Σωματείο Efood Π. Αττικής: Μήνυμα αλληλεγγύης στους διανομείς της Wolt στη Κύπρο

Διαβάστε παρακάτω το μήνυμα αλληλεγγύης που έστειλε το σωματείο της E-food Περιφέρειας Αττικής προς στους απεργούς διανομείς της Wolt στην Κύπρο.

Συνάδελφοι, 

Οι εργαζόμενοι διανομείς στην EFOOD στηρίζουμε την απεργία που έχετε ξεκινήσει και τα δίκαια αιτήματά σας για δουλειά με δικαιώματα. 

Οι διανομείς στην efood με αφετηρία τη μεγάλη νικηφόρα απεργία που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβρη του ’21, παλεύουμε για την κατάργηση του μοντέλου freelancer που αξιοποιούν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για να απαλλαγούν από τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Παλεύουμε για την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης με στόχο να εξασφαλίσουμε μισθούς με ουσιαστικές αυξήσεις και δουλειά με δικαιώματα με εξασφάλιση όλων των μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλειά μας, για χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας. 

Στην Ελλάδα οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες με τις πλάτες του νόμου της κυβέρνησης στην ουσία καθόριζαν με μοναδικό κριτήριο το κέρδος τους, χωρίς καμία συμμετοχή των λεγόμενων «συνεργατών» την τιμή της αμοιβής, τους όρους λειτουργίας της πλατφόρμας. Αυτοί οι ρυθμοί εργασίας σε συνδυασμό με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας που με ευθύνη των κυβερνήσεων δεν έχουν ακόμα επιβληθεί, είναι και η βασική αιτία που από την ώρα που εφαρμόστηκε αυτό το μοντέλο, μετράμε συνέχεια, μείωση απολαβών, θανατηφόρα και πολύ σοβαρά εργατικά ατυχήματα. Έχουν ήδη θυσιαστεί ζωές συναδέλφων στο βωμό των κερδών τους. 

Ταυτόχρονα έχει δοθεί η δυνατότητα να ξεφυτρώσει το δουλεμπόριο στη διανομή, με εργολάβους που εκμεταλλεύονται συνήθως συναδέλφους μετανάστες, επιβάλλοντας ακόμα πιο άσχημες συνθήκες εργασίας χωρίς να τηρείται κανένα εργασιακό δικαίωμα, όπως κανονικές απολαβές, εφαρμογή του 4611/19, πληρωμή δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων κλπ.

Με βάση τα παραπάνω, καλούμε όλους τους συναδέλφους διανομείς στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες «freelancer», σε κάθε χώρα, να οργανωθούν στο σωματείο τους, εάν δεν υπάρχουν να δημιουργήσουν και να παλέψουμε από κοινού για τα κοινά μας συμφέροντα, να συντονίσουμε τον αγώνα μας σε κάθε χώρα, όσο αυτό είναι εφικτό. 

Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα που θα μας εξασφαλίσει ασφάλεια, προστασία της ζωής μας, αξιοπρεπές εισόδημα. 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα