Tα Χριστούγεννα του Νότη Μηταράκη

Στο βιβλίο «Τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ», του Κάρολου Ντίκενς, το χριστουγεννιάτικο πνεύμα πετυχαίνει την μεταμόρφωση του κεντρικού ήρωα και την δραστική αλλαγή της οπτικής του για τον κόσμο. Στην περίπτωση όμως του Υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη και της κυβέρνησης της ΝΔ, όσον αφορά στις πολιτικές τους για πρόσφυγες/μετανάστες, το χριστουγεννιάτικο πνεύμα δεν θα έμπαινε καν στον κόπο… 

Χιονόμπαλες από άλλο σύμπαν

Ο χαρακτηρισμός «γελοίο», είναι πολύ λίγος για το βίντεο που αναρτήθηκε πριν λίγες μέρες στην επίσημη σελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και πρόβαλλε εργαζόμενους του υπουργείου υπό τους ήχους του χριστουγεννιάτικου τραγουδιού «all I want for Christmas is you» («το μόνο που θέλω για τα Χριστούγεννα είσαι εσύ»), να κατασκευάζουν και να κρεμούν στο χριστουγεννιάτικο δέντρο χιονόμπαλες με το πρόσωπο του υπουργού Ν. Μηταράκη, καθώς και άλλων στελεχών του υπουργείου. 

Τρεις μέρες μετά, το βίντεο κατέβηκε εξαιτίας της κατακραυγής στα κοινωνικά μέσα και της καταγγελίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας και Ταυτοποίησης Υπηκόων Τρίτων Χωρών:

«…Κατόπιν οδηγιών της ιεραρχίας της Υπηρεσίας οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσκλήθηκαν στην εκδήλωση φωτισμού του χριστουγεννιάτικου δέντρου όπου θα υπήρχαν μπάλες με τις ατομικές φωτογραφίες των εργαζομένων… Δεν ενημερώθηκαν ποτέ ότι θα υπάρξει βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης, ιδιαίτερα με αυτόν τον τρόπο… Είναι τουλάχιστον τραγική η εργαλειοποίηση μίας χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης για την προσωπική προβολή συγκεκριμένων στελεχών ενός Υπουργείου, και κυρίως του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου».

Στην πραγματικότητα αυτό το βίντεο ήταν σοκαριστικά παχυδερμικό. Δεν απευθυνόταν σε πρόσφυγες για να αναγνωρίσει τα βάσανα και κυρίως τα δικαιώματα τους. Δεν απευθυνόταν στην ελληνική κοινωνία για να ενεργοποιήσει τα ελατήρια της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Απευθυνόταν μόνο στο εκλογικό κοινό της ΝΔ και της ακροδεξιάς, καλλιεργώντας τους το αίσθημα της ευφορίας για όσα έχουν πετύχει οι αντιπροσφυγικές πολιτικές της κυβέρνησης στα σύνορα, αλλά και εντός της χώρας. 

Στα σύνορα

Απόδειξη των «επιτυχιών» της κυβέρνησης είναι και η «Μαύρη Βίβλος των Επαναπροωθήσεων», που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα σε πολλά διεθνή ΜΜΕ (The Guardian, Le Monde, Balkan Insight, N1, La Repubblica κλπ) στις 8 Δεκέμβρη κι έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες έρευνες/καταγγελίες που έχουν προηγηθεί. Πρόκειται για έκθεση που συντάσσουν οργανώσεις, μέλη και συνεργάτες του Δικτύου Επιτήρησης της Συνοριακής Βίας (Border Violence Monitoring Network -BVMN). 

Στους τέσσερις τόμους της έκθεσης, συνολικής έκτασης 3.173 σελίδων, περιλαμβάνονται 1.635 μαρτυρίες για επαναπροωθήσεις/pushbacks 24.990 ανθρώπων από 15 κράτη (Αλβανία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ελλάδα, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία) τα τελευταία έξι χρόνια!

Τo κεφάλαιο δε της Ελλάδας καταλαμβάνει μια περίοπτη θέση με 500 σελίδες και 168 μαρτυρίες για επαναπροωθήσεις/pushbacks 11.183 προσφύγων την περίοδο 2021-2022! Δηλαδή η κυβέρνηση της ΝΔ επαναπροώθησε παράνομα στα σύνορα σχεδόν τόσους πρόσφυγες όσους και οι 14 άλλες χώρες μαζί!

Αλλά δεν πρόκειται μόνο για τους μεγάλους αριθμούς των επαναπροωθήσεων. Παράλληλα έχει εκτιναχθεί ο βαθμός της κρατικής βίας και αυθαιρεσίας που τα συνοδεύει. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα πάντα: ξυλοκόπημα, κλοπή προσωπικών αντικειμένων των προσφύγων από αστυνομικούς και λιμενικούς, καταστροφή εγγράφων, απειλή με όπλα, αναγκαστικό γδύσιμο, σεξουαλικές επιθέσεις, ενώ δεν λείπουν πρακτικές που παραπέμπουν σε βασανιστήρια, όπως η βύθιση σε νερό κλπ.

Εντός της χώρας

Λίγο πριν το κλείσιμο του 2022, ο Ν. Μηταράκης και η κυβέρνηση της ΝΔ, θριαμβολογούν για άλλο ένα «κατόρθωμα» τους. Την βίαιη εκκένωση του προσφυγικού καταυλισμού στον Ελαιώνα στην Αττική, το κλείσιμο δομών φιλοξενίας προσφύγων πανελλαδικά και την κατάργηση προγραμμάτων στέγασης, όπως το ΕΣΤΙΑ, που στην πλειοψηφία τους στηρίζονταν σε χρηματοδοτήσεις της ΕΕ. 

Η εικόνα των χαμογελαστών προσώπων του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νότη Μηταράκη και του δήμαρχου Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη, μπροστά στα σφραγισμένα κοντέινερ του Ελαιώνα, στην ειδική εορταστική τελετή που οργάνωσαν στις 12 Δεκέμβρη για το κλείσιμο του καταυλισμού, συμπυκνώνει με απαράμιλλο τρόπο την σκληροπυρηνική αντιπροσφυγική ατζέντα της κυβέρνησης που ανεβαίνει ψηλότερα για να αντισταθμίσει την φθορά από τον πληθωρισμό, την ενεργειακή φτώχεια, το σκάνδαλο των υποκλοπών και για να συσπειρώσει το ακροδεξιό της ακροατήριο. 

Σε αυτό το ακροατήριο απευθύνονταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν την ίδια μέρα δήλωνε περιχαρής ότι κατάφεραν να μειώσουν τις προσφυγικές δομές της χώρας από 121 σε 31 και τους διαμένοντες πρόσφυγες και τις οικογένειες τους από 90.000 πριν δύο χρόνια σε περίπου 16.000 μέχρι το τέλος του 2022!

Το φοβερό της υπόθεσης είναι ότι μέχρι και το πρόσχημα που χρησιμοποίησαν ότι δήθεν εξαντλήθηκαν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και δεν θα άντεχε ο κρατικός προϋπολογισμός την λειτουργία αυτών των δομών, διαψεύστηκε με κρότο. Στις 12 Δεκέμβρη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε γραπτή απάντηση της σε σχετικό ερώτημα της οργάνωσης Fenix Humanitarian Legal Aid (εκπροσωπεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τρανς γυναίκα αφρικανικής καταγωγής με σοβαρά προβλήματα υγείας, θύμα έξωσης από το ΕΣΤΙΑ), υπογράμμισε ρητά: 

«…την προθυμία της να συνεχίσει να παρέχει κονδύλια για το πρόγραμμα στο πλαίσιο του προγράμματος 2021-2027 του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης της Ελλάδας».

Επίλογος 

Ο μόνος παράγοντας που μπορεί να διαλύσει την γιορτινή ατμόσφαιρα της κυβέρνησης, τις χιονόμπαλες του Ν. Μηταράκη και το πάρτι πάνω στα καταρρακωμένα δικαιώματα προσφύγων/μεταναστών, είναι το αντιρατσιστικό κίνημα από κοινού με τους πρόσφυγες, οι εργαζόμενοι και η ανατρεπτική Αριστερά, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, παλεύοντας ενάντια τις αντιπροσφυγικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ και της Ευρώπης-φρούριο. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα