Αποφασιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή

11246256_10206450947213391_8561839224466583245_n
Παναγιώτης Ανάπαλης,

Ειδικός Παιδαγωγός

 

 

Αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη ένας σημαντικός αγώνας εργαζομένων, των ειδικών παιδαγωγών που δουλεύουν στις δημόσιες Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και είναι υπεύθυνοι για την εκπαίδευση μαθητών με αναπηρίες.

 

”θψξίμτώυσγ διαλαώτθώΏαρ εξπαιδεθτιξΰμ ίνυ απϋ τγμ ¬οθκό ψια τγμ απϋσθώσγ τγρ τώοποκοψΏαρ ποθ αωοώή στιρ πώοσκόχειρ αμαπκγώυτΰμ ψια τιρ επϋλεμερ δΐο σςοκιξίρ ςώομιίρ, τγμ ‘ώΏτγ 28 ΧαώτΏοθ 2017. (EUROKINISSI/”‘≈Υ…œ” Χ…”…ΆΝ”)

Οι εργαζόμενοι αυτοί, εκτός από τα γενικά προβλήματα της Εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν (δείτε εδώ την ανακοίνωση του «Ξ» για την τελευταία τροπολογία που αφορά όλους τους αναπληρωτές) δέχονται αυτές τις μέρες μια ευθεία επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, με υπουργική απόφαση που ετοιμάζεται αυτές τις μέρες στο υπουργείο, οι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή δεν θα γίνονται με βάση τον βασικό τίτλο σπουδών των αντίστοιχων πανεπιστημιακών τμημάτων (όπως γίνεται σε όλες τις κατηγορίες εκπαιδευτικών) αλλά με μια «μοριοδότηση» των πιστοποιητικών που έχει κάθε υποψήφιος.

Με βάση τις προθέσεις του υπουργείου, το πτυχίο των αντίστοιχων τμημάτων Ειδικής Αγωγής (Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής) θα μετράει για 5 μόρια, ενώ πχ ένα μεταπτυχιακό (με δίδακτρα) θα μετράει για 4 μόρια.

Με αυτό τον τρόπο αφαιρούνται ουσιαστικά τα εργασιακά δικαιώματα από το βασικό πτυχίο και ο κάθε υποψήφιος μαζεύει χαρτιά και πιστοποιητικά από πληρωμένους τίτλους σπουδών όπως μεταπτυχιακά, σεμινάρια κτλ προκειμένου να διοριστεί.

Κράτος εναντίον κράτους

Ο Υπουργός Παιδείας, δηλαδή, απαξιώνει τα πτυχία που το ίδιο το κράτος (και το υπουργείο που αυτός είναι επικεφαλής) δίνει!

Μάλιστα, στην τελευταία συνάντηση που έγινε με τα σωματεία των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή έφτασε να λέει ότι πρέπει να ελεγχθούν τα βιογραφικά των διδασκόντων σε αυτά τα τμήματα! Δηλαδή ο κατά νόμο υπεύθυνος για τα τμήματα αυτά τα απαξιώνει, ενώ μοριοδοτεί απλόχερα μεταπτυχιακά πολλές φορές αμφίβολης ποιότητας (με βάση δήλωση του ίδιου του Γαβρόγλου στην Βουλή) καθώς και πάσης φύσεως σεμινάρια (ιδιωτικά και δημόσια).

Η ντεμέκ «αριστερή» κυβέρνηση λοιπόν λειτουργεί με τον κατ’ εξοχήν νεοφιλελεύθερο τρόπο, απαξιώνοντας το κράτος στο οποίο είναι επικεφαλής και προωθώντας άλλες μορφές, που ανοίγουν τον δρόμο για κερδοσκοπική αξιοποίηση της ανάγκης για εργασία των ειδικών παιδαγωγών.

Επιπλέον, πρέπει να πούμε ότι η νεοφιλελεύθερη προσπάθεια αφαίρεσης των εργασιακών δικαιωμάτων από τα πτυχία, και αντικατάστασης της αναζήτησης εργασίας από μια ζούγκλα όπου όποιος έχει περισσότερα λεφτά να παρακολουθεί σεμινάρια, κλπ, θα παίρνει την θέση εργασίας πατώντας πάνω στα πτώματα των άλλων έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Στην Δημόσια Εκπαίδευση όμως πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί τόσο ξεκάθαρα – και αν περάσει στην Ειδική Αγωγή θα ανοίξει και ο δρόμος για όλες τις κατηγορίες Δασκάλων, Καθηγητών και Ειδικοτήτων.

Σημαντικές κινητοποιήσεις

Με το που μαθεύτηκε η πρόθεση αυτή του Υπουργείο οι ειδικοί παιδαγωγοί κινητοποιήθηκαν μαζικά με πολλές δράσεις που έγιναν σε κάθε πόλη. Αποκορύφωμα της κινητοποίησης αυτής μέχρι στιγμής ήταν ο αποκλεισμός του Υπουργείου Παιδείας που έγινε 3 και 4 Απρίλη.

Εκεί, στις 3 Απρίλη, με την μαζική και την δυναμική παρουσία Ειδικών Παιδαγωγών από όλη την Ελλάδα, αποκλείστηκαν για αρκετές ώρες οι 3 πύλες του Υπουργείου. Ενώ στις 4 Απρίλη οι Ειδικοί Παιδαγωγοί εισέβαλαν στο προαύλιο του Υπουργείου αναγκάζοντας τον Υπουργό να συμφωνήσει σε συνάντηση με όλους όσους συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Αδιαλλαξία του Υπουργείου

Στην συνάντηση αυτή ο Υπουργός εμφανίστηκε διαλλακτικός, μια και βρέθηκε κάτω από την πίεση της μαζικής παρουσίας συναδέλφων. Στην συνάντηση που έγινε όμως 2 μέρες μετά έδειξε ένα τελείως διαφορετικό και αδιάλλακτο πρόσωπο.

Δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στην υπουργική απόφαση που ετοιμάζει και γενικά προσπάθησε να απαξιώσει τις σπουδές μας. Οι μάσκες λοιπόν έπεσαν και από εδώ και πέρα χρειάζεται να μπούμε ακόμα πιο δυναμικά στον αγώνα.

Τώρα κρίνεται το μέλλον των βασικών μας πτυχίων ως ειδικοί παιδαγωγοί. Τις επόμενες μέρες πρέπει να συμμετέχουμε μαζικά και να στηρίξουμε δυναμικά την απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων από τη βάση του συλλόγου αποφοίτων και τους φοιτητές. Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση με στόχο την απόσυρση της τροπολογίας που κάνει τα πτυχία μας κουρελόχαρτα.

Συμμετέχουμε:

  • Στις συναντήσεις και κινητοποιήσεις που οργανώνονται σε κάθε πόλη από Δευτέρα
  • Συνεχίζουμε την πίεση στην ηγεσία της ΔΟΕ να στηρίξει τις αποφάσεις των γενικών της συνελεύσεων και ζητάμε τη στήριξη για απεργία αμέσως μετά το Πάσχα
  • Συνεχίζουμε να ενημερώνουμε όλους τους εκπαιδευτικούς και κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας για να υπάρξει κοινός αγώνας
  • Συνεχίζουμε την προσπάθεια κινητοποίησης γονέων, συναδέλφων (μόνιμων, αναπληρωτών, ειδικοτήτων) φοιτητών, συλλόγων αναπήρων και κάθε εμπλεκόμενο στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Πανεκπαιδευτικού Μετώπου ενάντια στην απαξίωση συνολικά της εκπαίδευσης με κύριο αίτημα του μαζικούς διορισμούς στην παιδεία τώρα – και όχι το 2020!

Σήμερα το μάθημα αρχίζει από Α!

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ! ΑΓΩΝΑΣ! ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής