Ρεπορτάζ από το «Ξ»
Στις 23 και 24 Οκτώβρη, χιλιάδες γυναίκες απήργησαν στη Γλασκώβη, απαιτώντας ίσους μισθούς με αυτούς των αντρών.
Την απεργία κάλεσαν τα σωματεία UNISON που είναι το μεγαλύτερο σωματείο στο Ηνωμένο Βασίλειο, με εργαζόμενους/ες στον δημόσιο τομέα και το GMB με εργαζόμενους/ες σε όλους σχεδόν τους βιομηχανικούς κλάδους, στο λιανικό εμπόριο, στα σχολεία, στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, στην κοινωνική φροντίδα, στο εθνικό σύστημα υγείας, στην υπηρεσία ασθενοφόρων και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Λιγότερη αμοιβή για ίση εργασία!
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Γλασκώβης έχει δεσμευτεί από τον Γενάρη του 2018 πως θα λάβει μέτρα για να δοθεί τέλος στην διαφορά μισθού ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες εργαζόμενους/ες. Σχεδόν έναν χρόνο μετά, δεν έχει κάνει κανένα απολύτως βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αντιθέτως, υπολογίζεται ότι στους χώρους εργασίας που «κυριαρχούν» οι γυναίκες (όπως η τροφοδοσία και η καθαριότητα), οι μισθοί μπορεί να φτάνουν και τις 3 λίρες λιγότερο την ώρα, από τους μισθούς σε χώρους εργασίας που «κυριαρχούν» οι άντρες (όπως η αποκομιδή σκουπιδιών).
Και ενώ τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν πραγματοποιήσει 21 συναντήσεις με συνδικαλιστικές οργανώσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, δέκα μήνες μετά την δέσμευσή τους, δηλώνουν πως δεν έχουν καν εξετάσει τις προτάσεις των συνδικαλιστών!
Προσπάθεια να την σταματήσουν
Τα αντανακλαστικά τους βέβαια, ήταν πολύ πιο γρήγορα όταν καλέστηκε η απεργία και προσπάθησαν να πείσουν τις γυναίκες και τους άντρες εργαζόμενες/ους να μη συμμετέχουν.
https://twitter.com/twitter/statuses/1054711149948796929
Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) δημοσίευσε στη σελίδα του στο facebook μία δήλωση, σύμφωνα με την οποία η απεργία δεν έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους και ότι όσες/οι αποφασίσουν να απεργήσουν, στην πραγματικότητα θα βλάψουν τους ηλικιωμένους και τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα που ωφελούνται από τις υπηρεσίες των εν δυνάμει απεργών.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Γλασκώβης έστειλε επιστολή στην Unison και στο GMB ενημερώνοντάς τους ότι θα σταματήσει τον διάλογο μαζί τους μέχρι να αποσύρουν το κάλεσμα τους για κινητοποιήσεις.
Το Συμβούλιο είχε επίσης στείλει επιστολή στα κρατικά σχολεία με την οποία καλούσε τους/ις εκπαιδευτικούς να αγνοήσουν την «απεργιακή φρουρά» και να μπουν στις σχολικές αίθουσες, γιατί αλλιώς μπορεί να αντιμετώπιζαν πειθαρχικά μέτρα. Μία 30χρονη καθηγήτρια που δε μπήκε στη τάξη τη πρώτη μέρα της απεργίας, έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον διευθυντή του σχολείου που την ενημέρωσε πως δεν υπήρχε λόγος να επιστρέψει στην δουλειά της και πως δεν θα ξαναβρεί εργασία στη Γλασκώβη.
Αποφασιστικότητα
Δε μπορεί να αποτελεί καμία έκπληξη ο πόλεμος που άνοιξε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά των εργαζομένων και των σωματείων, αφού σύμφωνα με υπολογισμούς, η εξίσωση των μισθών των αντρών με των γυναικών θα κοστίσει στη τοπική κυβέρνηση ανάμεσα σε 500 εκατομμύρια με ένα δισεκατομμύριο αγγλικές λίρες!
Παρά το πάθος με το οποίο προσπάθησαν οι «τοπικοί άρχοντες» να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις, δεν κατάφεραν να κάμψουν την αποφασιστικότητα των γυναικών αλλά και των αντρών εργαζομένων!
Εξάλλου, οι εργαζόμενες γυναίκες περιμένουν ήδη από το 2006 να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που είχε υποσχεθεί η τοπική αρχή ώστε να καλύψει το μισθολογικό χάσμα.
Έτσι, περίπου 8.000 γυναίκες που εργάζονται σε υπηρεσίες του Δήμου Γλασκώβης συμμετείχαν στην απεργία και 10.000 κόσμου συμμετείχε στη πορεία!
Γυναίκες με χαμηλούς μισθούς και με θέσεις εργασίας στη καθαριότητα, στα σχολεία, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στον τομέα της φροντίδας ατόμων με αναπηρία, ηλικιωμένων κλπ βγήκαν στους δρόμους και απαίτησαν να κλείσει επιτέλους η ψαλίδα των μισθών!
Εκατοντάδες σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί έκλεισαν και τις δύο μέρες της απεργίας, η οποία θεωρείται ότι είναι από τις μεγαλύτερες που οργανώθηκαν ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο με αίτημα την ίση αμοιβή!
Πολλές υπηρεσίες δεν λειτούργησαν, αποδεικνύοντας το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν αυτές οι εργαζόμενες και οι υπηρεσίες που παρέχουν, στη καθημερινή ζωή της Γλασκώβης.
Αλληλεγγύη
Εντυπωσιακή είναι και η αλληλεγγύη από άντρες εργαζόμενους. Όλοι οι άντρες εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμάτων αρνήθηκαν να σπάσουν τη περιφρούρηση των απεργών γυναικών στους χώρους εργασίας τους και να δουλέψουν, στηρίζοντας έτσι τις γυναίκες εργαζόμενες και το αίτημα για ίσους μισθούς! Και αυτό παρά το γεγονός ότι και αυτός ο κλάδος είχε δεχτεί απειλές από το Δημοτικό Συμβούλιο!
Αυτή είναι η 3η στη σειρά μεγάλη απεργία με φεμινιστικά αιτήματα στην πρόσφατη ιστορία, μετά την αντίστοιχη απεργία στην Ισπανία και στις ΗΠΑ. Φαίνεται ότι όλο και περισσότερες γυναίκες παγκόμια μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για ισότητα μαχητικά και μαζικά. Αλλά και το ότι το γυναικείο κίνημα συνδέεται με το εργατικό στην προσπάθεια του να διεκδικήσει τα δικαιώματα των πιο καταπιεσμένων στρωμάτων της εργατικής τάξης. Τέτοιες ειδήσεις μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον του αγώνα για ισότητα!
#GlasgowWomensStrike
#EqualPayGlasgow