Nέα εγκλήματα ενάντια στους πρόσφυγες!

Αλλοεθνείς πρόσφυγες φυλακισμένοι σε κέντρα κράτησης στην εμπόλεμη Ουκρανία

Σε κοινή τους έρευνα, το Al Jazeera, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η Δανέζικη ερευνητική ομάδα για θέματα προσφύγων και μεταναστών Lighthouse Reports, αποκάλυψαν πως ενάμιση σχεδόν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, Αφγανοί, Πακιστανοί, Ινδοί, Σουδανοί, Μπαγκλαντέζοι κλπ πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν κρατούμενοι σε Κέντρο Κράτησης κοντά στα σύνορα με την Λευκορωσία και τη βορειοδυτική ουκρανική πόλη Lutsk που βρίσκεται μέσα σε εμπόλεμη ζώνη! Ακόμη πιο προκλητικό είναι το γεγονός πως το συγκεκριμένο Κέντρο χρηματοδοτείται πλήρως από κονδύλια της ψευτο-ευαίσθητης Ε.Ε.

Το Κέντρο Ζουραβιτσι (Zhuravychi) κατασκευάστηκε για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού το 1961 και μετατράπηκε σε Κέντρο Κράτησης και οργάνωσης απελάσεων προσφύγων/μεταναστών το 2007. Με χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. λειτουργούσαν κι άλλα δύο παρόμοια Κέντρα, στο Μικολάιβ (Mykolayiv) και στο Τσερνίιβ (Chernihiv), που στόχο είχαν να λειτουργούν ως μάντρες της Ευρώπης-φρούριο. Σύμφωνα μάλιστα με το Der Spiegel, η Ε.Ε. ξόδεψε περισσότερα από 30 εκ. ευρω μέσα σε δύο δεκαετίες γι’ αυτές τις φυλακές ειδικού τύπου. 

Μόλις το θέμα γνωστοποιήθηκε, πολύ περιορισμένα παρέμβηκαν κάποιες πρεσβείες, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι κάποιοι αλλοεθνείς πρόσφυγες για να διαφύγουν από την εμπόλεμη Ουκρανία. Αλλά η πλειοψηφία παραμένει υπό κράτηση παρότι κανείς τους δεν εκτίει κάποια ποινή επιδικασμένη από ποινικό δικαστήριο. Από τις μαρτυρίες όσων αφέθηκαν ελεύθεροι, η περιγραφή της κατάστασης είναι τραγική. Στο Κέντρο δεν υπάρχει καν καταφύγιο προστασίας από βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα κάθε φορά που ηχούν οι σειρήνες οι φύλακες να εγκαταλείπουν εντελώς το χώρο και φυσικά τους κρατούμενους πρόσφυγες! 

Δεν χωράει καμιά συζήτηση και κανένας αστερίσκος: όλοι οι αλλοεθνείς πρόσφυγες/μετανάστες που συνεχίζουν να κρατούνται στην Ουκρανία, πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι και να τους παρασχεθούν τα ίδια δικαιώματα όπως και στους Ουκρανούς πρόσφυγες! 

Εγκλήματα στη Μεσόγειο

Σε ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια των τελευταίων ετών, ανοικτά της Λιβύης, σχεδόν 100 Αφρικανοί πρόσφυγες πνίγηκαν το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Απρίλη. Οι κυβερνώντες της Ε.Ε. παρέμειναν, όπως πάντα, παγερά αδιάφοροι. Μπορεί μέχρι σήμερα να έχουν προσφέρει –εφαρμόζοντας επιτέλους τους διεθνείς νόμους– στέγη, τροφή και νόμιμο καθεστώς σε τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά συνεχίζουν να εγκληματούν κατά όλων των άλλων προσφύγων. Κι αυτή δεν είναι μια αφηρημένη εικασία. 

Από τον Μάρτη του 2020, στα στενά της Μεσογείου μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, εξελίσσεται η ναυτική επιχείρηση της Ε.Ε., «IRINI», με σταθερή παρουσία τεσσάρων πολεμικών πλοίων, έξι αεροσκαφών και υπερσύγχρονων δορυφορικών συστημάτων. Κι όμως η βασική τους δουλειά παραμένει η επιτήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ κατά της Λιβύης και όχι η διάσωση ανθρώπινων ζωών!

Την ίδια ώρα όλες οι καταγγελίες και τα στοιχεία για τη φρίκη που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στο πέρασμα τους από την Λιβύη, αποσιωπώνται. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), πάνω από 3.000 πρόσφυγες το 2022 και περισσότεροι από 32.000 το 2021 αναχαιτίστηκαν στα στενά Λιβύης-Ιταλίας και επιστράφηκαν βίαια από την ακτοφυλακή της Λιβύης σε απάνθρωπα κέντρα κράτησης όπου τα βασανιστήρια, οι ξυλοδαρμοί, οι βιασμοί, η πείνα και οι δολοφονίες, είναι η καθημερινή ρουτίνα! Το τελευταίο μάλιστα διάστημα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ διεξάγει έρευνα των καταγγελιών για μαζικούς τάφους δίπλα στο κέντρο κράτησης στη βορειοδυτική πόλη Μπάνι Γουαλίντ!

Η συγκάλυψη, της συγκάλυψης,  ώ συγκάλυψη…

Έχει περάσει ένας μήνας από την έκδοση του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης, της γνωστής OLAF, που καταλογίζει συνειδητή συγκάλυψη από την ηγεσία της FRONTEX των καταγγελιών για παράνομα pushbacks προσφύγων από μυστικές ομάδες του ελληνικού Λιμενικού και Στρατού και ζητά κυρώσεις κατά του διευθυντή της FRONTEX, Φ. Λετζέρι και δύο συνεργατών του. 

Από τότε, το πόρισμα των 200 σελίδων μετά από 14μηνη εξονυχιστική έρευνα, όχι απλά δεν έχει δημοσιοποιηθεί πλατιά, δεν έχει καν δοθεί στο αρμόδιο ευρωκοινοβούλιο! Παραμένει καταχωνιασμένο στα συρτάρια των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της FRONTEX, οι οποίοι και το παρέλαβαν επίσημα από την OLAF. Και μετά ξέχασαν την ύπαρξη του… 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας πλήρως την ουσία του πορίσματος, δεν ξέχασε καθόλου να στηρίξει αμέριστα τον «προστάτη» της και πανταχόθεν βαλλόμενο Φ. Λετζέρι. Τον Γενάρη του 2022 μάλιστα ,ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, επέλεξε να τον βραβεύσει με ένα νέο βραβείο του υπουργείου, δηλώνοντας στην τελετή απονομής στο Βίλνιους της Λιθουανίας, πως 

«υπό την ηγεσία του κ. Λετζέρι…. η επιχειρησιακή λειτουργία και η συνολική στήριξη του οργανισμού (σ.σ. της FRONTEX) στην Ελλάδα έχει επιτρέψει στη χώρα μας να διατηρήσει τα χαμηλότερα επίπεδα μεταναστευτικών ροών της τελευταίας δεκαετίας»

Από τη μεριά μας απαιτούμε: 

  • Το πόρισμα να δοθεί στη δημοσιότητα. 
  • Να σταματήσουν εδώ τώρα οι παράνομες επαναπροωθήσεις. Να καταργηθεί η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και να γίνει σεβαστό το δικαίωμα όλων των προσφύγων να διαλέξουν που θα ζήσουν. Αλληλεγγύη σε όλους τους πρόσφυγες, πέρα από χρώμα, θρησκεία, καταγωγή.

Να μην πεταχτούν εκτός σχολείων τα προσφυγόπουλα μαθητές του Ελαιώνα 

Κι ενώ περισσεύει ο υποκριτικός ανθρωπισμός των κυβερνώντων για τους Ουκρανούς πρόσφυγες και το δήθεν ενδιαφέρον του Κ. Μητσοτάκη για τον Σαϊντού Καμαρά, τον μαθητή από τη Γουινέα που κινδύνευε με απέλαση, σχεδόν 300 προσφυγόπουλα από τη Δομή του Ελαιώνα στην Αθήνα, πετάγονται άρον-άρον εκτός σχολείου

Με βάση τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης η Δομή θα κλείσει πριν το τέλος Μάη. Ήδη όμως δεκάδες οικογένειες μεταφέρονται βιαστικά στη Δομή του Σχιστού κι αλλού. Χωρίς καμιά πρόβλεψη για τους 213 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τους 50 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το που και πως θα συνεχίσουν την υπόλοιπη σχολική χρονιά που διακόπτεται απότομα!

Κυρίως χωρίς καμιά ευαισθησία γι’ αυτά τα παιδιά που χρειάστηκε να προσπαθήσουν περισσότερο από τους ντόπιους συνομήλικους και συνομήλικες τους για να ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία, λόγω των πρόσθετων δυσκολιών διαβίωσης, γλώσσας κλπ. 

Έστω και τώρα πρέπει να ανακληθεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα