Σήμερα, Παρασκευή 19/6: Συναυλία – συλλαλητήριο ενάντια στην καύση στο ΤΙΤΑΝ

Η Πρωτοβουλία κατά της Καύσης Απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας καλεί σε συναυλία – συλλαλητήριο σήμερα Παρασκευή 19 Ιούνη, στις 7:00 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας στην Ευκαρπία.
Διαβάστε παρακάτω ανακοίνωση που μοιράζει το Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης

Όχι στην καύση απορριμμάτων: ούτε στο ΤΙΤΑΝ ούτε πουθενά!

Η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ έλαβε τελικά στα μέσα Ιούνη αδειοδότηση για καύση SRF/RDF, δηλαδή συμπιεσμένων σκουπιδιών από τα οποία έχει αφαιρεθεί η υγρασία και τα μεταλλικά αντικείμενα, εξακολουθούν όμως να περιλαμβάνουν όλα τα υπόλοιπα οικιακά και όχι μόνο απορρίμματα, ανάμεσα στα οποία και μεγάλη ποσότητα πλαστικών. Η εξέλιξη αυτή θα είναι εφιαλτική όχι μόνο για τη δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά για όλη την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. 

Η καύση απορριμμάτων παράγει διοξίνες, φουράνια, πτητικό υδράργυρο και άλλες τοξικές ενώσεις που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, καταλήγουν στο έδαφος, διοχετεύονται στους υπόγειους υδροφορείς και τελικά καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλώντας σοβαρές παθήσεις ανάμεσα στις οποίες καρδιολογικές, αναπνευστικές και άλλες παθήσεις, όπως και διάφορες μορφές καρκίνου.

Η μέχρι στιγμής εμπειρία από την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ στο Βόλο που έχει επίσης πάρει άδεια να χρησιμοποιεί απορριμματογενή καύσιμα, είναι πως στην πραγματικότητα τα καύσιμα αυτά, είναι απλά συμπιεσμένα σκουπίδια, με μεγάλη περιεκτικότητα σε πλαστικό. Μάλιστα, ένα μεγάλο τμήμα αυτών των «καυσίμων» εισάγεται από την Ιταλία.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για πρόβα τζενεράλε του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Κεντρική Μακεδονία, ο οποίος προβλέπει δύο Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) για τη Θεσσαλονίκη και θα συγκεντρώνονται όλα τα σκουπίδια της Περιφέρειας (πλην των Σερρών). Η ΜΕΑ στα ανατολικά θα παράγει SRF/RDF για καύση σε ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ και η ΜΕΑ στα Δυτικά, που έχει χωροθετηθεί σκανδαλωδώς εντός της Γ ́ ζώνης προστασίας του Εθνικού Πάρκου των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, θα καίει τα σκουπίδια στην ίδια τη μονάδα! Αυτή είναι και η κεντρική κατεύθυνση σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο: από τη μια διατήρηση των τερατωδών ΧΥΤΑ και από την άλλη καύση!

Με βάση τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ευκαρπία ή τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Αφορά όλη την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε η καύση απορριμμάτων είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. Η στόχευσή μας δηλαδή δεν πρέπει να είναι μόνο ενάντια την καύση σκουπιδιών στο ΤΙΤΑΝ.

Γι’ αυτό χρειάζεται να χτίσουμε ένα μαζικό, ενωτικό κίνημα, με διάρκεια που να διεκδικήσει:

  • Άμεση ανάκληση της αδειοδότησης του ΤΙΤΑΝ για καύση απορριμμάτων
  • Ανατροπή του Περιφερειακού Σχεδιασμού για κατασκευή τεράστιων ΜΕΑ με σκοπό την παραγωγή SRF/RDF και την καύση
  • Εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, φιλική προς το περιβάλλον

Πρέπει να υιοθετήσουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, γιατί το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι πραγματικό και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι κυβερνήσεις και οι τοπικοί άρχοντες προσπαθούν να δώσουν λύσεις, πάντα προς το συμφέρον των ιδιωτικών επιχειρήσεων και του κεφαλαίου, με στόχο την κερδοφορία τους, αδιαφορώντας για το περιβάλλον. Εμείς ως κοινωνία πρέπει να διεκδικήσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο. 

Ένα εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων θα πρέπει να ξεκινάει κατ’ αρχήν από τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, με μείωση των περιττών συσκευασιών και των άχρηστων αντικειμένων. Στη συνέχεια η ανακύκλωση πρέπει να γίνεται με διαλογή στην πηγή (δηλαδή διαχωρισμός ανά υλικό) και την ύπαρξη ξεχωριστών κάδων και «ρευμάτων» για πλαστικό, γυαλί, χαρτί, μέταλλο, οργανικά κλπ. Τα ανακυκλώσιμα υλικά να οδηγούνται σε δημόσιους-δημοτικούς χώρους διαχείρισης μικρής κλίμακας (και όχι σε ιδιωτικά ΚΔΑΥ) και τα οργανικά να οδηγούνται προς κομποστοποίηση. 

Είναι προφανές ότι η παραπάνω πρόταση πηγαίνει κόντρα στα σχέδια κυβέρνησης-περιφέρειας-τσιμεντοβιομηχάνων για παραγωγή φτηνού καυσίμου RDF/SRF στις ΜΕΑ προς αξιοποίηση στον ΤΙΤΑΝ και αλλού. Γι’ αυτό απαιτείται συσπείρωση δυνάμεων ενάντια στην καύση απορριμμάτων και ένα μαχητικό σχέδιο δράσης. 

Μερικές προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση είναι:

  • Συγκρότηση επιτροπών σε κάθε δήμο και γειτονιά για μαζική εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων όλων των περιοχών για τα καταστροφικά σχέδια της καύσης.
  • Διοργάνωση δράσεων στο κέντρο της πόλης και διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο μέσα στον Ιούνιο.
  • Επαφή με το Σωματείο Εργαζομένων στο ΤΙΤΑΝ για να στηρίξει τον αγώνα ενάντια στην καύση. Ο ρόλος του μπορεί να είναι εξαιρετικά κρίσιμος, καθώς με απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργάτες έχουν τη δύναμη να σταματήσουν την καύση στην πράξη, μαζί με τη στήριξη της κοινωνίας.
  • Να είμαστε σε εγρήγορση την επόμενη περίοδο για να μπλοκάρουμε τη μεταφορά SRF/RDF με κινητοποιήσεις είτε στο λιμάνι είτε έξω από το εργοστάσιο.
  • Προετοιμασία μιας μεγάλης διαδήλωσης το φθινόπωρο, με στόχευση τους νέους (μαθητές και φοιτητές) και την οργανωμένη συμμετοχή τους στον αγώνα.

Παράλληλα, ο αγώνας μας πρέπει να στραφεί συνολικά ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, καθώς η ΝΔ και το σύστημα προσπαθούν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης του κορονοϊού στις πλάτες των εργαζομένων και της κοινωνίας, διασώζοντας τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Για να καταφέρουμε να τους σταματήσουμε χρειάζεται να δώσουμε αυτόν τον αγώνα οργανωμένα. 

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής