Σήμερα Τετάρτη 2/10: Όλοι & όλες στις απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο

Σήμερα Τετάρτη 2 Οκτώβρη, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα προχωρούν σε 24ωρη απεργία ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο και καλούν σε συγκεντρώσεις:
Αθήνα: Πλ. Κλαυθμώνος, στις 11:00
Θεσσαλονίκη: Καμάρα, στις 11:00
Διαβάστε παρακάτω την προκήρυξη που μοιράζει το «Ξ»

Στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Α. Γεωργιάδη η κυβέρνηση περιλαμβάνει μια σειρά διατάξεις που αφορούν εργατικά ζητήματα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για διατάξεις που χτυπούν εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, ενώ το γεγονός ότι κατατίθενται σ’ ένα αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο δείχνει καθαρά το είδος της ανάπτυξης που σχεδιάζει η ΝΔ για την χώρα.

Χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις…

Εισάγονται μια σειρά εξαιρέσεις στην ισχύ των συλλογικών συμβάσεων που έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση τους και την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων στις περιοχές και στους κλάδους που θα επιλέξουν οι εργοδότες.

Από τις εθνικές και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εξαιρούνται τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού σκοπού, οι επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας καθώς και οι «επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

Επιπλέον το νομοσχέδιο καταργεί την επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων όταν αυτή κρίνεται ότι πλήττει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, ενώ ορίζεται ότι οι τοπικές συλλογικές συμβάσεις υπερισχύουν των εθνικών και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Το γεγονός ότι οι «λεπτομέρειες» αυτών των διατάξεων θα καθοριστούν, όπως αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο, με υπουργικές αποφάσεις, δείχνει από την πλευρά της κυβέρνησης ότι σκοπεύει να νομοθετήσει με βάσει τις επιθυμίες των εργοδοτών μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

…Και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα

Στον πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας «Εργάνη», δημιουργείται μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων στο οποίο υποχρεούνται να εγγραφούν όλα τα σωματεία.

Η διάταξη αυτή θα μπορούσε να είναι θεωρητικά θετική αν μπορούσε να διασφαλίσει (ή να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση) ότι δεν θα μετακινούνται εκατοντάδες μέλη από το ένα σωματείο στο άλλο λίγο πριν τις εκλογές για να στηρίξουν τις καθεστωτικές παρατάξεις του χώρου. Ωστόσο δεν είναι πολύ πιθανό η ΝΔ να χτυπήσει ένα σύστημα που εξυπηρετεί και τις δικές της συνδικαλιστικές παρατάξεις. Επιπλέον, η περιφρούρηση των διαδικασιών των συνδικάτων δεν είναι κάτι που αφορά το κράτος και τους μηχανισμούς του αλλά τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα συλλογικά τους όργανα.

Με το πρόσχημα όμως της «διαφάνειας» στα συνδικάτα, η ΝΔ μπορεί στο μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων να καταγράψει ονομαστικά όλους τους εργαζόμενους που είναι μέλη σε σωματεία και να δώσει στους εργοδότες πρόσβαση σε αυτή τη λίστα μέσω του συστήματος «Εργάνη» (στο οποίο έχουν έτσι κι’ αλλιώς πρόσβαση). Με αυτό τον τρόπο οι εργοδότες θα μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να ξέρουν ποιος εργαζόμενος είναι μέλος σωματείου και ποιος όχι και να προσλαμβάνουν ή/και να απολύουν αναλόγως.

Πέρα από το φακέλωμα των εργαζομένων η κυβέρνηση θεσμοθετεί τη δυνατότητα «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» για τα σωματεία. Η «επιστολική» ψήφος καθιερώθηκε στην Αγγλία την δεκαετία του 1980 από την Μάργκαρετ Θάτσερ και έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να καθηλωθεί το βρετανικό εργατικό κίνημα για δεκαετίες. Αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία κινείται η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία θέλει να διασφαλίσει ότι το ελληνικό εργατική κίνημα δεν θα καταφέρει να σηκώσει κεφάλι σύντομα.

Στάχτη στα μάτια

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και δυο θετικές διατάξεις. Η μια αφορά στη δημιουργία «Μητρώου Παραβατών» στο οποίο θα καταγράφονται οι εργοδότες που παραβαίνουν σημαντικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και θα υφίστανται συνέπειες. Ωστόσο η δημιουργία του Μητρώου Παραβατών είχε εξαγγελθεί και από τις 3 προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς ποτέ να γίνει πραγματικότητα.

Η δεύτερη θετική διάταξη αφορά ότι ορίζεται ως μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζόμενου πέραν τον των 2 μηνών από τον εργοδότη. Μέχρι σήμερα ο χρόνος καθυστέρησης της καταβολής δεδουλευμένων δεν ήταν καθορισμένος νομικά αφήνοντας στην ευχέρεια του κάθε επιθεωρητή εργασίας και κάθε δικαστή να κρίνει πόσοι μήνες καθυστέρησης συνιστούσαν μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας. Ωστόσο η συγκεκριμένη διάταξη ρυθμίζει μια μόνο λεπτομέρεια στην οδύσσεια την οποία περνούν οι εργαζόμενοι που αναγκάζονται να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους μέσω της επιθεώρησης εργασίας ή / και δικαστικά.

Απεργία στις 2 Οκτώβρη

Μετά την 24ωρη απεργία που κάλεσε η ΑΔΕΔΥ, μια σειρά Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, η ΓΣΕΕ, η οποία αρνήθηκε να συντονιστεί με το προηγούμενο κάλεσμα και ως εκ τούτου το αποδυνάμωσε, κάλεσε σε απεργιακή κινητοποίηση στις 2 Οκτώβρη.

Ανεξάρτητα από τα παιχνίδια των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, η απεργία στις 2 Οκτωβρίου δίνει τη δυνατότητα στα πιο μαχητικά στρώματα των εργαζομένων να προχωρήσουν σε εκστρατεία ενημέρωσης για τις αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου και να οργανώσουν την καλύτερη δυνατή, δεδομένων των συνθηκών, κινητοποίηση. Την ίδια στιγμή, όλοι γνωρίζουν ότι μια-δυο απεργίες χωρίς συντονισμό και σχέδιο δεν αρκούν στο ελάχιστο για να κάνουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει. Για να μπορέσει το ελληνικό εργατικό κίνημα να αντεπιτεθεί, χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο αγώνα με διάρκεια και συντονισμό των διαφορετικών κλάδων. Για να εκπονηθεί όμως ένα τέτοιο σχέδιο και ακόμα περισσότερο για να υλοποιηθεί χρειάζεται οι εργαζόμενοι να πάρουν τα σωματεία στα χέρια τους και να ανατρέψουν τις γραφειοκρατικές και πουλημένες ηγεσίες.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα