατε αυτό που ούτε εγώ ο αφοσιωμένος δεν μπορούσα να φανταστώ. Ξεπεράσατε τα όνειρα κάθε φιλελεύθερου διανοούμενου

Σταθάκης: Άρα θα το ψηφίσετε;

Μάκης Βορίδης: Όχι γιατί μας ξεπερνά. Δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε.

Οι ακροδεξιοί της ΝΔ χλευάζουν την κυβέρνηση και της «βγαίνουν» απ’ τα Αριστερά. Κι αυτή, η κυβέρνηση, της «Αριστεράς» επιζητεί την ψήφο τους…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα