Σχετικά με τα σχόλια της «Παντιέρας» για το Ξεκίνημα

Την Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη το «Ξ» απάντησε σε ανακοίνωση της «Πρότασης Προοπτικής», συνδικαλιστικής κίνησης στο χώρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας που πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με την οποία η τελευταία κατηγορούσε το «Ξ» για συμπόρευση με τους υποταγμένους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Το site «Παντιέρα» δημοσίευσε την απάντηση του «Ξ» (http://pandiera.gr/το-ξεκίνημα-απαντά-σε-ανάρτηση-της-παν/) και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Οι σύντροφοι-ισσες της «Παντιέρα», όμως στα πλαίσια ενός σχολίου με το οποίο συνοδεύουν την απάντησή μας, προχωρούν και σε μια σειρά από αιχμές εναντίον του «Ξ», οι οποίες απαιτούν μια απάντηση από μέρους μας (δείτε το σχόλιο της «Παντιέρα» στη συνέχεια).

  1. Η «Πρόταση Προοπτικής» (Π.Π.) είναι ένα συνδικαλιστικό σχήμα το οποίο έχει άμεση σχέση με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στη συνείδηση του κόσμου και ειδικά των τραπεζοϋπαλλήλων, οι θέσεις και η λειτουργία της Πρότασης Προοπτικής συνδέονται ευθέως με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επομένως θεωρούμε ότι η επίθεση που δέχτηκε το «Ξ» από την Π.Π. είναι επίθεση από τον χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αν αυτό δεν ισχύει, θα χαρούμε πολύ να δούμε την υπόλοιπη ΑΝΤΑΡΣΥΑ να διαχωρίζει τη θέση της από το κατάπτυστο κείμενο της Π.Π. Μας κάνει εντύπωση που θέτετε αυτό το θέμα, ενώ στο αρχικό σας σχόλιο ταυτίζετε την Πρωτοβουλία με το Ξ και τη ΛΑΕ. Εκεί δεν ισχύει η «παρωχημένη αντίληψη για την αυτονομία των κινημάτων»;
  2. Η «Παντιέρα» διαμαρτύρεται γιατί ταυτίζουμε «ισοπεδωτικά την Παντιέρα με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την Πρόταση Προοπτικής» κλπ. Για να είμαστε ακριβείς, δεν ταυτίσαμε την Παντιέρα με την Π.Π., αλλά γράψαμε συγκεκριμένα «..η Παντιέρα ανήκει στον χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ». Οι σ. το διαψεύδουν. Είμαστε πρόθυμοι να απολογηθούμε για το λάθος μας αυτό. Σημειώνουμε όμως ότι ενώ διαψεύδουν ότι ανήκουν στο χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα σχόλια τους απαντάνε στην κριτική που κάνουμε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στρέφουν τα πυρά τους ενάντια στο «Ξ» παρότι το «Ξ» καταγγέλλει την Π.Π. για κάτι εξαιρετικά σοβαρό: για ωμή παραποίηση της πραγματικότητας και λασπολογία.
  3. Σ’ ότι αφορά το θέμα του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζουμε πως οι σ. παρασύρονται λιγάκι. Το «Ξ» υπήρξε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ από το καλοκαίρι του 2008 μέχρι την αρχή του 2011. Δηλαδή ήταν εκεί συνολικά 2,5 περίπου χρόνια. Όσο ήταν εκεί έδινε διαρκείς μάχες και ασκούσε σκληρή δημόσια κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Δύσκολα μπορούμε να κατηγορηθούμε για συμβολή στο «τερατούργημα του ΣΥΡΙΖΑ». Στη συνέχεια, μετά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, το «Ξ» συνεργάστηκε και με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όχι μόνο κινηματικά αλλά και εκλογικά (πχ στις τοπικές εκλογές του 2014 συνεργαστήκαμε με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε μια σειρά δήμους). Αυτές οι συνεργασίες, ακόμα και η σύντομη, διάρκειας 2,5 χρόνων, παρουσία μας στον ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με αυτό που οι Μπολσεβίκοι ονόμαζαν «τακτική του ενιαίου μετώπου». Φοβόμαστε πως αυτοί που δεν έχουν κατανοήσει το τι σημαίνει επαναστατική τακτική, και πιο ειδικά, ποια είναι η μεθοδολογία του Λένιν στα ζητήματα της τακτικής, δεν είμαστε εμείς. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε σε βάθος τη συζήτηση για την επαναστατική τακτική αν χρειάζεται, αλλά όχι επιφανειακά.
  4. Οι σ. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πρέπει κάποια στιγμή να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους παρότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει την απαιτούμενη κρίσιμη μάζα δεν κατάφερε μέσα από την πιο μεγάλη κρίση του ελληνικού καπιταλισμού και του ελληνικού ρεφορμισμού εδώ και πολλές δεκαετίες, να ενισχύσει την παρουσία της στην ελληνική κοινωνία. Αυτό κατά τη γνώμη μας αφορά και το θέμα της τακτικής.
  5. Σ’ ότι αφορά το που ανήκει ο καθένας, οι σ. από την Παντιέρα δηλώνουν πως «ανήκουν στην αντικαπιταλιστική Αριστερά και στο ταξικό ανατρεπτικό κίνημα» και καλούν το «Ξ» να επιλέξει που ανήκει. Δεν ξέρουν δηλαδή οι σ. της Παντιέρας που ανήκει το «Ξ»; Να πληροφορήσουμε λοιπόν όποιον δεν γνωρίζει ότι είμαστε διεθνής οργάνωση και ανήκουμε στο χώρο της επαναστατικής Αριστεράς. Αυτής που χτες οργάνωσε την παράλυση της Παιδείας στην Καταλονία με διαδήλωση 150.000 στους δρόμους της Βαρκελώνης· αυτής που εξέλεξε τη Σάμα Σαγουάντ στο Συμβούλιο του Σιατλ, την πρώτη επαναστάτρια σοσιαλίστρια εδώ και 1 αιώνα, επικεφαλής του κινήματος «15 τώρα»· αυτής που στην Ιρλανδία ήταν μπροστά στη νικηφόρα μάχη ενάντια στο τέλος ύδρευσης και που μόλις πρόσφατα κέρδισε την αθώωση των αγωνιστών του Jobstown, κλπ, κλπ. Είμαστε δε σίγουροι πως στο μέλλον θα συναντηθούμε με πολλούς άλλους αγωνιστές, και διεθνώς και στην Ελλάδα, στο δρόμο της σοσιαλιστικής επανάστασης, της εργατικής εξουσίας/δημοκρατίας και του κομμουνισμού.
  6. Ελπίζουμε η Παντιέρα να δημοσιεύσει την απάντησή μας στο σχόλιό της.

Συντροφικά,

Ξεκίνημα

 

Παραθέτουμε στη συνέχεια το σχόλιο της Παντιέρας.

Το Ξεκίνημα απαντά σε ανάρτηση της Παντιέρας

 

Προχθές η Παντιέρα δημοσίευσε ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής με τίτλο: «Να συνεχιστεί ο αγώνας για την επικουρική μας σύνταξη! Να μην επιτρέψουμε συμβιβασμούς και υποχώρηση από την πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος!»

Λάβαμε από συντρόφους του Ξεκινήματος ευγενική παρότρυνση να δημοσιεύσουμε την απάντησή τους στην επίθεση που, όπως λένε, δέχτηκαν μέσω της Παντιέρας από την Πρόταση Προοπτικής.

Αρχική παρατήρηση: Το κείμενο έχει ήδη αναρτηθεί στον ιστότοπο του Ξεκινήματος, διακινείται στο διαδίκτυο και έχει μάλιστα αναρτηθεί ως λινκ σε σχόλιο αναγνώστη μας κάτω από την επίμαχη ανάρτηση της Παντιέρας.

Κατά δεύτερον, παραδόξως, ο τίτλος της προς αναδημοσίευση ανάρτησης του Ξεκινήματος, αναφέρεται σε «επίθεση από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ» και όχι από την Πρόταση Προοπτικής.

Την αναδημοσιεύουμε ωστόσο, κι αυτό για δύο λόγους: Κατά πρώτον, για την σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών μας.

Ταυτόχρονα όμως διότι, πέρα από τα διατρέξαντα, η ανακοίνωση του Ξεκινήματος είναι αποκαλυπτική. Ταυτίζοντας ισοπεδωτικά την Παντιέρα, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ένα εργατικό σχήμα, την Πρόταση Προοπτικής, συμπαραδηλώνει αθέλητα και μια παρωχημένη αντίληψη περί «στρατευμένης δημοσιογραφίας» και αυτονομίας του μαζικού κινήματος.

Όσο για το «πώς χτίζεται η αριστερά», ας το ξανασκεφτούν οι σύντροφοι αποτιμώντας τη συμβολή τους στο τερατούργημα του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, είναι πασίγνωστο στους αναγνώστες και τους αρθρογράφους της, πως η Παντιέρα δεν «ανήκει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ», όπως αναφέρει το Ξεκίνημα, αλλά στην αντικαπιταλιστική αριστερά και στο ταξικό ανατρεπτικό κίνημα. Ας επιλέξουν και οι ίδιοι πού θα «ανήκουν».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής