Ρόδα, Λάσπη και «Κοπάνα»… (από τις ευθύνες)

Ανοιχτή επιστολή προς τους Εργαζόμενους του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.

 

dionisis-e1398016984582-png
Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί ανοικτή επιστολή του Διονύση Χριστόπουλου, μέλους του «Ξ» και εκπροσώπου των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου της Αθήνας (ΟΠΑΝΔΑ), προς τους εργαζόμενους του Δήμου.
Ο λόγος γι’ αυτή την επιστολή είναι η επίθεση λάσπης που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Χρ Τεντόμας, ενάντια στον Διονύση Χριστόπουλο, λόγω του φιάσκου με τη ρόδα στο Σύνταγμα. Ο Χρ. Τεντόμας εκτέθηκε ανεπανόρθωτα γι’ αυτό το φιάσκο και θεώρησε… υπεύθυνο γι’ αυτό τον Διονύση Χριστόπουλο που είχε θέσει και είχε επιμείνει στα ζητήματα ασφάλειας σχετικά με τη λειτουργία της ρόδας. Ο Διονύσης Χριστόπουλος, έχοντας εκλεγεί από τους εργαζόμενους για να τους αντιπροσωπεύει, τους ενημερώνει για τα τεκταινόμενα στο δήμο.
Η επιστολή έχει τυπωθεί και μοιράζεται μαζικά στους χώρους του Δήμου της Αθήνας. Δείτε, εδώ, το σχετικό pdf
Ακολουθεί το κείμενο.

 

%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1-4-810x451

Η ρόδα στο Σύνταγμα κατέληξε σ’ ένα μεγάλο φιάσκο για την Δημοτική Αρχή Καμίνη, ενώ κόστισε τη θέση του Προέδρου του ΟΠΑΝΔΑ στον Χρ. Τεντόμα.

Η πρόταση για εγκατάσταση ρόδας στην Πλατεία Συντάγματος υπήρχε στο γραφείο του Χρ. Τεντόμα από τον Φλεβάρη του 2016. Ωστόσο το ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ έλαβε γνώση γι’ αυτή την πρόταση μόλις στις 14 Νοεμβρίου 2016 (47η συνεδρίαση του ΔΣ) όταν και έγινε μια γενική ενημέρωση χωρίς να κατατεθεί συγκεκριμένο εισηγητικό κείμενο.

Τόσο στην πρώτη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου, όσο και στη συνεδρίαση της 20ης Δεκεμβρίου, σαν εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ, έθεσα το ζήτημα της ασφάλειας της ρόδας (ασφάλεια κατασκευής, στατικότητα κ.α.) και ρώτησα αν υπάρχουν οι απαιτούμενες μελέτες*. Η απάντηση του Χρ. Τεντόμα ήταν: «όλα αυτά θα ελεγχθούν» και «όλα θα γίνουν όπως πρέπει».

Η ρόδα στήθηκε, αλλά στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ δεν είχε έρθει ακόμα κανένα συγκεκριμένο εισηγητικό και κυρίως κανένα πιστοποιητικό ασφάλειας.

Στις 24 Δεκεμβρίου, περνώντας από το Σύνταγμα είδα μια ούρα, περίπου 400 ατόμων, να περιμένει για να ανέβει στη ρόδα η οποία κινούνταν καθώς ήταν σε εξέλιξη οι «τελικές» δοκιμές. Ρώτησα τον υπεύθυνο αν έχει τα πιστοποιητικά ασφάλειας και μου απάντησε ότι τα περιμένει από ώρα σε ώρα. Στη συνέχεια της συζήτησης αναγκάστηκε να δεσμευτεί πως η ρόδα δεν θα λειτουργήσει αν δεν έρθουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Τα πιστοποιητικά δεν ήρθαν ποτέ και η ρόδα κατέληξε σ’ ένα μεγάλο φιάσκο, που έγινε κεντρικό θέμα σ’ ένα επεισοδιακό Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στα δελτία ειδήσεων πολλών καναλιών.

***

Τις τελευταίες ημέρες ο Χρ. Τεντόμας, προσπαθώντας να διώξει τις ευθύνες από πάνω του και να τις μεταθέσει αλλού, επικοινωνεί με εργαζόμενους και «προειδοποιεί» πως αν δεν με βάλουν στο περιθώριο θα καταστραφεί ο Οργανισμός.

Αλήθεια, το καλό του Οργανισμού θα ήταν να βάζαμε σε κίνδυνο τις ζωές του κόσμου; Να κρατάγαμε το στόμα μας κλειστό και να ελπίζουμε πως δεν θα συμβεί κάποιο ατύχημα;

Το ατύχημα στο Λούνα Παρκ του Ελληνικού είναι ακόμα πάρα πολύ νωπό! Όπως πολύ νωπό είναι και ατύχημα στον Οργανισμό μας. Αναφέρομαι στην κατάρρευση της στέγης του κολυμβητηρίου Κολοκυνθούς**, η οποία έγινε ευτυχώς σε ώρα που δεν υπήρχε μέσα κόσμος και έτσι δεν υπήρξαν θύματα!

Όποιος ήξερε ότι δεν τηρούνται ή έστω ότι ενδέχεται να μην τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας της ρόδας και δεν μίλαγε, θα ήταν συνυπεύθυνος για το όποιο ατύχημα και για όλες τις επιπτώσεις του!

Όσο για την «εικόνα» του ΟΠΑΝΔΑ… Αλήθεια ποια θα ήταν η εικόνα για τον Οργανισμό και τους εργαζόμενους του αν συνέβαινε ατύχημα;

Ποια θα ήταν η εικόνα για τον Οργανισμό και τους εργαζόμενους αν η ρόδα λειτουργούσε και αποκαλυπτόταν εκ των υστέρων πως δεν υπήρχαν πιστοποιητικά ασφαλείας και πως βάζαμε σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών;

Θα ήταν η εικόνα ενός Οργανισμού όπου κυριαρχεί η εγκληματική ανευθυνότητα και η omerta και στον οποίο οι πολίτες δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη!

***

Στην ίδια λογική με τον Χρ. Τεντόμα κινούνται κάποια μέλη του ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ που προέρχονται από την παράταξη Καμίνη. Οι κατηγορίες που εκτοξεύουν είναι ότι διέρρευσα, δήθεν, έγγραφα για τη ρόδα στα ΜΜΕ. Μιλάνε για «πρόχειρα» έγγραφα που κατέθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ και πήραν στα χέρια τους όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και δημοσιογράφοι που παρακολουθούσαν το θέμα.

Πρόκειται για ψέματα και λάσπη! Λογικές «διαρροών» είναι ξένες προς εμένα. Ότι είχα να πω, το είπα ανοιχτά και δημόσια, όπως κάνω πάντα!

***

Το «καλό» του Οργανισμού δεν είναι να κρύβουμε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν κάτω από το χαλί και να ελπίζουμε να εξαφανιστούν. Δεν είναι να φτιάχνουμε όμορφες βιτρίνες για να πλαισιώνουμε Δημάρχους και Προέδρους Οργανισμών, ιδιαίτερα όταν αυτές βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών.

Το «καλό» του Οργανισμού είναι να προσφέρει κοινωνικό και ποιοτικό πολιτισμό και αθλητισμό, με υπευθυνότητα, ασφάλεια και διαφάνεια. Αυτό το έργο θέλουν και μπορούν να προσφέρουν οι εργαζόμενοι του ΟΠΑΝΔΑ, το όνομα των οποίων δεν πρέπει να σπιλώνεται με αδιαφανείς διαδικασίες και συμφωνίες κάθε είδους κάτω από το τραπέζι, ιδιαίτερα όταν αυτές οι συμφωνίες κρύβουν κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών.

 

Υ.Γ.      Τις τελευταίες ώρες μαθαίνω πως το περιβάλλον Τεντόμα επικοινωνεί με εργαζόμενους για να τους «ενημερώσει» ότι με την αποχώρηση του Προέδρου θα αλλάξουν πολλά στον ΟΠΑΝΔΑ και πως θα χάσουν την εργασιακή τους ηρεμία. Φαίνεται έτσι πως ο κ. Τεντόμας όχι μόνο δεν αναλαμβάνει με ουσιαστικό τρόπο τις ευθύνες του για το φιάσκο που προκλήθηκε από την συμπεριφορά του, αλλά προσπαθεί εκδικητικά να σπείρει πανικό στους «αγαπημένους» του εργαζόμενους.

 

 

Διονύσης Χριστόπουλος

Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.

 

 

_______________________

* Επιπλέον και στις δυο συνεδριάσεις έθεσα το ζήτημα της δωρεάν χρήσης της ρόδας στα πλαίσια του κοινωνικού χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχουν οι εορταστικές εκδηλώσεις και δράσεις του ΟΠΑΝΔΑ.

** Το θέμα των σοβαρών προβλημάτων υγιεινής και ασφάλειας και της έλλειψης συντήρησης του Κολυμβητηρίου Κολοκυνθούς το είχα επίσης θέσει σε μια σειρά ΔΣ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα