S. Roncagliolo: «Αλλά Ρύσαι Ημάς Από Του Πονηρού»: η Καθολική Εκκλησία επί Φουτζιμόρι 

O Jimmy έχει μόλις τελειώσει το σχολείο και δεν έχει κάποια συγκεκριμένα σχέδια για το μέλλον του. Έτσι όταν μαθαίνει ότι η γιαγιά του είναι βαριά άρρωστη, προσφέρεται να εγκαταλείψει το Μπρούκλυν, όπου μεγάλωσε με την οικογένεια του, και να βρεθεί πίσω στο σπίτι που μεγάλωσε ο πατέρας του, στην Λίμα του Περού. Εκεί, ανάμεσα στα εφηβικά αναγνώσματα του πατέρα του, εκτός από τις γραφές κα τους βίους των αγίων, ανακαλύπτει κείμενα του Ιδρυτή του Ισπανικού Φασισμού, Πρίμο ντε Ριβέρα, και του Μπενίτο Μουσσολίνι. Κάπου εκεί αποφασίζει να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από τα επτασφράγιστα μυστικά που κρατάει ο πατέρας του. Μια σειρά από τυχαίες συναντήσεις, οδηγούν τον νεαρό Jimmy στο να ανακαλύψει ότι ο πατέρας του ζούσε για καιρό, ως νέος άνθρωπος, σε ένα κοινόβιο μιας παραθρησκευτικής οργάνωσης, με πλάτες στην κυβέρνηση αλλά και με σημαντικές σχέσεις με την ιεραρχία της καθολικής εκκλησίας.  

Το ακόμα χειρότερο που ανακαλύπτει, είναι η πλύση εγκεφάλου που έχουν υποστεί όσοι μπήκαν στα κοινόβια, η χρήση τους σαν απλήρωτο προσωπικό για χάρη των ηγετών της οργάνωσης -είτε σαν εσωτερικοί υπηρέτες στα κοινόβια, είτε σαν μέλη φιλανθρωπικών αποστολών στις φτωχογειτονιές- τα τελετουργικά βασανιστήρια ως μέσο σωφρονισμού απέναντι ακόμη και στην παραμικρή υπόνοια  και η συστηματική σεξουαλική κακοποίηση, υπό τη μορφή “ασκήσεων γιόγκα”, που υφίσταντο οι νεαροί τρόφιμοι των κοινοβίων από ανώτερα στελέχη της “κοινότητας”. Μιας “κοινότητας” που κατέστρεψε την ζωή πολλών μελών της. 

Η Πραγματική Ιστορία πίσω από το βιβλίο 

Στην πραγματικότητα η αναζήτηση του Jimmy, είναι ένα λογοτεχνικό όχημα, για να διηγηθεί ο S. Roncagliolo (συγγραφές του βιβλίου “Αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού” – στο οποίο εκτυλίσσεται η περιπέτειά του) την ιστορία της Συναδελφότητας της Χριστιανικής Ζωής (Sodalicio de la Vida Cristiana), μιας θρησκευτικής οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1971 από τον  Luis Fernando Figari. O Figari στα νιάτα του υπήρξε οπαδός του Φράνκο και ιδρυτής της Περουβιανής Φαλαγγίτικης οργάνωσης “Εθνικιστικά Κλιμάκια Νεολαίας”. Η Συναδελφότητα είχε μια ακραία δεξιά και φονταμενταλιστική αντιμετώπιση της θρησκείας και της πολιτικής. 

Βασικά στοιχεία της ιδεολογίας της ήταν ο ακραίος αντικομμουνισμός, συνδυασμένος με τις κοινωνικά συντηρητικές απόψεις, την στρατιωτική πειθαρχεία και την προσήλωση “στας γραφάς”. Για πολλά χρόνια είχε την αμέριστη υποστήριξη ενός σοβαρού κομματιού της ηγεσίας της Καθολικής εκκλησίας, αφού θεωρείτο ένα ανάχωμα απέναντι στο θεολογικό ρεύμα της Θεολογίας της Απελευθέρωσης, που έθετε ως υπέρτατο καθήκον την απελευθέρωση του ανθρώπου από την τυραννία και τις κοινωνικές ανισότητες, το οποίο εκείνη την εποχή κέρδιζε συνεχώς έδαφος στην Λατινική Αμερική.  

Στη δεκαετία του ’80 η Συναδελφότητα ανοίγει παραρτήματα και κοινόβια σε όλη τη χώρα, ενώ αρχίζει να επεκτείνεται στη Βραζιλία, τη Χιλή και την Κολομβία. “Στρατολογεί” μαζικά νέα μέλη, κυρίως γόνους πλούσιων οικογενειών ή οικογενειών της μεσαίας τάξης, όλους Ευρωπαϊκής καταγωγής, οι οποίοι υπόκεινται σε ένα αυστηρό πρόγραμμα “εκπαίδευσης” και στη συνέχεια “αναλαμβάνουν’ εθελοντικά να επιτελούν εργασίες, που είτε έχουν να κάνουν με την καθημερινή λειτουργία των κοινοβίων, είτε με φιλανθρωπικό έργο, είτε με την διοργάνωση θρησκευτικών συνεδρίων, αλλά και με προσπάθειες να δημιουργηθεί “ένας πολιτισμός με το βλέμμα στον Θεό”, όλα με την αμέριστη συμπαράσταση της Αρχιεπισκοπής της Λίμα, και άλλων παραγόντων της καθολικής εκκλησίας στο Περού και τη Βραζιλία.  

Στις αρχές της δεκαετίες του ’90, η συναδελφότητα αποτελεί έναν από τους πυλώνες του Φουτζιμορισμού (από τον ακραία δεξιό και νεοφιλελεύθερο τότε, πρόεδρο του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι), μιας ιδεολογίας που συνδυάζει τον ακραίο Θατσερισμό, τον κοινωνικό συντηρητισμό και τις ρατσιστικές (στα όρια της πολιτιστικής και βιολογικής γενοκτονίας) πολιτικές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι κατά τη δεύτερη θητεία του Φουτζιμόρι, στα τέλη της δεκαετίας του’90, στα πλαίσια μιας “καμπάνιας ενάντια στη φτώχεια”, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες ιθαγενικής καταγωγής υπέστησαν αναγκαστικές στειρώσεις. Αυτό συνέβη σε μια χώρα στην οποία το 26% των κατοίκων της είναι ιθαγενείς, και το 61% είναι mestizos, δηλαδή έλκουν την καταγωγή τους εν μέρει από τις ιθαγενικές κοινότητες και εν μέρει από την Ευρώπη! 

Το 2011 ήρθαν στο φως οι πρώτες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση μελών της κοινότητας αλλά και για την πλύση εγκεφάλου που γινόταν στους προσήλυτους. Έκτοτε σχεδόν όλη η ηγεσία της οργάνωσης ζει εκτός Περού, υπό την προστασία προσώπων υψηλά στην ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας.  

Φονταμενταλιστές Χριστιανοί και λατινοαμερικάνικη Άκρα Δεξιά: μια Σχέση που αντέχει στον χρόνο 

Η σχέση των φονταμενταλιστικών χριστιανικών οργανώσεων και κοινοτήτων με τη Λατινοαμερικάνικη άκρα δεξιά δεν περιορίζεται στο Περού. Αντίστοιχες κοινότητες αποτέλεσαν σημαντικό στήριγμα για την δικτατορία του Πινοσέτ στη Χιλή, με τα μέλη κάποιων από αυτές να βοηθούν ενεργά στην υλοποίηση του Σχεδίου Κόνδωρ, βοηθώντας στην εξαφάνιση και τον βασανισμό χιλιάδων αντιφρονούντων, αλλά και δίνοντας ένα χέρι βοήθειας στις Μυστικές Υπηρεσίες της Χιλής όταν αυτές αγόραζαν ή πούλαγαν όπλα. Στην Κεντρική Αμερική και ιδίως στην Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, οι ευαγγελικοί πάστορες κερδίζουν ολοένα και περισσότερη δύναμη, προωθώντας ανοιχτά υπερσυντηρητικές ιδέες και υποστηρίζοντας ακροδεξιούς υποψηφίους. Και εάν πάμε λίγο πιο κοντά σε εμάς, χρονικά, ο Μπολσονάρο εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας, κυρίως χάρη στην δουλειά των τηλε-ευαγγελιστών που τον υποστήριζαν… 

Λίγα ακόμα λόγια για το βιβλίο 

Ο Roncagliolo χρησιμοποιεί την αναζήτηση του Jimmy για να διηγηθεί την ιστορία, χωρίς όμως να είναι αυτός ο πρωταγωνιστής της ιστορίας. Αν και οι αποκαλύψεις επηρεάζουν τον ίδιο, την οικογένεια του και το μέλλον του, ο ίδιος ο Jimmy δεν αποτελεί καταλυτικό στοιχείο για την αποκάλυψη του σκανδάλου στο ευρύ κοινό. Αυτό έχει ήδη γίνει και ο ίδιος ο Jimmy το γνωρίζει, μιας και παρακολουθεί τις εξελίξεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, την τηλεόραση και τις εφημερίδες. Απλά η έρευνα του Jimmy μας οδηγεί σε μια πολυπρόσωπη και κάπως αποσπασματική αφήγηση, αφού οι άνθρωποι που τον γνώριζαν στα νιάτα του διηγούνται στον νεαρό Jimmy τι οδήγησε τον πατέρα του στην αγκαλιά της συναδελφότητας, και πως ο ίδιος σιγά σιγά ανέβηκε στην ιεραρχία, μέχρι την τελική πτώση του.  

Παρά, λοιπόν, αυτήν την όχι και τόσο παραδοσιακή αφήγηση, το βιβλίο διαβάζεται με μεγάλη ευκολία και κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Επιπλέον, δείχνει γλαφυρά πως σε έναν κόσμο ο οποίος βρίσκεται σε αναβρασμό, πάντα οι κεφαλές των πιο φανατισμένων και φονταμενταλιστικών κομματιών του εκκλησιάσματος, μαζί με τους πιο mainstream θρησκευτικούς ηγέτες, βρίσκονται στο πλευρό των πιο αδίστακτων και αδηφάγων κομματιών της άρχουσας τάξης. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα