Τα μαρτύρια των προσφύγων συνεχίζονται αμείωτα

Το βασανιστήριο της πείνας, μια ακόμα κυβερνητική πολιτική για τους πρόσφυγες

27 MKO που αναπτύσσουν δράσεις για πρόσφυγες, με πρόσφατη ανοιχτή επιστολή τους προειδοποίησαν για την κρίση πείνας που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ. 

Μέχρι και τις 30/9/2021 οι 34.000 αιτητές ασύλου στην χώρα (των οποίων δεν έχει κριθεί ακόμα το αίτημα τους) λάμβαναν ένα μηνιαίο οικονομικό βοήθημα από το ειδικό ταμείο της Ε.Ε. προς εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις Συνθήκες Υποδοχής (EU Reception Conditions Directive). Μέχρι τότε τη διαχείριση και τη μηνιαία καταβολή έκανε η Ύπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Από την 1/10/2021, με απόφαση της κυβέρνησης, αυτή η ευθύνη πέρασε στα χέρια του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Αυτόματα η στρόφιγγα έκλεισε, το τοπίο θόλωσε και το οικονομικό βοήθημα έγινε εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης για να «βασανίζει» τους αιτητές ασύλου κατά το δοκούν. 

Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής των 27 ΜΚΟ, το Υπουργείο με δελτίο τύπου δεσμεύτηκε πως το βοήθημα θα δοθεί τέλη Οκτώβρη. Τέλειωσε όμως κι ο Νοέμβρης και το βοήθημα ακόμα άφαντο. Χιλιάδες αιτητές ασύλου σπρώχνονται στην επαιτεία και στην καταρράκωση της αξιοπρέπειας τους, όχι γιατί λείπουν τα λεφτά, αλλά γιατί περισσεύει ο αγριανθρωπισμός και ο αντιπροσφυγικός σαδισμός της κυβέρνησης. 

Τα ίδια και χειρότερα με χιλιάδες ανθρώπους από δύο ακόμα κατηγορίες, τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και τους απορριφθέντες αιτητές ασύλου, που αποτελούν το 60% των ανθρώπων που μένουν σε κρατικές «δομές φιλοξενίας». Ως μέτρο της αναισθησίας της κυβέρνησης ΝΔ ας ληφθεί υπόψη ότι μια στους τέσσερις διαμένοντες σε αυτές τις δομές είναι γυναίκα και δύο στους πέντε είναι παιδιά!

Με βάση λοιπόν νομοθετική αλλαγή που επέβαλε ένα χρόνο πριν, από 1/10/2021 σταμάτησε η παροχή υπηρεσιών –ανάμεσα τους και η σίτιση– σε όσους κρίθηκε το αίτημα τους, είτε θετικά είτε αρνητικά. Το ουσιαστικό μήνυμα προς τους πρώτους είναι, «επιτέλους επιβιώστε μόνοι σας», προς τους δεύτερους, «άντε τώρα ξεκουμπιστείτε» και στο μεταξύ «πεινάστε όλοι ελεύθερα»… 

Με τα λόγια της Emily Wilson, από την εθελοντική οργάνωση Project Elea, ως προς τον αντίκτυπο αυτών των πολιτικών: 

«Οι γυναίκες στον καταυλισμό του Ελαιώνα μάς λένε συνεχώς ότι τα παιδιά τους κλαίνε τη νύχτα από την πείνα. Οι μητέρες καθώς δεν έχουν χρήματα για βρεφικό γάλα, το αντικαθιστούν με πολτοποιημένα μπισκότα σε νερό».

***

Επειδή πιστεύουμε, όπως πιστεύει και κάθε λογικός άνθρωπος, πως η καταδίκη σε πείνα αποτελεί μιας μορφής βασανιστήριο, απαιτούμε: 

Εδώ και τώρα επανέναρξη του οικονομικού βοηθήματος για τους αιτητές ασύλου. 

Πλήρη, κατάλληλη και θρεπτική σίτιση όλων των προσφύγων, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς που χαρακτηρίζει τη διαμονή τους στη χώρα.

Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές προσφύγων σε Λέρο και Κω

Τέλη Νοέμβρη εγκαινιάστηκαν δύο ακόμα Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές προσφύγων (ΚΕΔ) σε Λέρο και Κω. Είχε προηγηθεί η Σάμος κι απομένει η κατασκευή των ΚΕΔ σε Λέσβο και Χίο το 2022. 

Το παρών στα εγκαίνια έδωσε κι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας για «ιστορική μέρα». Συμφωνούμε. Αλλά θα προσθέσουμε και την λέξη «μαύρη» μπροστά. 

Όπως έχουμε γράψει ξανά, οι ΚΕΔ είναι φυλακές ειδικού τύπου με εύηχο όνομα  που θα κάνουν τους πρόσφυγες αόρατους από τις τοπικές κοινωνίες. Χωρίς μάλιστα να έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα ή να έχουν βρεθεί ένοχοι σε κάποιο δικαστήριο.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, η ΚΕΔ Λέρου καλύπτει έκταση 60 στρεμμάτων στην θέση Λέπιδα και έχει χωρητικότητα 2.140 άτομα και η ΚΕΔ Κω καλύπτει έκταση 90 στρεμμάτων στο πρώην στρατόπεδο Μακρυγιάννη και έχει επίσης χωρητικότητα 2.140 άτομα. 

Το πιο εντυπωσιακό όμως από όλα τα στοιχεία είναι το κόστος, που καλύπτεται εξολοκλήρου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Μετανάστευσης, Ασύλου και Ενταξης. 

Το ΚΕΔ Λέρου κόστισε 35,30 εκατ. ευρώ και το ΚΕΔ Κω 39,36 εκατ. ευρώ! Σε αυτά τα ποσά περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις, αλλά και τα χρυσοπληρωμένα σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης και αστυνόμευσης, 24 ώρες το 24ωρο. Σαν αποτέλεσμα το κόστος ανά πρόσφυγα στη Λέρο είναι 16.500 ευρώ και στην Κω 18.400 ευρώ! Την ίδια στιγμή που το κατασκευαστικό κόστος ανά πρόσφυγα για παράδειγμα στη δομή ελεύθερης διαβίωσης προσφύγων της Μαλακάσας είναι 2.500 ευρώ!  (σ.σ. Σε αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνεται η δαπάνη σίτισης ή άλλων υπηρεσιών).

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μαθηματική διάνοια για να διαπιστώσει πως η καταστολή, η αστυνόμευση και η φυλάκιση των προσφύγων, πέραν όλων των άλλων, είναι και πανάκριβες πολιτικές επιλογές! Θα αρκεστούμε σε δύο συγκρίσεις μόνο. 

Τα χρήματα που δαπανά ετήσια το ελληνικό κράτος για την εκπαίδευση των παιδιών μας σε όλες τις βαθμίδες, είναι 4.989 ευρώ μ.ο. ανά μαθητή και η ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη για την Υγεία είναι 1.120 ευρώ! *

***

Για το εργατικό κίνημα, τα Σωματεία, το κίνημα της νεολαίας, τις αντιρατσιστικές οργανώσεις, τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά και την Αριστερά, είναι μονόδρομος η συγκρότηση ενός μετώπου που θα παλέψει για: 

Το κλείσιμο των ΚΕΔ-φυλακών προσφύγων και τον αναλογικό επιμερισμό τους σε όλη την επικράτεια σε αξιοπρεπείς, ελεγχόμενες δημοκρατικά από τις τοπικές κοινωνίες, δομές. Με ειδική πρόνοια για τα παιδιά, τις οικογένειες, τους υπερήλικες, τους αρρώστους και τις ευάλωτες ομάδες.

Κατάργηση της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας[1] και ενάντια στον εγκλωβισμό των προσφύγων. 

Για το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων να διαλέξουν που θα ζήσουν και για τον καταμερισμό τους σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. αναλογικά με βάση τον πληθυσμό και την οικονομική κατάσταση.

Γέφυρες συνεννόησης με τους πρόσφυγες και κοινοί αγώνες για τα δικαιώματα μας που συνθλίβονται μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα. 

* στοιχεία ΟΟΣΑ

Επαναπροώθησαν μέχρι και διερμηνέα της Frontex με Αφγανική καταγωγή!

Απίστευτο κι όμως αληθινό! 

Διερμηνέας με καταγωγή από το Αφγανιστάν που ζει νόμιμα στην Ιταλία για χρόνια κι εργάζεται ως υπάλληλος της Frontex (Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακης), κατάγγειλε επίσημα τις ελληνικές αρχές στον Μηχανισμό Αναφοράς Παραπόνων της Frontex, για βίαιη επίθεση και παράνομη επαναπροώθηση του στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο μαζί με άλλους 100 πρόσφυγες, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά! 

Η καταγγελία τεκμηριώνεται με οπτικοακουστικό υλικό, βίντεο και ηχογραφήσεις που ήρθαν στο φως από τους New York Times την 1η Δεκέμβρη. 

Ο διερμηνέας βρισκόταν σε αποστολή στον Έβρο κι όταν ολοκλήρωσε και επέστρεφε με λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη, αντιμέτωπισε έλεγχο της αστυνομίας που σταμάτησε το λεωφορείο και κατέβασε όλους τους επιβάτες πρόσφυγες, μαζί και τον ίδιο. 

Μεταφέρθηκε σε μια αποθήκη, όπου τους χτύπησαν άγρια, τους ανάγκασαν να γδυθούν, τους πήραν κινητά, χρήματα και έγγραφα. Παρόλες τις διαμαρτυρίες του, βρέθηκε αντιμέτωπος με γέλια και περισσότερα χτυπήματα!  Στο τέλος όλοι τοποθετήθηκαν σε βάρκες και αφέθηκαν στον ποταμό Έβρο. 

Η επιστροφή του στην Ιταλία έγινε με την συνδρομή του Ιταλικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη στο οποίο και κατέφυγε για βοήθεια.

Η κατάσταση έχει πραγματικά ξεφύγει… Το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση του δίνουν τα ρέστα τους στο ρατσιστικό τους ρεσιτάλ. 

________________________

[1] xekinima.org: Προσφυγικό: 5 χρόνια μετά τη «Συμφωνία της Ντροπής» ΕΕ-Τουρκίας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα