Σήμερα εκλογές εκπροσώπου εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ. Υποψήφιος ο σ. Δ. Χριστόπουλος

O σύντροφος Διονύσης Χριστόπουλος κατεβαίνει υποψήφιος στις εκλογές για εκπρόσωπο εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΝΔΑ την Πέμπτη 23/3/2017. 
Στον ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων) γίνεται ανασύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου. Η Δημοτική Αρχή Καμίνη, αφού ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου του Οργανισμού Χρ. Τεντόμα, μετά το χριστουγεννιάτικο σκάνδαλο με την Ρόδα στο Σύνταγμα, προχώρησε σε διορισμό νέου Προέδρου και νέου ΔΣ συνολικά για τον Οργανισμό. Στα πλαίσια της σύστασης του νέου ΔΣ οι 906 εργαζόμενοι του ΟΠΑΝΔΑ καλούνται να εκλέξουν νέο εκπρόσωπο εργαζομένων. 
Ο σ. Διονύσης Χριστόπουλος που ήταν ο εκλεγμένος εκπρόσωπος εργαζομένων στον ΟΠΑΝΔΑ τα τελευταία 2,5 χρόνια θέτει εκ νέου υποψηφιότητα. 

pnevmatiko-kentro-dimou-athinaion-opanda-aftodioikisi

Κατάθεση υποψηφιότητας για Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.

Διανύουμε ήδη τον έβδομο χρόνο μιας άνευ προηγουμένου επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Οι εργαζόμενοι του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. δεν αποτελούμε εξαίρεση από αυτή τη γενικευμένη κατάσταση καθώς έχουμε υποστεί μια βάρβαρη μεταβολή στον εργασιακό μας βίο (εξοντωτικές μειώσεις αποδοχών, απώλεια ασφαλιστικών- συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, υπέρογκες αυξήσεις φόρων και εισφορών κοκ).

Σε επίπεδο λειτουργίας Οργανισμού, όλες οι Διοικήσεις των τελευταίων χρόνων (ανεξαρτήτως προσώπων) εφαρμόζουν κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική. Τα αποτελέσματα είναι τα ακόλουθα…

Υποχρηματοδότηση και Υποστελέχωση του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.

Οι τρεις Οργανισμοί (ΟΝΑ, ΠΟΔΑ, ΔΑΜΣ) είχαν, πριν από τη συγχώνευσή τους, αθροιστικό προϋπολογισμό 102 εκ. €. Σήμερα ο Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. καλείται να λειτουργήσει τις ίδιες, αλλά και νέες δομές με λιγότερα από 40 εκ. €.

Πολλές από τις υπάρχουσες δομές καταρρέουν από την έλλειψη ακόμα και στοιχειώδους συντήρησης (παιδικές χαρές, κολυμβητήρια, γυμναστήρια, θέατρα κ.α.) και νέες δομές (π.χ. ψηφιακό μουσείο, Σεράφειο κολυμβητήριο, παιδικές βιβλιοθήκες) καλούνται να λειτουργήσουν χωρίς να έχει εξασφαλιστεί επαρκής στελέχωση και χρηματοδότησή τους.

Το εργατικό δυναμικό των τριών οργανισμών (ΟΝΑ, ΠΟΔΑ, ΔΑΜΣ) ήταν, πριν τη συγχώνευση τους σε Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α., μεγαλύτερο από 1400 εργαζόμενους. Σήμερα ο Οργανισμός είναι σοβαρά υποστελεχωμένος αριθμώντας 906 άτομα.

Ο εμπαιγμός και η ομηρία των συναδέλφων με δικαστικές αποφάσεις και των επιτυχόντων διαγωνισμών συνεχίστηκε παρά τις διαχρονικές διαβεβαιώσεις για επίλυση του ζητήματος, ενώ ακόμα και τώρα που έχει δρομολογηθεί η διαδικασία παραίτησης από τα ένδικα μέσα δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε μέχρι την τελική έκβαση της υπόθεσης.

Οι διοικήσεις όχι μόνο δε διεκδικούν από την κεντρική κυβέρνηση την άρση αναστολής των προσλήψεων αλλά τη χρησιμοποιούν ως μόνιμο άλλοθι για να εκχωρούν τη μία υπηρεσία μετά την άλλη σε εργολαβικές εταιρείες (π.χ. φύλαξη, καθαριότητα, τεχνικά έργα κ.α.), σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα με απευθείας αναθέσεις!

Για διεκδίκηση αυξημένης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε λόγος. Έτσι, κάθε φορά που συζητιέται το θέμα της υποχρηματοδότησης του οργανισμού, η Διοίκηση μιλά για ανεύρεση «πόρων» από νέες μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων (π.χ. κατάργηση ή μη πληρωμή υπερωριών), από περικοπές στα αναλώσιμα και στη συντήρηση των δομών, από τιμολόγηση των κοινωνικών παροχών προς τους δημότες (κατάργηση ελεύθερης πρόσβασης σε αθλητικές δραστηριότητες, συναυλίες κ.α.) και από αναζήτηση «χορηγιών».

Την ίδια στιγμή βέβαια το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης «εξαφανίζεται» όταν πρόκειται για φιέστες που έχουν ως κύριο στόχο να προβάλλουν και να επανεκλέξουν δημάρχους, προέδρους οργανισμών κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η υποχρηματοδότηση του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. δεν αποτελεί πρόβλημα και δαπανώνται τεράστια ποσά.

Ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. υπό αμφισβήτηση

Μια σειρά εκδηλώσεις και δράσεις του Οργανισμού (αθλητικές και πολιτιστικές) σχεδιάζονται και υλοποιούνται όχι με βάση τις ανάγκες που έχουν οι δημότες, αλλά με βάση τις «διαφημιστικές ανάγκες» των χορηγών.

Την ίδια στιγμή ο Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. λειτουργεί όλο και πιο συχνά σαν μια ιδιότυπη εταιρία ενοικίασης προσωπικού… Γυμναστές του Οργανισμού παραχωρούνται δωρεάν σε αθλητικές ανώνυμες εταιρίες και μουσικοί σε εταιρίες παραγωγής. Οι εταιρίες αυξάνουν τα κέρδη τους μέσω αυτής της «προσφοράς» σε δωρεάν εργατικό δυναμικό , η εκάστοτε εργοδοσία βελτιώνει τις δημόσιες σχέσεις της και η ανεργία γυμναστών και μουσικών συνεχίζει να καλπάζει…

Τέλος, ο δημόσιος χαρακτήρας του Οργανισμού και οι θέσεις εργασίας κινδυνεύουν από την «ανταποδοτική» λογική λειτουργίας που βάζουν όλο και περισσότερο οι Διοικήσεις. Όσο αποδεχόμαστε να μπαίνει εισιτήριο στις εκδηλώσεις και τις δράσεις του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. και να κοστολογούνται όλες οι υπηρεσίες που προσφέρει, τόσο πιο κοντά έρχεται η μέρα που οι θέσεις εργασίας μας και οι μισθοί μας θα εξαρτώνται απόλυτα από αυτά τα έσοδα. Π.χ. αν βγαίνουν οι μισθοί των εργαζομένων της Big Band από τα έσοδα των συναυλιών, η Big Band συνεχίζει να υπάρχει, αν δεν βγαίνουν, προχωράμε σε περικοπές πλεονάζοντος προσωπικού…

Η εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Δ.Σ. του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. κινήθηκε στις ακόλουθες κατευθύνσεις:

  • Διαρκής ενημέρωση των εργαζομένων για τα θέματα που συζητιούνται και τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Π.ΑΝ.Δ.Α., τόσο ηλεκτρονικά όσο και με τακτικές επισκέψεις και συζητήσεις στους χώρους δουλειάς.
  • Παρουσία στις συνελεύσεις όλων των σωματείων ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα των ζητημάτων που απασχολούν το σύνολο των εργαζομένων ανεξαρτήτως από το χώρο και το σωματείο στο οποίο ανήκουν.
  • Ανελλιπής συμμετοχή στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και συνεχείς παρεμβάσεις – τοποθετήσεις. Όποτε η Διοίκηση εισηγούνταν θέματα τα οποία ήταν ασύμβατα με τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του Οργανισμού ή και το συμφέρον των εργαζομένων και των δημοτών, η πρόταση αυτή καταψηφιζόταν ενώ γινόταν και κατάθεση μιας μελετημένης αντιπρότασης.
  • Προώθηση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων (απεργίες, καταλήψεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα αρμόδια Υπουργεία κ.α.).
  • Οργάνωση συλλογικών παρεμβάσεων στο διοικητικό συμβούλιο – όσες φορές χρειάστηκε και στάθηκε εφικτό – οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις, ματαίωσαν τη λήψη βλαπτικών αποφάσεων (π.χ. εκχώρηση μουσειακών δομών στην Τεχνόπολη, θεσμοθέτηση εισιτηρίου στις συναυλίες των μουσικών συνόλων κα).
  • Απαίτηση για διαφάνεια στα οικονομικά του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. μέσα από συνεχή αιτήματα για δημοσιοποίηση αναλυτικών οικονομικών εκκαθαρίσεων μιας σειράς εκδηλώσεων και δράσεων τα έσοδα των οποίων υποτίθεται ότι θα πήγαιναν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς αλλά κατέληγαν σε τσέπες εταιριών.
  • Παρεμβάσεις για την ασφαλή λειτουργία όλων των δομών και των δραστηριοτήτων του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. (π.χ. συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στα κολυμβητήρια, μέτρα ασφαλείας της ρόδας στο Σύνταγμα κ.α.).
  • Δημόσια αρθρογραφία και ενημερωτικά σημειώματα προς τους εργαζόμενους για τα ζητήματα που προκύπτουν από τις αποφάσεις της διοίκησης του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. (συνδιοργανώσεις αγώνων δρόμου με εταιρίες και επιβολή αντιτίμου στους συμμετέχοντες, απουσία κοινωνικού χαρακτήρα στα θερινά αθλητικά camps, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις κ.α.) και της κεντρικής κυβέρνησης (νομοσχέδια Υπουργείου Εσωτερικών, Ασφαλιστικό, εκβιασμός των εργαζομένων με δικαστικές αποφάσεις κοκ).
  • Εναντίωση στους πλαστούς διαχωρισμούς μεταξύ των εργαζομένων (π.χ. πρώην υπάλληλος ΠΟΔΑ – πρώην υπάλληλος ΟΝΑ, εργαζόμενος με δικαστικές αποφάσεις – εργαζόμενος αορίστου χρόνου κοκ) και προσπάθεια να επικρατήσει η αντίληψη ότι όλοι οι εργαζόμενοι του Οργανισμού (όπως και όλου του Δήμου) έχουμε κοινά συμφέροντα για τα οποία πρέπει να παλέψουμε ενωτικά.

Αγώνας

Συνάδελφοι ο δρόμος για την υπεράσπιση όσων κεκτημένων μας έχουν απομείνει, αλλά και για την ανάκτηση όσων έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια είναι μακρύς και δύσκολος και απαιτεί ενιαίο, διαρκή και ανυποχώρητο αγώνα. 

Αυτόν τον αγώνα πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε στα Δ.Σ., στους χώρους δουλειάς και στο δρόμο, σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εργατικούς χώρους και τα κινήματα που αργά ή γρήγορα θα ξαναμπούν στη μάχη διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς, συνθήκες εργασίας και ανάκτηση όλων όσων χάθηκαν τα τελευταία χρόνια. 

Γιατί όλη η ιστορία δείχνει πως το εργατικό κίνημα μπορεί να περνά περιόδους υποχώρησης αλλά καταφέρνει πάντα να αναγεννιέται, να ξαναβγαίνει μαχητικό και διεκδικητικό στο προσκήνιο, να έχει νίκες και να πηγαίνει την κοινωνία μπροστά.

Η συμμετοχή όλων μας στις εκλογές της 23ης Μαρτίου είναι πολύ σημαντική.

Ψηφίζουμε:

από 9:00 μέχρι 17:00 στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης

στο Κεντρικό Κτήριο του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. (Ακαδημίας 50)

H διαδικασία θα ξεκινήσει με εκλογική συνέλευση των εργαζομένων στις 9.00

 

Διονύσης Χριστόπουλος

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα