Η κυβέρνηση ΝΔ ως μαντρόσκυλο των Ευρωπαίων ρατσιστών και της Ευρώπης-Φρούριο

Το προηγούμενο διάστημα ήρθε στη δημοσιότητα μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα για το ζήτημα των επαναπροωθήσεων προσφύγων, που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη και τις ευθύνες των κυβερνητικών αρχών. Η έρευνα φέρει τον τίτλο «Unmasking Europe’s shadow armies» και παρουσιάζεται στη συνέχεια του άρθρου.

Στην περίπτωση των παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων στο Αιγαίο από το ελληνικό Λιμενικό, επαληθεύεται ο γενικός κανόνας ότι η αρνητική δημοσιότητα από μόνη της δεν ανατρέπει κυβερνητικές πολιτικές, αν δεν συμπληρώνεται από ένα μαζικό κίνημα διεκδίκησης. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί «παράσημό» της την απώθηση προσφύγων/μεταναστών εκτός Ελλάδας και Ε.Ε., με όλα τα μέσα. Γι’ αυτό και κατά καιρούς της ξεφεύγει το παράπονο για τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που αντί να την συγχαρούν ως το αποτελεσματικό μαντρόσκυλο της Ευρώπης-φρούριο, την ψέγουν γιατί δεν ανακοινώνει έστω κάποια προσχηματικά μέτρα που να αποσυμπιέζουν την αρνητική δημοσιότητα.

Από την μεριά του ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης και Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης, δεν χάνουν την ευκαιρία να καθησυχάζουν το ελληνικό Λιμενικό, να προσφέρουν απόλυτη ασυλία και να αναλαμβάνουν οι ίδιοι την πλήρη πολιτική ευθύνη για όλες τις παρανομίες και τις βαναυσότητες.

«Δεν θα απολογηθώ για την υπεράσπιση των συνόρων μας»,

δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης στον Στίβεν Ερλέιντζερ των New York Times στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum.

«Δεν ζητάμε συγγνώμη για τη συνεχή προσήλωσή μας στο να διαλύσουμε αυτά τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων και να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα»,

είναι η γραπτή δήλωση του Ν. Μηταράκη για το ίδιο θέμα.

Ας δούμε λοιπόν για ποιά πράγματα δεν θα απολογηθούν και δεν θα ζητήσουν συγγνώμη. (Όχι ότι την περιμέναμε βέβαια!)

Βγάζοντας τις μάσκες

Το Γερμανικό SPIEGEL μαζί με τα Lighthouse Reports, το SRF Rundschau, το ARD Studio Vienna (Αυστρία), την εκπομπή του ARD «Monitor», τη Γαλλική Liberation, την Σερβική Novosti, το RTL Κροατίας και το Δανικό Pointer, πραγματοποίησαν έρευνες στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Κροατία, για πάνω από οκτώ μήνες από τον Μάρτη του 2020. Η έρευνα τους δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο: «Unmasking Europe’s shadow armies» (Βγάζοντας τις μάσκες από τους ευρωπαϊκούς σκιώδεις στρατούς).

Πληθώρα δημοσιογράφων μεταμφιεσμένοι σε ψαράδες, με την χρήση drones ξόδεψαν 100άδες ώρες στις παραμεθόριες περιοχές των τριών χωρών και ανέλυσαν δορυφορικές εικόνες και 635 βίντεο που τους διοχετεύτηκαν. Σε τουλάχιστον δεκαπέντε περιπτώσεις καταγράφονται μασκοφόροι που ξεφουσκώνουν πλαστικές βάρκες με άγκιστρα, πυροβολούν στο νερό, τραβάνε σωστικές λέμβους με πρόσφυγες/μετανάστες προς την Τουρκία και τις παρατάνε στη θάλασσα.

Επίσης μίλησαν με μια ντουζίνα νυν και πρώην αστυνομικούς και λιμενικούς και τέλος παρακολούθησαν τα ψηφιακά ίχνη των ανδρών με τις μάσκες και τα ρόπαλά στο Instagram και το Facebook.

Όλο αυτό το υλικό αξιολογήθηκε από δύο Έλληνες υψηλόβαθμους και έμπειρους λιμενικούς, οι οποίοι αποφάνθηκαν με βεβαιότητα πως οι Έλληνες μασκοφόροι είναι άνδρες των τριών επίλεκτων δυνάμεων του Λιμενικού: Ομάδα Ειδικών Αποστολών (ΟΕΑ), Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) και Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ).

Τα τρία αυτά σώματα έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, του λαθρεμπορίου, της διακίνησης ναρκωτικών κλπ και φυσικά φέρουν βαρύ οπλισμό.

Οι ίδιοι εμπειρογνώμονες αποφάνθηκαν πως οι εντολές για αυτές τις επιχειρήσεις δεν πρόκειται να βρεθούν σε κανένα βιβλίο συμβάντων ή στις επίσημες καταγραφές των κέντρων ελέγχου, ακριβώς γιατί παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες και νόμους καθώς και το δίκαιο της θάλασσας.

Σε ένα βίντεο μάλιστα καταγράφεται το στιγμιότυπο λιμενικού που απολαμβάνοντας την αποστολή του, απαντά στα παρακάλια των πανικόβλητων προσφύγων με τη γνωστή χειρονομία, δείχνοντας προς τα γεννητικά του όργανα…

Εντολές από ψηλά

Μήπως πρόκειται για ανεξέλεγκτες δράσεις κάποιου ανεγκέφαλου και αυτόνομου κομματιού του Λιμενικού ή των κρατικών μηχανισμών; – θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος.

Την απάντηση την δίνει πεντακάθαρα η ίδια κυβέρνηση.

Η άρνηση να οργανωθεί έστω ένας τυπικός έλεγχος, να ερευνηθεί το πλούσιο δημοσιογραφικό υλικό, να καταδικαστεί έστω φραστικά η μέθοδος της επαναπροώθησης και να ανακοινωθούν μέτρα κατά των όποιων υπαίτιων, δείχνει ότι οι εντολές προέρχονται από το ίδιο το κυβερνητικό επιτελείο.

Πρόκειται δηλαδή για συνειδητή κατασκευή μιας παρακρατικής δομής με άκρα μυστικότητα που ήρθε για να μείνει.

Το ίδιο προκύπτει και από την τελευταία Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας (Ιούνης 2021) με εικοσιένα καταγεγραμμένα περιστατικά επαναπροωθήσεων, που έλαβαν χώρα το τελευταίο εξάμηνο του 2020.

«…οι επαναπροωθήσεις γίνονται από άτομα που άλλοτε φέρουν διακριτικά και άλλοτε δεν φέρουν το παραμικρό και είναι ντυμένα με πολιτικά ρούχα. Υπάρχουν μαρτυρίες για ανθρώπους που στοιβάζονται σε βανάκια χωρίς πινακίδες που μυρίζουν περιττώματα και αίμα και πηγαίνουν προς άγνωστες κατευθύνσεις… Οι άνθρωποι κρατούνται για χρονικά διαστήματα που κυμαίνονται από μερικές ώρες έως και παραπάνω από μία μέρα…  αναφέρεται έλλειψη υγιεινής και καθαρού νερού ή απουσία βασικών εγκαταστάσεων υγιεινής. Οι οικογένειες χωρίζονται, γίνεται χρήση βίας, χτυπήματα με κλομπ, κλωτσιές, χαστούκια, σπρωξίματα. Υπάρχουν μαρτυρίες για εκγύμνωση πατεράδων μπροστά στα παιδιά τους. Αξιωματικοί αρπάζουν οτιδήποτε έχουν πάνω τους, μέχρι και τα υλικά φροντίδας των παιδιών (π.χ. πάνες)».

Το όλο πράγμα βρωμάει από χιλιόμετρα «επαγγελματισμό» – έχουμε επίταξη ειδικών χώρων και μεταφορικών μέσων, απόρρητο, στρατιωτική οργάνωση και άφθονο χρήμα που ρέει.

Κροατία, Ρουμανία

Στην Κροατία η έρευνα «Unmasking Europe’s shadow armies», κατέγραψε βίαιες και παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα με τη Βοσνία. Μασκοφόροι άνδρες αναγκάζουν αιτούντες άσυλο να μπουν στο φουσκωμένο ποτάμι καθώς τους φωνάζουν «Πηγαίνετε στη Βοσνία». Οι στολές που φορούν ανήκουν στις Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης της Κροατικής αστυνομίας. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι η περιγραφή του προφίλ των μασκοφόρων με βάση την έρευνα:

«Τα ανώτερα κλιμάκια της μονάδας αποτελούνται εν μέρει από βετεράνους πολέμου που πολέμησαν εναντίον των σερβικών στρατευμάτων τη δεκαετία του 1990. Μερικοί από τους άνδρες εμφανίζονται στο Instagram και στο Facebook με δεξιά εξτρεμιστικά και φασιστικά σύμβολα, άλλοι ποζάρουν με τα όπλα τους στα σύνορα. Τα μέλη αυτού του ειδικού αστυνομικού σώματος επέμβασης λαμβάνουν επιπλέον μισθούς για την ειδική δράση τους κατά των μεταναστών στα σύνορα, συνήθως εκατοντάδες ευρώ το μήνα».

Περιττό να πούμε πως δεν θα πέσουμε από τα σύννεφα αν αποκαλυφθεί πως όλες αυτές οι δομές και στις τρείς χώρες έχουν στρατολογήσει τους άνδρες τους από τους θύλακες των φασιστών, των εθνικιστών και των ακροδεξιών προσφυγοφάγων που έχουν βρει μια ζεστή αγκαλιά μέσα στους μηχανισμούς καταστολής.

Για τις Ρουμάνικες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων προς την Σερβία, η έρευνα κατονομάζει ως πηγή των μασκοφόρων ανδρών τη ρουμανική αστυνομία και τη ρουμανική συνοριοφυλακή.

Ολίγον φερετζές με καθυστέρηση

Τελικά φαίνεται πως οι πιο φορμαλιστές και υποκριτές του καπιταλιστικού Ευρωπαϊκού διευθυντηρίου επέβαλαν στον πιο βάναυσο ελληνικό καπιταλισμό, ένα κάποιο κουκούλωμα. Έτσι, με βάση δημοσίευμα της Καθημερινής, η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει να αναθέσει στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) κάποιον προσχηματικό έλεγχο.

Τι εστί ΕΑΔ; Αρκεί να αναφέρουμε πως διοικητής της είναι ένας Μητσοτακικός φίλος, ο πρώην επιθεωρητής Άγγελος Μπίνης και πως από τις 6.375 καταγγελίες που έχει δεχθεί από την ίδρυση της από την κυβέρνηση ΝΔ, σε ελεγκτικό πρόγραμμα εντάχθηκαν μόλις εννιά!!

Να παλέψουμε

Οι πρόσφυγες, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την ΕΑΔ, ή τους εκπροσώπους της Ε.Ε. Έχουν μόνο να περιμένουν από τις πρωτοβουλίες της Αριστεράς, του αντιφασιστικού κινήματος και τους κοινούς αγώνες με τους εργαζόμενους και τη νεολαία στην Ελλάδα, την Τουρκία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ως ένας λαός που έχουμε ζήσει και ξέρουμε καλά τι σημαίνει προσφυγιά και μετανάστευση, οφείλουμε να παλέψουμε:

  • Να σταματήσουν άμεσα οι παράνομες επαναπροωθήσεις.
  • Να σταματήσει η δράση όλων των «ειδικών» ομάδων που συστάθηκαν και λειτουργούν για αυτόν τον σκοπό.
  • Να γίνει ανεξάρτητη έρευνα υπό τον έλεγχο της κοινωνίας, με στόχο να καταδικαστούν όλοι όσοι ενορχηστρώνουν και συγκαλύπτουν αυτές τις απάνθρωπες πρακτικές.
  • Για την κατάργηση της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και ενάντια στον εγκλωβισμό των προσφύγων. Για το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων να διαλέξουν που θα ζήσουν. Και για τον καταμερισμό τους σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. αναλογικά με βάση τον πληθυσμό και την οικονομική κατάσταση.
  • Να κλείσουν όλοι οι προσωρινοί και απάνθρωποι καταυλισμοί προσφύγων. Όχι στις κλειστές Δομές-Φυλακές.
  • Αποσυμφόρηση άμεσα όλων των υπερσυνωστισμένων Κέντρων και αναλογικός επιμερισμός των προσφύγων σε όλη την επικράτεια σε μικρές, αξιοπρεπείς, ελεγχόμενες δημοκρατικά από τις τοπικές κοινωνίες, δομές. Με ειδική πρόνοια για τα παιδιά, τις οικογένειες, τους υπερήλικες, τους αρρώστους και τις ευάλωτες ομάδες.
  • Να δημιουργήσουμε γέφυρες συνεννόησης με τους πρόσφυγες και να εντάξουμε στους αγώνες μας στις περιοχές μας αιτήματα για: αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και πλήρη πρόσβαση για αυτούς και τα παιδιά τους σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, νομική βοήθεια.
  • Να συμβάλουμε στα διεθνή κινήματα ενάντια στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Γιατί χωρίς το τέλος των πολέμων και χωρίς πολιτικές γενναίας οικονομικής βοήθειας προς τις πληγείσες  περιοχές του πλανήτη, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να μην έχουν άλλη επιλογή από το να ξεριζώνονται.
  • Να παλέψουμε ενάντια στην Ευρώπη-φρούριο και για μια ενωμένη σοσιαλιστική Ευρώπη, σε εθελοντική, δημοκρατική και ισότιμη βάση, γιατί όσο επιβιώνει το καπιταλιστικό σύστημα τα δικαιώματα όχι μόνο των προσφύγων αλλά όλων μας, θα συνθλίβονται μαζί με το βιοτικό μας επίπεδο και τις κοινωνικές παροχές.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα