Σιάτλ: Εκστρατεία ενάντια στην αποπομπή της Σ. Σαγουάντ από το Συμβούλιο της Πόλης

Το παρακάτω ρεπορτάζ είναι βασισμένο σε στοιχεία από άρθρο της Μπία Λακόμπ (Bia Lacombe), μέλους της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» (ISA στις ΗΠΑ) στο internationalsocialist.net.

Μέσα στο περασμένο καλοκαίρι, ένας κάτοικος του Σιάτλ, ο Έρνι Λου, κατέθεσε αίτηση καθαίρεσης της Σάμα Σαγουάντ από το Συμβούλιο της Πόλης του Σιάτλ, του οποίου είναι εκλεγμένο μέλος. Η Σάμα, που είναι στέλεχος της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» (ISA στις ΗΠΑ), έπαιξε κεντρικό ρόλο στο μεγάλο κίνημα ενάντια στο ρατσισμό και την αστυνομική βία – Black Lives Matter, στα πλαίσια του οποίου δημιουργήθηκε για λίγες εβδομάδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η λεγόμενη «Αυτόνομη Ζώνη» του Σιάτλ, δηλαδή η κατάληψη μερικών οικοδομικών τετραγώνων στο κέντρο της πόλης, από τα οποία οι κάτοικοι απέκλεισαν την αστυνομία.

Με αυτό το πρόσχημα, ο Έρνι Λου (πίσω από τον οποίο στην πραγματικότητα βρίσκονται τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που κυριαρχούν στην πολιτεία) κατέθεσε αίτημα να εκδιωχθεί η Σάμα από το Συμβούλιο. Όπως ήταν αναμενόμενο το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα στις 16 Σεπτέμβρη άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσει η δικαστική διαδικασία.

 Σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα

Οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν σαν βάση τους το Σιάτλ και ιδιαίτερα το αφεντικό της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, δεν κρύβουν το μένος τους ενάντια στα κινήματα των εργαζομένων, αλλά και στην πολιτική τους έκφραση, που στο Σιάτλ σε μεγάλο βαθμό περνάει μέσα από την Σάμα Σαγουάντ και τη «Σοσιαλιστική Εναλλακτική».

Λίγους μήνες πριν ξεκινήσει η εκστρατεία αποπομπής της Σαγουάντ, είχε αναπτυχθεί ένα μαζικότατο κίνημα στην τοπική κοινωνία, με κεντρικό αίτημα τη βαριά φορολόγηση της Amazon και άλλων 500 μεγάλων επιχειρήσεων, που μέχρι σήμερα πληρώνουν από ελάχιστο, έως μηδενικό φόρο. Στόχος της εκστρατείας είναι βρεθούν με αυτό τον τρόπο οι πόροι προκειμένου να χρηματοδοτηθεί με 210 έως 240 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δημιουργίας φτηνών και ποιοτικών «κοινωνικών κατοικιών» – δηλαδή κατοικιών που θα έχτιζε το δημοτικό συμβούλιο και θα παραχωρούσε με ιδιαίτερα ευνοϊκούς οικονομικούς όρους σε εργατικές οικογένειες. Το πρόγραμμα αυτό θα συνέβαλλε επίσης στη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Η Σ. Σαγουάντ και η «Σοσιαλιστική Εναλλακτική» έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του κινήματος.

Πριν απ’ αυτή την εκστρατεία η Σ. Σαγουάντ έπαιξε επίσης κεντρικό ρόλο στο κίνημα που κατάφερε να πετύχει την επιβολή των 15 δολαρίων ως κατώτατο ωρομίσθιο στον ιδιωτικό τομέα και υπερασπίστηκε μαχητικά τα δικαιώματα των ενοικιαστών όπως αυτό της απαγόρευσης των εξώσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Έδειξε ότι μπορούν να υπάρχουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι που να υπηρετούν τα συμφέροντα της κοινωνίας και όχι του μεγάλου κεφαλαίου και να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κινημάτων, βοηθώντας τα να οργανωθούν και να νικήσουν.

Η άρχουσα τάξη νιώθει να απειλείται

Η προσπάθειά τους να καθαιρέσουν την Σ. Σαγουάντ από το 9μελές Συμβούλιο του Σιάτλ είναι μια ξεκάθαρη απόπειρα να επιτεθούν και να ανατρέψουν τις νίκες και τις κατακτήσεις που έχει πετύχει μέχρι σήμερα το εργατικό κίνημα και η τοπική κοινωνία. Θέλουν να βάλουν φρένο στις κινηματικές διαδικασίες και να «κόψουν τη φόρα» των εργαζομένων και της νεολαίας, που τα τελευταία χρόνια έχουν μάθει ότι οι αγώνες τους μπορούν να έχουν αποτέλεσμα!

Πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για το Συμβούλιο της Πόλης του Σιάτλ, ο Μπέζος έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να αποτρέψει την επανεκλογή της Σάμα Σαγουάντ. Για την ακρίβεια ξόδεψε ενάμιση εκατομμύριο δολάρια στην εκστρατεία του βασικού της αντιπάλου, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα βγάλει από τη μέση την πιο ενοχλητική φωνή για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων. Παρόλα αυτά απέτυχε.

Η εκστρατεία της Σ. Σαγουάντ βασίστηκε στην υποστήριξη, στην οικονομική, αλλά και πρακτική ενίσχυση που δέχτηκε από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους της εργατικής τάξης και των κινημάτων, που όλα τα τελευταία χρόνια έχουν μάθει να παλεύουν, να πετυχαίνουν νίκες και να εμπιστεύονται τη δύναμή τους! Αυτό είναι που φοβούνται πάνω απ’ όλα οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι εκατομμυριούχοι. Έτσι, έχοντας αποτύχει να νικήσουν τη Σαγουάντ στις εκλογές, σήμερα προσπαθούν να την απομακρύνουν από τη θέση της με ανυπόστατες καταγγελίες και δικαστήρια.

Το σύστημα επιτίθεται, το κίνημα πρέπει να απαντήσει!

Τα δικαστήρια, όπως και η αστυνομία, είναι μηχανισμοί φτιαγμένοι από την άρχουσα τάξη για να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της. Έτσι, κανείς δεν εξεπλάγη όταν το δικαστήριο του Σιάτλ αποφάσισε να «ερευνηθεί» περαιτέρω η καταγγελία του Έρνι Λου ενάντια στη Σάμα και να προχωρήσει δικαστικά η υπόθεση της αποπομπής της.

Όσο για τα μέσα ενημέρωσης, με ελάχιστες εξαιρέσεις παίζουν το ίδιο παιχνίδι, δημοσιεύοντας άρθρα λάσπης ενάντια στη Σάμα Σαγουάντ, σύμφωνα με τα οποία η ίδια ενθάρρυνε τη «βία» και την «ανομία», επειδή έκανε το αυτονόητο: να σταθεί στο πλευρό του κινήματος που ξέσπασε το καλοκαίρι μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ενάντια στις ρατσιστικές δολοφονίες και την προκλητική ατιμωρησία που απολαμβάνει η αστυνομία.

Έτσι, σήμερα το κίνημα βρίσκεται ξανά μπροστά σε μια σημαντική μάχη. Η υπεράσπιση της θέσης της Σάμα Σαγουάντ στο Συμβούλιο της Πόλης του Σιάτλ, είναι στην πραγματικότητα υπεράσπιση των κατακτήσεων που έχουν πετύχει όλα τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι της πόλης μέσα από τους αγώνες τους. Παράλληλα όμως, συνεχίζεται με αποφασιστικότητα ο αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την κάλυψη των βασικών αναγκών των φτωχών και των εργαζομένων της πόλης, όπως για παράδειγμα η εκστρατεία για το πάγωμα της πληρωμής ενοικίων για όσους και όσες έχουν χάσει τα εισοδήματά τους εξαιτίας της πανδημίας και ενάντια στις επερχόμενες εξώσεις. Συνεχίζεται επίσης η εκστρατεία για το δικαίωμα στο συνδικαλισμό, για ανθρώπινους μισθούς, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για την εκλογή επιτροπών από την τοπική κοινωνία που θα ελέγχουν την αστυνομία και θα έχουν λόγο πάνω στη δράση της, αλλά και πολλά ακόμη.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις ελέγχουν τον πλούτο, τους πολιτικούς των κυρίαρχων κομμάτων, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, τα δικαστήρια και άλλους θεσμούς του συστήματος. Οι εργαζόμενοι και οι καταπιεσμένοι όμως, έχουν την πραγματική δύναμη να ανατρέπουν τα σχέδιά τους και να δίνουν νικηφόρες μάχες!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα