Σάββατο 14/3 – Βόλος: Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών!

Ανακοίνωση από το «Ξ» Βόλου

Συμπολίτες-ισσες του Βόλου,

το Σάββατο 14 Μαρτίου έχουμε την ευκαιρία να πούμε ξανά όχι στην καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ! Όχι στο εργοστάσιο παραγωγής SRF/RDF από το Δήμο Βόλου! Ναι στην οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων! Ναι στην υγεία, ναι στη ζωή!

Το συλλαλητήριο, που διοργανώνεται από τον «Συντονισμό Συλλογικοτήτων κατά της καύσης σκουπιδιών», αποτελεί μια ευκαιρία να δείξουμε ότι οι πολίτες του Βόλου δεν κάνουν βήμα πίσω και ότι συνεχίζουν να αγωνίζονται για την υγεία τους! Την ίδια στιγμή οι κυβερνώντες (κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος) αποδεικνύουν ότι στην πραγματικότητα βρίσκονται στην υπηρεσία της Lafarge και ότι βάζουν την κερδοφορία της πάνω από την υγεία μας. Καθένας τους έχει το δικό του ρόλο σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι. 

Ο εχθρός αμετακίνητος, το κίνημα σε κρίσιμο σημείο

Η ΑΓΕΤ-Lafarge συνεχίζει να εισάγει, να μεταφέρει από το ΧΥΤΑ Φυλής και να καίει δεκάδες χιλιάδες τόνους σκουπιδιών κάθε χρόνο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και μετατρέπει την καύση σκουπιδιών σε κεντρική επιλογή για όλη τη χώρα, προωθώντας σχέδια για κατασκευή κι άλλων μονάδων καύσης σκουπιδιών (πχ Δυτική Αττική, Ρόδος, κ.α.).

Η διοίκηση Αγοραστού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και η δημοτική αρχή Μπέου, σε πλήρη εναρμόνιση με την κυβερνητική πολιτική, εκπληρώνουν τον δικό τους ρόλο. Προωθούν την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας των απορριμμάτων του Βόλου (όπου ουσιαστικά θα αφαιρείται η υγρασία από τα σκουπίδια και θα δεματοποιούνται). Τα σκουπίδια μετά την «επεξεργασία» τους θα ονομάζονται SRF ή RDF και τελικά θα καίγονται στους κλιβάνους της τσιμεντοβιομηχανίας, η οποία τα χρησιμοποιεί σαν φτηνό καύσιμο.

Από την άλλη το κίνημα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Τα τρία τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν δυο μαζικότατα παμβολιώτικα συλλαλητήρια (Μάιος 2018, Μάρτιος 2019), ένα επίσης πολύ μαζικό και δυναμικό μαθητικό συλλαλητήριο (Νοέμβριος 2019) και αμέτρητες ακόμη μικρότερες δράσεις και κινητοποιήσεις. Παρόλα αυτά η καύση συνεχίζεται. Αυτό αναπόφευκτα προκαλεί το ερώτημα τι άλλο χρειάζεται να γίνει για να σταματήσει η καύση σκουπιδιών; 

Ενότητα στη δράση και σχέδιο κλιμάκωσης

Η ενότητα όλων των δυνάμεων στη δράση και η επεξεργασία ενός σχεδίου κλιμάκωσης είναι κατά τη γνώμη μας κρίσιμα για να συνεχιστεί και να νικήσει το κίνημα. Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε:  

  • Να διατηρηθεί ο ενωτικός χαρακτήρας των κινητοποιήσεων, όπως έγινε και στα δυο προηγούμενα συλλαλητήρια (5/5/18 και 15/3/19). Για αυτό χρειάζονται διαδικασίες ουσιαστικού συντονισμού των διαφόρων δυνάμεων, συλλογικοτήτων, σωματείων, επιτροπών κοκ που συμμετέχουν στο κίνημα.
  • Συμμετοχή μαζικών φορέων στις κινητοποιήσεις. Τα σωματεία των εργαζομένων, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι επιστημονικοί φορείς (Ιατρικός Σύλλογος, ΤΕΕ κοκ), οι φορείς της εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ, Σύλλογος Δασκάλων, Σύλλογος ΔΕΠ κοκ), άλλοι φορείς όπως η Ένωση Γονέων στήριξαν τις προηγούμενες κινητοποιήσεις και χρειάζεται να συνεχίσουν να το κάνουν.   
  • Να μπει μπροστά στον αγώνα η νεολαία και ειδικά οι μαθητές. Το συλλαλητήριο της 21ης Νοεμβρίου 2019 έδειξε ότι οι νέοι του Βόλου θέλουν να αγωνιστούν. Σε διεθνές επίπεδο βλέπουμε τη νεολαία να βρίσκεται μπροστά στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
  • Να οργανωθούν μια σειρά από παν-εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις κατά της καύσης, με καλά οργανωμένες καταλήψεις, αποχές, απεργίες και συλλαλητήρια από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
  • Να χρησιμοποιήσουμε το ισχυρότερο «όπλο» που έχουμε στα χέρια μας, δηλαδή τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι αυτής της πόλης έχουμε τη δύναμη να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να σταματήσει την καύση των σκουπιδιών αν προχωρήσουμε σε καλά οργανωμένες και μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις (στάσεις εργασίας, απεργίες κατά κλάδο, με κορύφωση μια 24ωρη τοπική γενική απεργία). Με δεδομένη τη στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν να παρθούν πρωτοβουλίες από αγωνιστές της βάσης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,272ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα