Στην πλατφόρμα Avaaz έχει ανοίξει λίστα συλλογής υπογραφών στήριξης των Βολιωτών που παλεύουν ενάντια στα σχέδια του Μπέου. Η χυδαία επίθεση που εξαπέλυσε ο δήμαρχος σε κάθε άνθρωπο που παλεύει ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και την ιδιωτικοποίηση του νερού, έχει προκαλέσει μαζική οργή και αγανάκτηση. Μπορείτε να δείτε τη σελίδα συλλογής υπογραφών εδώ.
Παρακάτω, ακολουθεί το κείμενο στήριξης των αγωνιζόμενων κατοίκων του Βόλου, το οποίο έχουν ήδη υπογράψει πάνω από 130 γνωστοί καλλιτέχνες.
Κείμενο στήριξης προς τους ενεργούς πολίτες του Βόλου
Όταν η αλαζονεία και η αγένεια επιτίθενται στο ήθος, κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος εύλογα ανησυχεί.
Το αποκαλυπτικό βίντεο από την συνέντευξη τύπου της Δευτέρας 18/5/2020, όπου καταγράφεται όλη η αήθης επίθεση του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, με χυδαίους χαρακτηρισμούς προς όσους πολίτες διαφωνούν με τα σχέδιά του και προσωπικά προς τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, φανερώνει τον τρόπο άσκησης της εξουσίας εκ μέρους του. Η συμπεριφορά και οι πράξεις του δεν προσβάλλουν μόνο τους δημότες του, αλλά και κάθε δημοκρατικό πολίτη της χώρας.
Εκτός όμως από το πανελλήνιο σοκ που προκάλεσε, έφερε στο φως και δύο ζητήματα τα οποία, αν και απασχολούν εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία, ίσως δεν είχαν γίνει ευρέως γνωστά:
Το πρώτο σχετίζεται με το νερό των Σταγιατών.
Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, αλλά και οι Σταγιατιώτες που διαμένουν στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό, θεωρούν – και δικαίως – ότι η πηγή «Κρύα βρύση» του χωριού τους, από την οποία υδρεύονται 350 χρόνια τώρα, αποτελεί κύριο συστατικό της ύπαρξης της κοινότητας, των παραδόσεων, της βιολογικής και της πολιτιστικής τους ζωής. Χωρίς προειδοποίηση, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης του Βόλου, τη Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου 2020, και εν μέσω πανδημίας, απέκοψε την κοινότητα από την πηγή, συνδέοντάς την με άλλο δίκτυο υδροδότησης. Οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του προέδρου της επιχείρησης σχετικά με όλα τα πηγαία νερά του Πηλίου, καθώς και οι προηγούμενες προσπάθειες για πώληση της συγκεκριμένης πηγής σε ιδιώτες, δεν αφήνουν αμφιβολίες για τους λόγους αυτής της πράξης. Οι κάτοικοι αντιστέκονται στην ιδιωτικοποίηση της «μάνας» του χωριού τους και ζητούν την επανασύνδεσή τους με το νερό της, το οποίο επιθυμούν να μην χλωριώνεται, με βάση την υγειονομική διάταξη ΥΜ/5673/4-12-1957 (ΦΕΚ 5/9-1-58 Β΄), η οποία δεν θεωρεί υποχρεωτική την χλωρίωση σε κοινότητες μικρότερες των 3000 κατοίκων.
Οι ίδιοι οι κάτοικοι, με προσωπική εργασία και έξοδα καθαρίζουν εδώ και χρόνια την πηγή, επισκευάζουν και συντηρούν το δίκτυο (μεγάλο μέρος του έχει ανακατασκευαστεί από τους ίδιους) και κάνουν τους απαραίτητους τακτικούς χημικούς ελέγχους. Οι πολίτες αυτοί, αντί να διώκονται, θα έπρεπε κανονικά να αποτελούν πρότυπο κοινότητας.
Το άλλο τεράστιο θέμα είναι η καύση σκουπιδιών στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ-Lafarge εδώ και χρόνια πλέον.
Χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, η εν λόγω τσιμεντοβιομηχανία αδειοδοτήθηκε να καίει 200.000 τόνους σκουπιδιών ετησίως, εντός του αστικού ιστού του Βόλου! Ο κύριος όγκος τους εισάγεται με πλοία από την Ιταλία. Η διαδικασία αυτή έχει αποδειχθεί επιβαρυντική για το περιβάλλον και κυρίως για την υγεία των πολιτών σε πλήθος άλλων περιπτώσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτες (Garcia-Perez et al, 2015; Bertoldi et al, 2012). Από το πλήθος των ρύπων που παράγονται, οι πιο επικίνδυνοι είναι οι διοξίνες και τα φουράνια. Ακόμη και οι μικρότερες ποσότητές τους συσσωρεύονται αθροιστικά στον οργανισμό, προκαλώντας καρκίνο και άλλα σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα. Το πρόβλημα στον Βόλο είναι αισθητό σχεδόν καθημερινά, με έντονη μυρωδιά καμένου πλαστικού, ενοχλήσεις στα μάτια, κάψιμο στο λαιμό και πονοκεφάλους. Η δημοτική αρχή της πόλης, αντί να σταθεί στο πλάι των χιλιάδων δημοτών της που μαστίζονται από υψηλά ποσοστά καρκίνου και αντιτίθενται στην καύση σκουπιδιών, σχεδιάζει και νέο εργοστάσιο, το οποίο θα στέλνει σκουπίδια ως καύσιμη ύλη στην τσιμεντοβιομηχανία, σε μπάλες SRF, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων, όπως ανακύκλωση, επανάχρηση και διαλογή στην πηγή. Το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας και πολλοί άλλοι επιστημονικοί οργανισμοί τάσσονται κατά της δημιουργίας του νέου εργοστασίου, προειδοποιώντας για τις συνέπειες. Παρά τα τρία μεγαλειώδη συλλαλητήρια των κατοίκων, η Πολιτεία (Δήμος, Περιφέρεια και κυβερνήσεις) αδιαφορεί, επιτρέπει ουσιαστικά την καύση στην ΑΓΕΤ-Lafarge και σχεδιάζει τη διαιώνιση και μεγέθυνση του προβλήματος με την κατασκευή του νέου εργοστασίου.
Εκφράζουμε την ανησυχία μας που σε μια εποχή κρίσιμων αποφάσεων, καθοριστικών για το μέλλον της πόλης, η Δημοτική της Αρχή μοιάζει να αποφασίζει και να πράττει με τρόπο ανάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού της και επικίνδυνο για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της. Ευχόμαστε η Πολιτεία να λειτουργήσει δίκαια και διεκδικούμε αποφάσεις με γνώμονα την αποδοχή του κοινού αισθήματος των πολιτών.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον, το δίκαιο και τη δημοκρατία, και αναμένοντας καταδίκη της συμπεριφοράς του Δημάρχου από την Ελληνική Δικαιοσύνη, τασσόμαστε στο πλευρό των κατοίκων των Σταγιατών και του Βόλου, των φορέων, κινήσεων και πρωτοβουλιών της πόλης, όπως και κάθε ενεργού πολίτη που επιμένει να υπερασπίζεται με αξιοπρέπεια τον τόπο, τη φύση και την ποιότητα της ζωής του.