«Νέοι για το Περιβάλλον»: Να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ!

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του σχήματος «Νέοι για το Περιβάλλον» στο Βόλο, για το θέμα της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.

Καλούμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους αλλά και τους άνεργους νέους και νέες της πόλης να συμμετέχουν στον αγώνα κατά της καύσης RDF/SRF1. Ο αγώνας αυτός αφορά τη ζωή μας και το μέλλον μας! 

Τι προκαλεί η καύση σκουπιδιών

Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

«Από την καύση RDF σε κλιβάνους τσιμεντοβιομηχανίας είναι δυνατόν να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα ποικίλοι ρύποι…αιωρούμενα σωματίδια… υδροχλώριο… πτητικές οργανικές ενώσεις, βαρέα μέταλλα… το σημαντικότερο πρόβλημα συνιστούν οι διοξίνες … για τις οποίες δεν έχουν προσδιοριστεί κατώτερα όρια…» 

Οι ενώσεις αυτές έχουν χαρακτηριστεί ως «σιωπηλός θάνατος» καθώς είναι άχρωμες, άοσμες και δρουν συσσωρευτικά στον λιπώδη ιστό του ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία δεν είναι άμεσα ορατές, αλλά έπειτα από έντονη έκθεση σε αυτές, εκδηλώνονται με την μορφή καρκίνων, γενετικών ανωμαλιών, και άλλων σοβαρών ασθενειών του νευρικού, καρδιαγγειακού, αναπνευστικού, ενδοκρινικού συστήματος. Για το λόγο αυτό δεν μπορούν να προσδιοριστούν κατώτερα όρια που να διασφαλίζουν ότι δε θα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες. 

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας

«Μια από τις σημαντικότερες πηγές διοξινών είναι η καύση των χλωριωμένων πλαστικών PVC… εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό με την τροφή, τον αέρα ή την επαφή με υλικά και έδαφος … Τα έμβρυα και τα νεογέννητα είναι πιο ευαίσθητα στην έκθεση σε διοξίνες… Η μακροχρόνια έκθεση σε διοξίνες συνδέεται με νεοπλάσματα (σσ καρκίνους)… βλάβες του αναπτυσσόμενου νευρικού συστήματος, του ενδοκρινικού συστήματος και των αναπαραγωγικών λειτουργιών».

Τέλος, προϊόν της καύσης αποτελεί και η τοξική τέφρα, αιωρούμενη και στερεή, η οποία (αιωρούμενη) εν μέρει διασπάται σε μικρότερα σωματίδια και  διαπερνά τα φίλτρα ενώ η υπόλοιπη (στερεή) ενσωματώνεται στο παραγόμενο τσιμέντο. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η καύση σκουπιδιών (RDF/SRF) στην ΑΓΕΤ αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και το μέλλον μας. 

Τι καίει η ΑΓΕΤ;

Η ΑΓΕΤ-Lafarge ήδη καίει δεκάδες χιλιάδες τόνους σκουπιδιών (RDF και άλλων «απορριμματικών καυσίμων») κάθε χρόνο. Για να καταλάβουμε τις ποσότητες που καίγονται έξω από τις πόρτες μας αρκεί να αναλογιστούμε ότι η ΑΓΕΤ έχει άδεια να καίει το 1/6 του συνόλου των σκουπιδιών που θα καίγονται σε όλη την Ευρώπη και το 85% του συνόλου των «απορριμματικών καυσίμων» που προβλέπονται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων για ολόκληρη την Ελλάδα!

Τα σκουπίδια έρχονται από την Ιταλία και από το ΧΥΤΑ Φυλής στην Αθήνα και είναι κυρίως πλαστικά. Υπάρχουν υποψίες και καταγγελίες ακόμη και για ραδιενεργά απόβλητα έρχονται στην ΑΓΕΤ είτε από το Ισπανικό λιμάνι της Θέουτα στη Β. Αφρική είτε από τη Φυλή. 

Οι επιπτώσεις στην υγεία και την οικονομία

Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω αφενός μεν τα εισπνέουμε και αφετέρου με τη βροχή επικάθονται στο έδαφος και εισχωρούν στον υδροφόρο ορίζοντα, δηλητηριάζοντας το χώμα, το νερό, τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Στη συνέχεια οι διοξίνες βιο-συσσωρεύονται στο ανθρώπινο λίπος και περνάνε στα μωρά από το μητρικό γάλα! Δηλαδή τα νεογέννητα απειλούνται περισσότερο από όλους! 

Επιπλέον θα πληγούν βασικοί τομείς της τοπικής οικονομίας όπως ο αγροτικός και ο κτηνοτροφικός καθώς επίσης και ο τουρισμός λόγω της δυσφήμησης του τόπου. 

Κυβερνήσεις – Περιφέρεια – Δήμος – Δικαιοσύνη

Την άδεια στην ΑΓΕΤ να καίει σκουπίδια την έδωσαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κλπ). Σήμερα μάλιστα η καύση σκουπιδιών επεκτείνεται σε όλη τη χώρα. Ευθύνες για το έγκλημα έχει και η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου. 

Η Δημοτική Αρχή Μπέου θέλει να φτιάξει εργοστάσιο παραγωγής καύσιμων σκουπιδιών (SRF) που μετά θα καίγονται στην ΑΓΕΤ. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει δώσει την άδεια στο Δήμο Βόλου να φτιάξει τέτοιο εργοστάσιο. Η Δικαιοσύνη αρνείται να προστατέψει ουσιαστικά τους πολίτες. Για παράδειγμα απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΑΓΕΤ τον Οκτώβριο 2019.

Οι αγώνες μας μπορούν να τους σταματήσουν

Μόνο αν στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις μπορούμε να ασκήσουμε τέτοια πίεση στην κυβέρνηση ώστε να την εξαναγκάσουμε να σταματήσει την καύση. Χρειάζεται μαζικό κίνημα διαρκείας που να περιλαμβάνει μεγάλα συλλαλητήρια, εκδηλώσεις, συντονισμένες και μαζικές καταλήψεις σε σχολεία και σχολές, παν-εκπαιδευτικές  μέρες δράσης, στάσεις εργασίας και με απεργίες! 

Νέοι για το Περιβάλλον

Θέλεις να ενημερωθείς και να βοηθήσεις κι εσύ στην ενημέρωση; Θέλεις να συμμετέχεις στις συνελεύσεις μας; Θέλεις να ενισχύσεις τον αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών στο σχολείο ή στη σχολή σου; Έλα σε επαφή μαζί μας!  

fb: Νέοι για το Περιβάλλον

Αγωνιζόμαστε για: 

  • Να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και σε όλη τη χώρα! 
  • Να μην δημιουργηθεί εργοστάσιο παραγωγής SRF από το Δήμο Βόλου!
  • Να προχωρήσει η οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων: Πολλά μικρά κέντρα και όχι ένα μεγάλο, με μείωση-πρόληψη και σύστημα πολλών κάδων, ανακύκλωση, κομποστοποίηση (δηλ. παραγωγή λιπάσματος), επαναχρησιμοποίηση. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα