Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή

11246256_10206450947213391_8561839224466583245_n
Του Παναγιώτη Ανάπαλη

 

 

Την Πέμπτη 20 Απριλίου έγινε συνέλευση του Συλλόγου Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ)  σε Αθήνα, Θεσσσαλονίκη και Βόλο με τη συμμετοχή εργαζομένων που εργάζονται σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτές συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης Απριλίου σχετικά με την μοριοδότηση, και στην ουσία απαξίωση, του Βασικού Τίτλου Σπουδών στην Ειδική Αγωγή (μέσα στις γιορτές του Πάσχα!) καθώς και την Υπουργική απόφαση σχετικά με την τοποθέτηση υπεράριθμων εκπαιδευτικών χωρίς τυπικά προσόντα σε θέσεις Ειδικής αγωγής.

Η απαξίωση των πτυχίων πλήγμα για όλους τους εκπαιδευτικούς

Το βασικό σημείο της υπουργικής απόφασης Απριλίου (όπως είχαμε εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο μας) είναι η απαξίωση του πτυχίου που δίνουν τα πανεπιστημιακά τμήματα ειδικής αγωγής, που από εδώ και πέρα απλά θα “μοριοδοτείται” όπως τα μεταπτυχιακά, σεμινάρια, διδακτορικά, κτλ. Αυτό δεν είναι απλά ένα πλήγμα για την συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, αλλά για όλους τους καθηγητές. Γιατί αν περάσει και εφαρμοστεί σε έναν κλάδο, θα ανοίξει η πόρτα για την εφαρμογή του μέτρου σε όλα τα πτυχία.

Αυτή η λογική εξάλλου πηγάζει από της νεοφιλελεύθερες πολιτικές που γίνεται προσπάθεια να περάσουν στην εκπαίδευση στην ΕΕ. Είναι ο διακαής πόθος των καπιταλιστών να μην υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα στα πτυχία που λαμβάνουμε, αλλά να είμαστε “ευέλικτοι” και “αναλώσιμοι” εργαζόμενοι που ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλον για μερικά μόρια.

Η επίθεση λοιπόν αφορά όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Τι αποφασίστηκε

Στη συνέλευση αποφασίστηκαν τα εξής ως συνέχεια των κινητοποιήσεων μας:

  • Ενημέρωση των γονέων σε κάθε σχολείο που εργαζόμαστε σχετικά με τις τροπολογίες του Αυγούστου (τοποθετήσεις υπεράριθμων εκπαιδευτικών χωρίς τυπικά προσόντα στην Ειδική Αγωγή) αλλά και τους μηδενικούς διορισμούς στην εκπαίδευση έως το 2020! Η ειδική αγωγή στελεχώνεται κατά 80% από αναπληρωτές! Καθώς και ενημέρωση και για την απαξίωση των βασικών τίτλων σπουδών.
  • Δυναμική παρέμβαση στη συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) το καλοκαίρι με αιτήματα που θα στηρίζουν έμπρακτα τον αγώνα μας (π.χ. απεργία διαρκείας από τη νέα χρονιά)
  • Δυναμική διαμαρτυρία στη σύνοδο των προέδρων των παιδαγωγικών τμημάτων ειδικής αγωγής που θα συγκαλέσει ο υπουργός παιδείας
  • Δικαστική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας
  • Συμμετοχή και συνεργασία με συλλόγους αδιορίστων εκπαιδευτικών/αναπληρωτών/ωρομισθίων για την από κοινού διεκδίκηση μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, που έχουν να γίνουν από το 2010!
  • Συμμετοχή στις συνελεύσεις των τοπικών συλλόγων εκπαιδευτικών με στόχο την κατάθεση και ψήφιση ψηφισμάτων συμπαράστασης
  • Ενημέρωση και εμπλοκή του αναπηρικού κινήματος, το οποίο θίγεται άμεσα από τις τροπολογίες Αυγούστου- Απριλίου, τόσο γιατί υποβαθμίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης όσο και γιατί δεν προβλέπεται ξεχωριστός πίνακας ΑΜΕΑ αναπληρωτών αλλά μοριοδοτούνται με αποτέλεσμα άτομα που έχουν δυσκολίες μετακίνησης ή σοβαρά ιατρικά προβλήματα θα δυσκολευτούν σημαντικά να τοποθετηθούν στον τόπο επιλογής τους.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την απόσυρση των Υπουργικών Αποφάσεων και της τροπολογίας που απαγορεύει τους διορισμούς εκπαιδευτικών!

 

Τα παραπάνω αποτελούν προσωπική αποτίμηση του αρθρογράφου ως μέλος του συλλόγου στη Γενική Συνέλευση του ΣΑΤΕΑ. Οι επίσημες ανακοινώσεις του ΣΑΤΕΑ θα ακολουθήσουν σε λίγες μέρες.

 

 

 


Σχετικά άρθρα

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,104ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής