Διαβάστε συνέντευξη που έδωσε στο «Ξ» και στον σ. Γιάννο Νικολάου ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης, πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Ν. Θεσσαλονίκης, για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, τις επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα και τις αντιδράσεις των εργαζομένων.
- 6ήμερη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, υπερεργασία… Ποια είναι η κατάσταση των εργαζομένων του κλάδου μετά τον νόμο Χατζηδάκη;
Όπως και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, η τελευταία δεκαπενταετία για τους υπαλλήλους όλων των εμπορικών καταστημάτων κι όχι μόνο των βιβλιοπωλείων κι εκδόσεων αποτελεί ένα συνεχές σπιράλ χαμένων δικαιωμάτων κι εισοδημάτων. Σχεδόν όλοι/ες οι υπάλληλοι και σίγουρα οι προσληφθέντες/είσες τα τελευταία χρόνια δουλεύουν έξι ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μένει καθόλου ελεύθερος χρόνος αν λάβουμε υπόψη και τις μετακινήσεις, χωρίς ή με μετρό. Και βέβαια, πρέπει πάντα να μην ξεχνάμε ότι στην αγορά το εκάστοτε το νόμιμο αποτελεί το ελάχιστο όριο από το οποίο ξεκινάνε οι μικρότερες ή μεγαλύτερες επιθέσεις σε βάρος των ελάχιστων εργατικών δικαιωμάτων. Επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η έλλειψη ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα, γιατί η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας δείχνει πότε χτυπά κάποιος την κάρτα, όχι κατά ανάγκην πότε πάει ή πότε φεύγει από τη δουλειά, για να μην μιλήσουμε για την τελείως αδήλωτη εργασία.
- Το 4ήμερο, από Παρασκευή 29/11 έως και Δευτέρα 2/12, έχουμε διαδοχικά «Black Friday», κυριακάτικη εργασία, «Cyber Monday», ενώ είχε προγραμματιστεί και Λευκή Νύχτα, η οποία αναβλήθηκε για την Τετάρτη 4/12. Και όλα αυτά λίγο πριν το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων. Θέλεις να μας περιγράψεις τι θα σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους και εάν έχουν προβλέψει οι εργοδότες να έχουν αυξημένο προσωπικό λόγω της αυξημένης κίνησης που αναμένεται;
Τον παλιό καιρό λέγανε «Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος». Δεν ξέρουμε αν το ήθελε ο Θεός, «άγνωσται γαρ οι βουλές του Κυρίου», αλλά τουλάχιστον ο καιρός δεν επέτρεψε να ολοκληρωθεί αυτό το εξοντωτικό τριήμερο. Γιατί μιλάμε για πραγματική εξόντωση των εργαζομένων. Αν και τα βιβλιοπωλεία δεν είναι στο επίκεντρο της «Black Friday» και της «Cyber Monday» μας παίρνει κι εμάς η μπάλα. Αλλά το βασικό είναι ότι υπήρχαν συνάδελφοι που θα σχόλαγαν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου για να βρεθούν ξανά στο μαγαζί το πρωί της Κυριακής. Και να σημειώσουμε ότι παλιότερα ο υποχρεωτικός χρόνος ξεκούρασης μεταξύ δυο βαρδιών ήταν δώδεκα ώρες αλλά τώρα με τους πρόσφατους αντεργατικούς νόμους μειώθηκε στις έντεκα ώρες. Και πρέπει να προσθέσουμε ότι από τις πέντε Κυριακές του Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα είναι κλειστά τη μία!
Επιπλέον, έχουμε στο καπάκι και δυο Κυριακές τον Ιανουάριο με ανοιχτά μαγαζιά, και να θυμίσουμε πως η πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου και η δεύτερη του Ιανουαρίου προέρχονται από μετακίνηση των Κυριακών με ανοιχτά μαγαζιά που αρχικά είχαν καθιερωθεί με δικαιολογία τις περιόδους των ενδιάμεσων εκπτώσεων (Νοέμβριος και Μάιος). Οι περίοδοι αυτοί καταργήθηκαν αλλά η «χούντα της αγοράς» επέβαλε οι Κυριακές να παραμείνουν σώνει και καλά, πράγμα που δείχνει ότι οι κυρίαρχοι δεν έχουν ανάγκη να κρατήσουν ούτε τα προσχήματα.
Ελπίζω πως είναι κατανοητό ότι μιλάμε για πλήρη διάλυση της όποιας προσωπικής ζωής των εργαζομένων (οικογένεια, παρέες, χόμπι, δραστηριότητες, οτιδήποτε τέλος πάντων). Αυτή την περίοδο ζούμε μόνο για να δουλεύουμε. Και βέβαια με τους μισθούς που παίρνουμε ακόμη κι οι νόμιμες προσαυξήσεις, όταν δίνονται, είναι αστείες. Για παράδειγμα, για τη Λευκή Νύχτα όσα άτομα δουλέψουν δικαιούνται προσαύξηση 25% επί τους ωρομισθίου τους για δύο ώρες (10 με 12) που θεωρείται νυχτερινή εργασία, δηλαδή για τον κατώτατο μισθό των 830 ευρώ αυτό σημαίνει δύο ολόκληρα ευρώ!
- Πως αντιδράει απέναντι σε όλα αυτά το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Ν. Θεσσαλονίκης και πως μπορούν οι εργαζόμενοι/ες των υπόλοιπων κλάδων να σταθούν αλληλέγγυοι;
Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας κι οργανώνουμε κινητοποίηση διαμαρτυρίας ενάντια στη Λευκή Νύχτα την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίους στις 7 μ.μ. στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. Βέβαια, ξέρουμε ότι η συμμετοχή στα σωματεία είναι χαμηλή κι ο συνδικαλισμός, ιδιαίτερα στο εμπόριο βρίσκεται υπό καθεστώς «ημιπαρανομίας». Από τον αλληλέγγυο κόσμο περιμένουμε, αν μπορούν, συμμετοχή στην κινητοποίηση αλλά κυρίως αποχή από την αγορά τις Λευκές Νύχτες και τις Κυριακές.
- Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να προσθέσεις;
Σίγουρα τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τις εργαζόμενες τάξεις. Οι καθημερινές πράξεις αντίστασης κι οι αγώνες για δικαιώματα, ελευθερίες και καλυτέρευση της ζωής είναι η βασική ελπίδα απέναντι στην κυριαρχία των κυρίαρχων δυνάμεων που μας θέλουν ουσιαστικά άβουλα όντα, που η ζωή τους περιορίζεται σε δουλειά και κατανάλωση.
- Σ‘ ευχαριστούμε Γιάννη, καλή δύναμη και καλή συνέχεια στον αγώνα – είμαστε μαζί σας!