Στήλη ρατσιστικού άλατος, Ιούλιος 2021

Λιβύη: Κέντρα Κράτησης προσφύγων ή αλλιώς εκεί που οι άρρωστες ορέξεις βασιλεύουν

Η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις συνθήκες στα Κέντρα Κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη είναι κόλαφος. Από τις συνεντεύξεις 53 ανθρώπων από 14 ως 50 ετών προερχόμενων από Νιγηρία, Σομαλία και Συρία, που κατάφεραν να δραπετεύσουν, προκύπτει ένα κατάμαυρο σύμπαν παραβιάσεων, εξευτελισμών και απανθρωπιάς.

Οι προσφύγισσες και οι μετανάστριες κατάγγειλαν ότι εξαναγκάζονταν από τους φρουρούς να «προσφέρουν» σεξ ως αντάλλαγμα για το καθαρό νερό, τα τρόφιμα και την πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής! Το ίδιο ίσχυε ακόμα και για τις εγκύους! Οι άνδρες κατάγγειλαν ότι αποτελούσε συνήθη πρακτική να τους υποχρεώνουν να φορούν μόνο τα εσώρουχα τους ως μέθοδο ταπείνωσης, ενώ τα ανήλικα προσφυγόπουλα έκαναν λόγο για συστηματικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις!

Ας σημειωθεί πως η Λιβυκή κυβέρνηση λαμβάνει αδρή χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για τις υπηρεσίες της ως «σκυλόψαρο» των θαλάσσιων συνόρων. Με αυτά τα χρήματα η ακτοφυλακή της Λιβύης οργάνωσε τις επιχειρήσεις στην Μεσόγειο για να συλλάβει εν πλω περίπου 15.000 ανθρώπους μόνο κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021. Και με τα ίδια χρήματα δημιουργήθηκαν τα περι ων ο λόγος Κέντρα Κράτησης. 

Αλλά σσσσ! μην πείτε τίποτα δυνατά γιατί θα ξυπνήσουν τα «περιστέρια» του ευρωπαϊκού καπιταλισμού!

Μεσόγειος: Η «κόκκινη» θάλασσα

Κι αν για τα Κέντρα Κράτησης στη Λιβύη υπάρχουν μάρτυρες και καταγγελίες, δυστυχώς για τους πνιγμούς  στη Μεσόγειο, τα θύματα, πρόσφυγες και μετανάστες, σίγησαν για πάντα. 

Όμως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) επισημαίνει ότι οι αριθμοί πήραν πάλι την ανηφόρα. Η Ε.Ε. επί της ουσίας έχει αποσυρθεί προ πολλού από τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο και παράλληλα έχει ορθώσει ανυπέρβλητα εμπόδια στις ανεξάρτητες και εθελοντικές οργανώσεις που προσπαθούν να καλύψουν φιλότιμα το κενό. 

Όπως σημειώνει ο ΔΟΜ: 

«Οι μη στρατιωτικοί οργανισμοί έρευνας και διάσωσης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια, με την πλειονότητα των πλοίων τους να μένουν αγκυροβολημένα σε ευρωπαϊκούς λιμένες λόγω κατασχέσεων από διοικητικές αρχές και εκκρεμών ποινικών και διοικητικών διαδικασιών κατά μελών του πληρώματος». 

Σε απλά ελληνικά το διευθυντήριο της Ε.Ε. έχει ποινικοποιήσει πλήρως τη διάσωση προσφύγων και την επίδειξη αλληλεγγύης. 

Ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι που πνίγηκαν ή αγνοούνται στη Μεσόγειο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 130% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020! Πιο συγκεκριμένα 1.146 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ για την ίδια περίοδο οι καταγεγραμμένοι θάνατοι του 2020 ήταν 513 και του 2019 ήταν 674. 

Συνολικά 23.720 άνθρωποι τεκμηριωμένα έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο από το 2014, όταν πρωτο-ξεκίνησε η συστηματική καταγραφή θανάτων και εξαφανίσεων.

Μαζικές παράνομες επαναπροωθήσεις: Ο κόσμος το ’χει τούμπανο κι ο Μητσοτάκης κρυφό καμάρι

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο «Ράδιο Καθημερινή», ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τον ορυμαγδό καταγγελιών κατά του ελληνικού Λιμενικού και των Σωμάτων Ασφαλείας, για μαζικές, κρυφές και παράνομες απελάσεις/επαναπροωθήσεις, δήλωσε: 

«Απορρίπτω την έννοια του pushback ως ορολογία. Δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου. Όταν όμως έρχεται μια βάρκα και τη βλέπουμε από πού φεύγει, ναι, θα ενημερώσουμε την τουρκική Ακτοφυλακή και θα κοιτάξουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε η βάρκα αυτή να επιστρέψει από εκεί που ξεκίνησε». 

Θα αφήσουμε κατά μέρος το λεξιλόγιο του πρωθυπουργού και την τάχα μου μεγάλη του ευθιξία… Πάντως στο λεξιλόγιο όλων όσων αμφισβητούν ή καταγγέλλουν τις ελληνικές αρχές, και είναι πολλοί, η έννοια του pushback εκτός από υπαρκτή ορολογία είναι και αποδεδειγμένη συνειδητή πρακτική με δεκάδες μάλιστα τεκμήρια. Και δεν πρόκειται ούτε για απλές δημοσιογραφικές έρευνες, ούτε για σκευωρίες δήθεν ανθελληνικών κύκλων, κατά πως αρέσκεται να υπεκφεύγει ο υπουργός Νότης Μηταράκης. Ανθελληνικοί κύκλοι είναι ο Ευρωπαίος Συνήγορος του Πολίτη, ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία ή το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο; 

Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου είναι η τελευταία στην σειρά, μετά από 4μηνη έρευνα –η οποία μάλιστα συνυπογράφεται από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου– που επαναλαμβάνει τα περί βάναυσων και παράνομων απελάσεων των ελληνικών αρχών. Και συμπληρώνει στα βασικά συμπεράσματα ότι η ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης των συνόρων, η γνωστή Frontex, και γνώριζε και συγκάλυπτε! Η αλήθεια βέβαια είναι πως η Frontex συγκάλυπτε επιχειρησιακά τις ελληνικές αρχές, με τον ίδιο τρόπο που το ευρωπαϊκό διευθυντήριο καλύπτει πολιτικά τον ελληνικό καπιταλισμό για «να κάνει ότι περνάει από το χέρι του», ώστε οι πρόσφυγες «να επιστρέφουν εκεί που ξεκίνησαν»…

Προφανώς δεν περιμένουμε καμιά ουσιαστική αλλαγή από την ελληνική κυβέρνηση. Τις περισσότερες θεσμικές κι αρκετά υποκριτικές κριτικές που δέχεται, τις αντιμετωπίζει σαν να έχει απέναντι της έναν κάποιο Μπαλάσκα που της λέει: «αφού τις κάνεις που τις κάνεις τις βρωμιές σου, μην είσαι βλάκας, κρύψε τις πιο έξυπνα…». 

Μια κραυγαλέα περίπτωση επαναπροώθησης

Το ότι ξεφεύγουν βέβαια κάθε τρεις και λίγο κάποια κραυγαλέα παραδείγματα δεν φαίνεται να ενοχλεί ιδιαιτέρως την κυβέρνηση, καθώς παραμένει εσαεί ατιμώρητη. 

Μια τέτοια περίπτωση είναι όσα καταγγέλλει η Κούρδισσα αναγνωρισμένη και βραβευμένη συγγραφέας Μεράλ Σιμσέκ, που κατέφυγε στην Ελλάδα για να ζητήσει άσυλο αλλά οι αρχές την επαναπροώθησαν πίσω στην Τουρκία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για «ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση». Η Μεράλ Σισμέκ καταγγέλλει πως στις 29/6 μαζί με μια άλλη γυναίκα από τη Συρία τις σταμάτησε αστυνομικό όχημα στον Έβρο και παρόλο που τους εξήγησε ότι είναι μέλος του κουρδικού παραρτήματος της Παγκόσμιας Ένωσης Συγγραφέων PEN κι ότι στην Τουρκία αντιμετωπίζει κατηγορίες για «τρομοκρατία», αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά της. Η περιγραφή της κόβει την ανάσα: 

«Ένα άλλο αστυνομικό όχημα κατέφθασε εκείνη τη στιγμή. Ξαφνικά, υπήρχαν γύρω μας πολλοί αστυνομικοί. Μας έβγαλαν τα ρούχα και μας έκαναν σωματικό έλεγχο. Κοίταξαν ακόμη και μέσα στους κόλπους μας. Μας παρενόχλησαν. Οι δικηγόροι μας προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν μαζί μας και τα τηλέφωνά μας χτυπούσαν συνεχώς, αλλά τα κρατούσαν εκείνοι. Έπειτα κατέφθασε ένα μεγαλύτερο όχημα, χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας και μας έβαλαν μέσα. Μύριζε αίμα. Προφανώς είχαν κουβαλήσει πολλούς ανθρώπους έτσι. Τα ούρα και τα ανθρώπινα περιττώματα ήταν παντού». 

«Κάποιος μιλούσε τουρκικά. Μας κατέβασαν. Είδα ότι βρισκόμασταν σε μια όχθη ποταμού. Υπήρχαν αξιωματούχοι γύρω μας. Νόμιζα ότι θα μας σκοτώσουν και θα μας ρίξουν στο νερό. Προσπάθησα να εξηγήσω την κατάστασή μου στα τουρκικά. Άρχισα να ικετεύω λέγοντας: “Αυτό που κάνετε είναι παραβίαση των δικαιωμάτων. Θα σας μηνύσουν στην Τουρκία”. Τότε, άρχισαν να με χτυπούν ανελέητα με τις λαβές των όπλων και ύστερα με πέταξαν μέσα στη βάρκα».

Και κάπως έτσι ο ελληνο-τουρκικός ανταγωνισμός στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καταλήγει σε μια άψογη συνεργασία των μηχανισμών τους στα σύνορα κατά οποιασδήποτε φωνής υψώνει το ανάστημα της. 

Μια ακόμα κραυγαλέα περίπτωση 

Εκτός από τις κρυφές και παράνομες απελάσεις στα σύνορα, συνεχίζουν να υπάρχουν και οι φανερές. Πολύ συχνά είναι μάλιστα το ίδιο ή και περισσότερο βάρβαρες. Όπως στην περίπτωση των καταγγελιών του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και της Ένωσης Γονέων Δήμου Ιωαννιτών. Αφορούν δύο μαθητές του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, το ένα είναι παιδί ΑμεΑ από το Βόρειο Ιράκ και το άλλο τετραπληγικό παιδί επίσης από το Βόρειο Ιράκ. Και στις δύο περιπτώσεις απορρίφθηκαν τα αιτήματα των γονιών τους για παραχώρηση ασύλου, με αποτέλεσμα να τους ζητείται να εγκαταλείψουν τα σπίτια που διαμένουν και να επιστρέψουν στο Βόρειο Ιράκ μέχρι τα τέλη Ιούλη! Τόση αναλγησία!

Ο θάνατος παραμονεύει

Ένας νέος άνθρωπος, 26 χρονών, από το Αφγανιστάν, δεν άντεξε μια ανάλογη απόφαση απόρριψης του αιτήματος του για άσυλο, σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό. Στερημένος κι από την τελευταία ελπίδα κρεμάστηκε μέσα στο κοντέινερ που έμενε στο Κέντρο Προσφύγων στο Σχιστό στις 10/7. Ο συνδυασμός εγκλεισμού, κακών συνθηκών διαβίωσης, ελλιπούς διατροφής και ο άμεσος κίνδυνος για επιστροφή στην Τουρκία, τον είχαν ήδη σκοτώσει πριν τυλίξει το σκοινί στο λαιμό του.

Υπενθυμίζεται ότι με Κυβερνητική Απόφαση που εκδόθηκε στις 7 Ιούνη διευκολύνονται περαιτέρω οι επιστροφές στην Τουρκία, αφού η γειτονική χώρα ορίζεται ως «ασφαλής τρίτη χώρα» και για τους προερχόμενους από Συρία, Αφγανιστάν, Σομαλία που αιτούνται διεθνούς προστασίας στη χώρα μας. Τι θα απομείνει αλήθεια στο τέλος από το δικαίωμα στο άσυλο;;; 

Και ο ρατσισμός παραμονεύει…

Παρά την φυλάκιση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, αυτές οι πολιτικές της κυβέρνησης, στρώνουν το έδαφος για νέες ρατσιστικές επιθέσεις και φαινόμενα, γέννημα θρέμμα της κοινωνίας της εκμετάλλευσης. Αυτή την φορά οργανωμένη ομάδα φασιστών έστησε καρτέρι σε διανομέα, γιό μεταναστών από τις Σεϋχέλλες, στο Παλιό Φάληρο στις 10/7. Μόλις είχε παραδώσει μια παραγγελία, όταν αιφνιδιάστηκε, κυνηγήθηκε ξυλοκοπήθηκε και μαχαιρώθηκε στον γλουτό και στο μηρό. Το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής κατάγγειλε το συμβάν. 

Όπως όλα δείχνουν τίποτα δεν έχει τελειώσει!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα