«Κόφτης»: η κοινωνία στην κλίνη του Προκρούστη

Του Κυριάκου Χάλαρη

 

Αν αφήσει κανείς στην άκρη τη γελοιότητα των πανηγυρισμών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για το πολυνομοσχέδιο που πέρασαν χτες Κυριακή, αν αγνοήσει τις ειρωνείες του αστικού επιτελείου προς το ΣΥΡΙΖΑ και τα συγχαρητήρια του Βορίδη Ξεπεράσατε τα όνειρα κάθε φιλελεύθερου διανοούμενου») αν προσπεράσει το γεγονός ότι η ΝΔ ουσιαστικά κάνει αντιπολίτευση από τα αριστερά στη δήθεν αριστερή κυβέρνηση και την απάντηση του πρωθυπουργού («Δεν έχετε αντιπρόταση») και προσπαθήσει να δει την ουσία του «κόφτη»[*] το συμπέρασμα είναι ένα:

Πρόκειται για ένα μηχανισμό που όχι μόνο ενσωματώνει τα πιο σκληρά μνημονιακά μέτρα για τα επόμενα χρόνια αλλά επίσης καταργεί ακόμα και αυτή την «ιερή», υποτίθεται, για όλους αυτούς τους υποκριτές, κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο «κόφτης» περικοπής δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι ένας μηχανισμός που θα παρεμβαίνει αυτόματα, όταν δεν πιάνονται οι (εξωπραγματικοί) στόχοι για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό που θα πηγαίνουν για την εξόφληση του χρέους.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται τα πάντα: περικοπές στην Παιδεία, περικοπές στην Υγεία και βασικά περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Πόσες περικοπές; Τόσες όσες χρειάζονται για να επιτευχθούν οι στόχοι των Μνημονίων!

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη:

«Με την διαπίστωση τυχόν αρνητικής απόκλισης… η δημοσιονομική προσαρμογή επέρχεται με μείωση ανεξαιρέτως και κατά ίσο ποσοστό… του συνόλου των δαπανών όλων των κατηγοριών του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης».

Δηλαδή: Μετά από 6 χρόνια Μνημονίων που γονάτισαν την ελληνική κοινωνία χωρίς να καταφέρουν ούτε να μειώσουν το χρέος ούτε και να φέρουν την περιβόητη ανάπτυξη έρχονται τώρα οι «θεσμοί» μαζί με την κυβέρνηση και βάζουν ένα στόχο (πρωτογενών) πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό στο ύψος του  3,5% του ΑΕΠ (περίπου 6,5 δισ. €) το χρόνο, τα οποία θα πηγαίνουν όλα στην εξόφληση του χρέους.

Περνούν ένα πολυνομοσχέδιο που κάνει νέο ρεκόρ φόρων και ξεπουλάει ότι υπάρχει και δεν υπάρχει και για να είναι σίγουροι ότι θα τα πάρουν τα λεφτά θεσμοθετούν και τον «κόφτη» που θα λειτουργεί σαν την κλίνη του Προκρούστη: θα κόβει ότι δεν έχουν κόψει τα «επίσημα» Μνημόνια προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

Ενδεικτικό δε της «ταξικής μεροληψίας» του μέτρου είναι ότι εξαίρεση από τον «κόφτη» έχουν μόνο οι πληρωμές του δημοσίου που πάνε σε ιδιώτες (πχ, μεγαλοεργολάβους του δημοσίου, για να πούμε ένα τυχαίο παράδειγμα).

Και ποιος θα θέτει σε λειτουργία τον «κόφτη»; Κανείς! Ο «κόφτης» θα επιβάλλεται μόνος του κάθε τέλος Μάη. Χωρίς η Βουλή να παίζει οποιοδήποτε ρόλο, χωρίς να περνάνε τα μέτρα από οποιαδήποτε κοινοβουλευτική διαδικασία.

Μιλάμε δηλαδή για την αυτοκατάργηση της Βουλής την οποία και ψήφισε η ίδια η Βουλή! Και βασικά η δήθεν κυβέρνηση της Αριστεράς, του «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» και του «είμαστε κάθε λέξη αυτού του Συντάγματος»!

 

_________________
[*] «Αυτόματος Μηχανισμός Δημοσιονομικής Προσαρμογής Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα