Σήμερα Παρασκευή 11/1, απεργία εκπαιδευτικών ενάντια στο απαράδεκτο νέο σύστημα προσλήψεων

Σήμερα Παρασκευή 11/1 έχει καλεστεί απεργία σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια ενάντια στο νέο σύστημα διορισμών. Καλούνται συγκεντρώσεις:
  • Αθήνα, 13.00 στα Προπύλαια
  • Θεσσαλονίκη, 11:30πμ Άγαλμα Βενιζέλου
Διαβάστε παρακάτω την προκήρυξη που μοιράζει το Ξεκίνημα για την κινητοποίηση

 

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά με το νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών έχει προκαλέσει αντιδράσεις και καλέσματα σε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Η ΟΛΜΕ (ομοσπονδία καθηγητών γυμνασίων-λυκείων) και η ΔΟΕ (ομοσπονδία δασκάλων)  εξήγγειλαν 24ωρη απεργία και πανελλαδική κινητοποίηση την Παρασκευή 11/1, μέρα που κατατίθεται το σχέδιο νόμου, ενώ ανακοινώσεις, διαμαρτυρίες και καλέσματα έχουν δημοσιευτεί από πολλούς φορείς της εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα, που καλούν σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών εξέδωσε και η ΑΔΕΔΥ. Βασικό αίτημα είναι η απόσυρση του νέου νομοσχεδίου και η πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών που να καλύψουν όλα τα κενά στα σχολεία με διαφορετικά κριτήρια.

Το νέο σύστημα διορισμών

Στις 19 Δεκέμβρη, δύο μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία για τα Χριστούγεννα, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το νέο σύστημα προσλήψεων – διορισμών, που με το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή την Παρασκευή 11/1. Η λήψη σοβαρών αποφάσεων για την παιδεία σε περιόδους που τα σχολεία είναι κλειστά είναι μια τακτική που ακολουθούν συχνά οι κυβερνήσεις για να μετριάσουν όσο το δυνατόν τις αντιδράσεις.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα για τον διορισμό δασκάλων και καθηγητών θα μετρούν μέσω μοριοδότησης η προϋπηρεσία κατά 50% και τα ακαδημαϊκά προσόντα κατά το άλλο 50%. Επίσης θα μοροδιοτούνται και κάποια κοινωνικά κριτήρια (πολυμελής οικογένεια, μόνιμη αναπηρία).

Η προϋπηρεσία μοριοδοτείται μέχρι τους 120 μήνες και όχι στο σύνολο της, ενώ δεν δίνονται περισσότερα μόρια για προϋπηρεσία σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές όπως συνέβαινε παλιότερα. Όσον αφορά στα ακαδημαϊκά προσόντα πέρα από το βασικό πτυχίο, μοριοδοτούνται τα μεταπτυχιακά, η ξένη γλώσσα, σεμινάρια 300 ωρών κ.α.

Στην πραγματικότητα το νέο σύστημα απαξιώνει και περιορίζει τους κόπους των αναπληρωτών που εδώ και πολλά χρόνια και με πολλές προσωπικές θυσίες ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ελλάδα για να καλύψουν (πάγια και διαρκή) κενά στην εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, επιβραβεύει την απόκτηση ακαδημαϊκών τίτλων, που δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να αποκτήσουν. Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταπτυχιακών και σεμιναρίων είναι επί πληρωμή, οπότε ουσιαστικά ευνοούνται όσοι έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν για την απόκτησή τους σε βάρος όσων δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Αναβαθμίζει το σχέδιο νόμου το επίπεδο διδασκαλίας στα σχολεία;

Πολλοί επιχειρηματολογούν ότι η πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών με μεταπτυχιακά και άλλους ακαδημαϊκούς τίτλους θα αναβαθμίσουν το επίπεδο διδασκαλίας στα σχολεία. Για να αναβαθμιστεί πραγματικά το επίπεδο διδασκαλίας όμως απαιτείται ριζική και συνολική αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος, με απόρριψη για παράδειγμα της λογικής της παπαγαλίας και της στείρας απομνημόνευσης, με εργαστηριακό εξοπλισμό και πάρα πολλά άλλα πράγματα. Χρειάζεται λιγότερους μαθητές ανά τάξη, άρα μαζικούς διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών, πολύ περισσότερους από τον αριθμό των σημερινών αναπληρωτών. Και φυσικά χρειάζεται δημόσια και δωρεάν διαρκής μετεκπαίδευση δασκάλων και καθηγητών ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες αλλά και διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της εκπαίδευσης.

Στην πράξη, αυτό που θα γίνει είναι να στηθεί μια βιομηχανία τίτλων, στην οποία θα δραστηριοποιούνται και ιδιωτικά ιδρύματα αμφιβόλου ποιότητας. Οι εκπαιδευτικοί που έχουν την δυνατότητα θα αναγκάζονται να πληρώσουν για την απόκτηση τίτλων, ακόμα και άσχετων με την παιδαγωγική επάρκεια ή το αντικείμενο τους, μόνο και μόνο για να βάλουν το «χαρτί» στα δικαιολογητικά τους.

Η εκπαίδευση την εποχή των Μνημονίων

Παρά το υποτιθέμενο «τέλος των Μνημονίων» και την προεκλογική παροχολογία, η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δεσμευτεί σε μια σειρά μέτρα που θα συνεχίσουν να βυθίζουν την ελληνική κοινωνία στη φτώχεια και την ανισότητα. Η υγεία, η παιδεία, το κοινωνικό κράτος δε θα μείνουν βέβαια ανεπηρέαστα από αυτή την κατάσταση.

Οι προσλήψεις που εξήγγειλε το υπουργείο παιδείας για τα σχολεία, στο βαθμό που γίνουν, γιατί μαζικές προσλήψεις έχουν εξαγγελθεί ξανά αλλά δεν έγιναν ποτέ, δεν αρκούν ούτε για να καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στην εκπαίδευση τα χρόνια των μνημονίων, πόσο μάλλον για προσφέρουν οποιαδήποτε βελτίωση στο χώρο της παιδείας.

Αγώνας με σχέδιο και διάρκεια!

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, απαιτούνται για άλλη μια φορά μαζικοί, μαχητικοί, πανεκπαιδευτικοί αγώνες και κοινό μέτωπο δασκάλων, καθηγητών, μαθητών, γονέων, φοιτητών και ακαδημαϊκών που να διεκδικεί μαζικούς και μόνιμους διορισμούς στην παιδεία, τερματισμό της οδύσσειας των αναπληρωτών οι οποίοι θα πρέπει πρώτοι και άμεσα να μονιμοποιηθούν, αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση, και σχολεία που θα παρέχουν πραγματική γνώση για όλα τα παιδιά. Η απεργία της 11ης Γενάρη πρέπει να είναι η αρχή του αγώνα και να ακολουθηθεί από νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, στα πλαίσια ενός σχεδίου που να συμπεριλαμβάνει όσο το δυνατόν ευρύτερα κομμάτια του κόσμου της εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα