Διασκευή άρθρου του Μίχνα Τέοντορ Ποπέσκου, από την «Ομάδα Σοσιαλιστικής Δράσης» που δημοσιεύτηκε αρχικά στο Internationalist Standpoint.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού στη Ρουμανία (όπως και σε όλη την Ευρώπη βέβαια) έχει πέσει δραματικά. Η πολιτική των τοπικών αρχών, οι οποίες κάνουν βίαιες εξώσεις ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μαζί με την εκτίναξη των τιμών των ενοικίων και των λογαριασμών ενέργειας στα ύψη, έχουν αναγκάσει τις τοπικές κοινωνίες σε πόλεις όπως το Βουκουρέστι και η Κλουζ-Ναπόκα (στμ: η 2η μεγαλύτερη πόλη που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας) να βγουν στους δρόμους. Ο κόσμος απαιτεί μεταξύ άλλων, τον δραστικό περιορισμό των τιμών των ενοικίων και της ενέργειας και τον άμεσο τερματισμό των εξώσεων, που έχουν ως κύριο στόχο τον πληθυσμό των Ρομά.
Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, η πρωτοβουλία «Social Housing NOW» (Κοινωνική Κατοικία ΤΩΡΑ) διοργάνωσε πορεία στην Κλουζ-Ναπόκα με αφορμή τη συμπλήρωση 12 χρόνων από την εγκληματική, βίαιη έξωση 350 Ρομά από τη Δημοτική Αρχή, την οποία ακολούθησε η αναγκαστική επανεγκατάστασή τους κοντά στη χωματερή Pata Rât. Με το σύνθημα «Να βγούμε στον δρόμο πριν μας πετάξουν στον δρόμο», οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τις εξώσεις, τις αυξήσεις των τιμών και το δυσβάσταχτο κόστος της στέγασης.
Αυτή η διαδήλωση δεν ήταν η μόνη, αφού λιγότερο από έναν μήνα πριν, στις 24 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Κλουζ-Ναπόκα κινητοποίηση που καλέστηκε από κοινού από την πρωτοβουλία «Social Housing NOW» και άλλων ομάδων, όπως οι Gastivists, οι «Fridays for Future» και η «Μαχητική Φοιτητική Ένωση». Η «Ομάδα Σοσιαλιστικής Δράσης» (GAS) συμμετείχε σε αυτή τη δράση, τονίζοντας την ανάγκη για το χτίσιμο μιας πολιτικής εναλλακτικής λύσης απέναντι στο εκμεταλλευτικό σύστημα που αρνείται ακόμη και να ακούσει τα αιτήματά μας.
Ανάμεσα στα αιτήματα της κινητοποίησης της 24ης Νοεμβρίου, ήταν η δραστική περικοπή των τιμών της στέγασης, της ενέργειας, των τροφίμων και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, οι αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων ανάλογα με την αύξηση του κόστους ζωής, αλλά και η κατασκευή επαρκούς αριθμού κοινωνικών κατοικιών σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.
Πριν από λίγες εβδομάδες, στις 12 Νοεμβρίου, οι ενοικιαστές στο Βουκουρέστι συμμετείχαν επίσης σε κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη στέγαση, με συμμετοχή οργανώσεων των Ρομά, που δέχονται κατά κύριο λόγο τις εξώσεις και την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου, μαζί με τις ρατσιστικές πολιτικές των τοπικών αρχών, την απάνθρωπη γραφειοκρατία, την περιφρόνηση και τον ρατσισμό. Τα συνθήματα και τα αιτήματα της κινητοποίησης είχαν κι εδώ να κάνουν με την ανάγκη για τερματισμό των εξώσεων, τη θέσπιση ανώτατων ορίων στις τιμές της ενέργειας και των ενοικίων, αύξηση του αριθμού των δημόσιων κατοικιών, κ.α.
Locuirea e problema noastră, a tuturor, ca locuitori ai acestui oraș din ce în ce mai mare și mai dezvoltat, din ce în ce mai bogat, dar a cărui bogăție nu se răsfrânge și asupra condițiilor și posibilităților noastre de locuire decentă și demnă. Iată câteva momente filmate de Irina Ionescu la Marșul pentru Locuire de anul acesta, din 12 noiembrie. Mulțumim E-Romnja și Blocul pentru Locuire pentru complicitate și tuturor celor care ne-au fost alături. Lupta pentru locuire și condiții de trai decente continuă cu Protestul TOTUL E PREA SCUMP! anunțat joi, pe 24 noiembrie, de tovarășele noastre din Cluj Căși sociale ACUM / Social housing NOW . link eveniment: https://www.facebook.com/events/882542579791760
Δημοσιεύτηκε από Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire στις Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022
Την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκαν επίσης σημαντικές απεργίες και διαμαρτυρίες σε εργατικούς χώρους, ανάμεσα στις οποίες μια απεργία του προσωπικού του ΕΚΑΒ.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικές ενδείξεις της οργής που αναπτύσσεται ανάμεσα στους εργαζόμενους για την επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου.
Η κρίση, μια επιχειρηματική ευκαιρία
Καθώς η πλειονότητα του πληθυσμού ωθείται στη φτώχεια, η οικονομική και η ενεργειακή κρίση είναι μια σημαντική ευκαιρία για κέρδη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους εργολάβους, τις τράπεζες και τις εταιρείες ενέργειας. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι τιμές των ενοικίων στην Κλουζ-Ναπόκα αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 7% τον Οκτώβριο, ενώ σε ορισμένες γειτονιές παρατηρούνται αυξήσεις που φτάνουν το 23,5%. Αυξήσεις σημειώνονται και σε άλλες πόλεις, όπως το Βουκουρέστι και το Μπρασόβ.
Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες ενέργειας ανέφεραν κέρδη ρεκόρ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρότι η παραγωγή τους στην πραγματικότητα μειώθηκε. Οι αυξήσεις στις τιμές των ορυκτών καυσίμων και της ενέργειας επέτρεψαν στον ενεργειακό κολοσσό Petrom, που ελέγχεται από την αυστριακή εταιρεία OMV, να πενταπλασιάσει τα κέρδη του σε μόλις εννέα μήνες. Οι τράπεζες επωφελήθηκαν επίσης από την κρίση αυξάνοντας τα επιτόκια. Στο τρίτο τρίμηνο του 2022, ο δείκτης ROBOR (Ρουμανικό Διατραπεζικό Επιτόκιο Προσφοράς) έφτασε στο εκπληκτικό 8%, εξασφαλίζοντας αμύθητα κέρδη για τον τραπεζικό τομέα.
Τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα του καπιταλιστικού συστήματος: σε περιόδους κρίσης, οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί υφίστανται τις απώλειες, ενώ οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις σημειώνουν κέρδη.
Το κράτος, συνένοχος στην εξαθλίωση
Η κυβέρνηση έχει επιτρέψει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και αρνείται να πάρει οποιοδήποτε μέτρο περιορισμού των τιμών των ενοικίων και των βασικών ειδών πρώτης ανάγκης. Παράλληλα επιτρέπει στις εταιρείες, τις τράπεζες και τους μεγιστάνες των ακινήτων να αυξάνουν θεαματικά τα κέρδη τους σε βάρος της εργατικής τάξης της χώρας που ωθείται στη φτώχεια. Οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι συνταξιούχοι, ακόμη και τα παιδιά, δεν έχουν απολύτως καμία προστασία απέναντι στην εκτίναξη των τιμών.
Εδώ και χρόνια, η τοπική Δημοτική Αρχή της Κλουζ-Ναπόκα αρνείται να παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο ώστε να σταματήσει την αύξηση των τιμών των ενοικίων, καθώς όλο και περισσότερα κομμάτια γης καταλαμβάνονται από τις εταιρείες ακινήτων που κλείνουν συμφωνίες με τον Δήμο. Προτεραιότητά τους είναι να προσελκύσουν επενδυτές στην περιοχή όπου υποτίθεται ότι βρίσκεται η ρουμανική «Silicon Valley», παρά να εξασφαλίσουν αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τους κατοίκους της πόλης.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σχέδιο για την οικοδόμηση ενός νέου, πολυτελούς οικισμού, κοντά στον καταυλισμό Pata Rât, όπου ζουν σήμερα 1.500 Ρομά. Το έργο αυτό θα διαμορφώσει πρακτικά έναν περιφραγμένο χώρο διαμονής μιας ευκατάστατης κοινότητας, στη μέση μιας άλλης, φτωχοποιημένης και σκόπιμα περιθωριοποιημένης από τις τοπικές αρχές.
Υπό αυτές τις συνθήκες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να πέφτει στις πόλεις της Ρουμανίας, με κάποιους από αυτούς να βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με το σενάριο μην μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στο κόστος της στέγασης.
Βίαιες εξώσεις, μια καθημερινή πραγματικότητα
Η βίαιη έξωση των 350 Ρομά στην Κλουζ-Ναπόκα πριν από 12 χρόνια δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Οι ρουμανικές αρχές πετάνε συνεχώς ανθρώπους στους δρόμους, μερικές φορές ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η αστυνομική βία είναι συνηθισμένη σε αυτές τις περιπτώσεις, ενώ ο πληθυσμός των Ρομά είναι σκόπιμα στοχοποιημένος. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται στον τομέα της στέγασης, συχνά παίρνουν τη μορφή ενός είδους φυλετικής «εκκαθάρισης», που στόχο έχει να εκδιώξει τις μειονότητες από τις πόλεις στην περιφέρεια.
Οι Ρομά συχνά στερούνται κάθε είδους πρόσβαση στην κοινωνική στέγαση και αφότου εκδιωχθούν από τα σπίτια τους, μετεγκαθίστανται σε περιοχές με περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς κινδύνους. Η χωματερή Pata Rât στην Κλουζ-Ναπόκα είναι η πιο γνωστή περίπτωση, αλλά δεν είναι η μόνη. Στην πόλη Μπάια Μάρε, ο πληθυσμός των Ρομά που τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν με εντολή του δημάρχου, μετεγκαταστάθηκε στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της CUPROM, ένα πρώην εργοστάσιο επεξεργασίας χαλκού.
Azi dimineață a avut loc o evacuare forțată pe strada Anton Pann nr 7-9, în București, fără înștiințarea prealabilă a locatarilor și fără ca jandarmeria română să prezinte vreun act justificativ. A urmat un protest spontan la Primăria sectorului 3, cu scopul de cere o soluție adecvată – adică locuințe – familiilor aruncate in mod abuziv, ilegal în stradă. Familiile locuiesc în Anton Pann din anii 90, când au încheiat contracte de închiriere cu ICRAL. La începutul anilor 2000 imobilul a fost retrocedat și noul proprietar a refuzat să înnoiască contractele de închiriere. Familiile care au avut unde pleca s-au mutat, iar restul au rămas până acum în Anton Pann. Inițial, au fost asigurați verbal de către proprietar că pot să rămână acolo până la primăvară, dar – surpriză – s-au trezit cu jandarmeria la ușă, fără a primi somația de evacuare. În situații similare se află sute de bucureșteni! În timpul unor astfel de evenimente devine evident că poliția nu există pentru a proteja in vreun fel cetățenii, ci pentru a duce la capăt intențiile investitorilor privați. Deseori cu forța, și de multe ori încălcând legea. Sursa video: Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire
Δημοσιεύτηκε από GAS – Grupul de Acțiune Socialistă στις Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022
Χτίζοντας μια εναλλακτική για τους εργαζόμενους και την κοινωνία
Από τη ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου μέχρι τις εξώσεις, την περιθωριοποίηση και τα γκέτο, οι βάναυσες επιπτώσεις του καπιταλιστικού συστήματος πάνω στις ζωές των ανθρώπων γίνονται όλο και πιο εμφανείς, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια κρίσεων σαν αυτή που ζούμε σήμερα. Οι καταπιεσμένες, φτωχοποιημένες μάζες, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι καμία εξουσία και κανένας πολιτικός δεν θα εμφανιστεί για να ακούσει τα αιτήματά τους και να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά τους. Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των ενοικιαστών και των εργαζομένων είναι ενδεικτικές του γεγονότος ότι αυτή η κατανόηση κερδίζει έδαφος.
Είναι απαραίτητο να οικοδομήσουμε μια εναλλακτική πολιτική πρόταση σε ένα σύστημα που λειτουργεί εξασφαλίζοντας κέρδη για τους εκμεταλλευτές μας, ενώ μας βυθίζει όλο και πιο βαθιά στη φτώχεια. Χρειαζόμαστε οικονομικά προσιτή στέγαση και είδη πρώτης ανάγκης, εγγυημένες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, μεταφορές, έναν πολεοδομικό σχεδιασμό που να επικεντρώνεται στις ανθρώπινες ανάγκες. Για να γίνουν όλα αυτά, είναι αναγκαίο να πάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο του σχεδιασμού, της παραγωγής και της διανομής όλων των αγαθών.
Η πολιτική συνείδηση των μαζών θα αλλάξει αναπόφευκτα υπό την παρούσα κατάσταση της κρίσης και της έντασης των ανισοτήτων. Σε αυτές τις συνθήκες είναι που χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά ένα μέσο για να διοχετεύσουμε αυτή την οργή, αυτή την αλλαγμένη συνείδηση σε επαναστατικό, ανατρεπτικό δρόμο, στην κατεύθυνση του πολιτικού αγώνα για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης.