Του Γιώργου Κασαμπαλάκου
Έγινε την Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη γενική συνέλευση των συμβασιούχων στο υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) με θέμα συζήτησης το πως αντιδρούν οι συμβασιούχοι στις μαζικές απολύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στο ΥΠΠΟ.
Θυμίζουμε πως προεκλογικά η ΝΔ είχε υποσχεθεί τη μονιμοποίηση του συνόλου των 250.000 (αυτός είναι ο αριθμός που η ίδια ανάφερε) συμβασιούχων στο δημόσιο καταγγέλλοντας μάλιστα το ΠΑΣΟΚ και ένα ιδιότυπο σκάνδαλο. Μετά την εκλογή της όμως η ΝΔ ξέχασε την υπόσχεσή της, ξέχασε τις 250.000 και αποφεύγει να αναφέρεται σε συγκεκριμένο αριθμό, μιλά για μονιμοποίηση μιας ελάχιστης μειοψηφίας του συνόλου των συμβασιούχων και προχωρά σε μαζικές απολύσεις!! Υπολογίζεται πως αυτή την περίοδο το ΥΠΠΟ θα απολύσει 2000 συμβασιούχους!!
Για να πάρουμε μια ιδέα για την εργασιακή κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ΥΠΠΟ, αναφέρουμε απλά πως κάθε 15 περίπου μέρες απολύονται δεκάδες κι εκατοντάδες οι εργαζόμενοι που λήγουν οι συμβάσεις τους. Λίγες μέρες πριν έχασαν τη δουλειά τους αρκετές εκατοντάδες άτομα, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στις 30 του μήνα.
Η συνέλευση των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ έγινε μέσα σ’ αυτό το γενικό κλίμα, υπήρξε επεισοδιακή ως προς την εξέλιξή της, αλλά ταυτόχρονα και διδακτική.
Το κλίμα πριν τη συνέλευση ήταν αρκετά υποτονικό. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία, ο αριθμός των παρευρισκομένων δεν ξεπερνούσε τους 100 – καθώς περνούσε η ώρα ο αριθμός ανέβαινε, το ίδιο και το κλίμα.
Ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, Γρηγόρης Βαφειάδης (εκλέχτηκε με την υποστήριξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) στην εισήγησή του κατηγόρησε μεν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς τους στο ζήτημα, η κριτική του όμως εστιάστηκε στο γεγονός ότι δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα τα… Υπηρεσιακά Συμβούλια τα οποία θα κρίνουν ποιοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και κατά συνέπεια θα παραμείνουν στην εργασία, και ποιοι όχι. Ανέφερε μάλιστα τη συζήτηση που είχε με την υφυπουργό κ. Πετραλιά, τονίζοντας πως υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις. Όσον αφορά τις προτάσεις του για κινητοποιήσεις, ακόμα τις περιμένουμε…
Καθώς τελείωνε την εισήγησή του ο πρόεδρος του σωματείου άρχισε η είσοδος στο χώρο κάποιων από τους συμβασιούχους που είχαν πρόσφατα απολυθεί, οι οποίοι άρχισαν να γιουχάρουν τον πρόεδρο και να τον καταγγέλλουν για αδράνεια απέναντι στις μαζικές απολύσεις.
Ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας των συμβασιούχων, Θανάσης Κόλιας, που πήρε στη συνέχεια το λόγο δε διέφερε πολύ στα λεγόμενά του από τον προηγούμενο ομιλητή. Η δυσαρέσκεια στη συνέλευση άρχισε να γίνεται διάχυτη πλέον και οι νυν και οι μέλλοντες απολυμένοι συμβασιούχοι αμφισβητούσαν ανοιχτά την διάθεση της ηγεσίας του σωματείου για αγώνα. Κάποια στιγμή, τέλειωσαν οι εισηγήσεις και οι τοποθετήσεις και ήρθε η ώρα των προτάσεων για κινητοποιήσεις.
Κάτω απ’ αυτή την πίεση, η αρχική πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του σωματείου, που ήταν για 48ωρη απεργία στις 28-29 Σεπτέμβρη και για άλλη μια 48ωρη στις 6-7 Οκτώβρη, ανατράπηκε. Όχι μόνο δεν ήταν ικανοποιητική για τους παρόντες, αλλά τότε ήταν που το ποτήρι ξεχείλισε!
Οι ήδη απολυμένοι απαιτούσαν να γίνει κάτι άμεσα, οι μέλλοντες απολυμένοι δεν καταλάβαιναν γιατί να καθυστερήσουν τόσες μέρες τη στιγμή που οι απολύσεις είναι προ των πυλών. Απλοί εργαζόμενοι άρχισαν να ανεβαίνουν στο βήμα και να απαιτούν απεργία διαρκείας. Πολλοί άρχισαν να ζητούν διαδήλωση ακριβώς μετά τη συνέλευση. Επικράτησε ένας πανζουρλισμός οπότε το προεδρείο, προκειμένου να μη χάσει τον έλεγχο, έκανε την πρόταση για τετραήμερη απεργία, από τις 27 έως και τις 30 του Σεπτέμβρη, συγκέντρωση στις 29 και διαδήλωση αμέσως μετά τη συνέλευση.
Εκεί τέλειωσε η διαδικασία και ξεκίνησε η πορεία των συμβασιούχων προς το υπουργείο Πολιτισμού.
Ο αγώνας των εργαζόμενων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο ΥΠ.ΠΟ συνεχίζεται και πρέπει να κλιμακωθεί. Αυτή η συνέλευση όμως ήταν πραγματικά ένα πρώτης τάξης μάθημα για το πώς μια ηγεσία που βρίσκεται πίσω από τις ανάγκες του αγώνα, αναγκάζεται να συρθεί προς τις κινητοποιήσεις κάτω από την πίεση της βάσης.