ΡΩΓΜΗ…στους Πολιτικούς Μηχανικούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το Φοιτητικό Κίνημα του Μάη- Ιούνη συγκλόνισε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Όλοι εμείς καταφέραμε να επιβάλλουμε στην κυβέρνηση την πρώτη της υποχώρηση (έστω και προσωρινή) μετά από 2,5 χρόνια διακυβέρνησης. Αυτή η εμπειρία των μαζικότατων γενικών συνελεύσεων, των μεγαλύτερων φοιτητικών διαδηλώσεων της τελευταίας 10ετίας, των 2μηνων καταλήψεων άλλαξε πρώτα από τη δική μας συνείδηση. Από πρώτο χέρι καταλάβαμε πως:

-ο συλλογικός αγώνας είναι η μόνη ρεαλιστική απάντηση στα συλλογικά μας προβλήματα

-η επίθεση που δέχεται η παιδεία έχει συγκεκριμένη αιτία (το σύστημα που δουλεύει για τους λίγους) και εκφραστές με ονοματεπώνυμο (τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ)

-απέναντι σε έναν αντίπαλο που διαθέτει υπουργούς, δημοσιογράφους, ΜΜΕ και αστυνομία οι φοιτητές δεν αρκεί να είναι αποφασισμένοι να παλέψουν, χρειάζεται να έχουν τις δικές τους οργανώσεις.

Μέσα από αυτή την εμπειρία καταλάβαμε ακόμη ότι οι υπάρχουσες παρατάξεις στο τμήμα μας δεν μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά τους φοιτητές τόσο σε αυτή την αναμέτρηση με την κυβέρνηση όσο και στους αγώνες του μέλλοντος. Έτσι νοιώσαμε την ανάγκη να καλύψουμε αυτό το κενό δημιουργώντας και στους Πολιτικούς Μηχανικούς ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα, τη ΡΩΓΜΗ, που ήδη μετρά 5 χρόνια ζωής στο Π.Θ.

Οι παρατάξεις στο τμήμα μας:

Δ.Α.Π.: Ως φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στήριξε και στηρίζει πιστά την κυβέρνηση και την επίθεσή της ενάντια στα συμφέροντα των φοιτητών. Καθόλου τυχαία πήρε θέση ενάντια στις καταλήψεις και τους αγώνες των φοιτητών και θα προσπαθήσει να μην υπάρξει 2ος γύρος αγώνων.

Π.Α.Σ.Π.: Μπορεί στους Πολιτικούς Μηχανικούς να στήριξε τις κινητοποιήσεις όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί τη φοιτητική παράταξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., το οποίο ξεκίνησε την επίθεση ενάντια στα πανεπιστήμια που σήμερα συνεχίζει η ΝΔ. Δικό του έργο είναι η υποχρηματοδότηση και η σύνταξη των νομοσχεδίων για αξιολόγηση, ΙΔΒΜ, ΔΟΑΤΑΠ που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Ας μην ξεχνάμε πως πρώτος ο Γιωργάκης πρότεινε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να στηρίζει τη θέση αυτή. Όσο για το νόμο πλαίσιο. Δεν είναι τυχαίο που η Π.Α.Σ.Π. σε διάφορες σχολές πολέμησε ανοιχτά το πρόσφατο φοιτητικό κίνημα. Έτσι μια μεγάλη μερίδα των φοιτητών δεν μπορεί να βρει διέξοδο για τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του στην Π.Α.Σ.Π., μέσα και έξω από το τμήμα μας.

Π.Κ.Σ.: Μέχρι τις αρχές του Ιούνη όχι μόνο δεν στήριζε την ενωτική προσπάθεια των Φοιτητικών Συλλόγων αλλά πολέμησε σθεναρά την ανάπτυξη του κινήματος καταψηφίζοντας τα πλαίσια της κατάληψης. Όμως, όταν οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν αναγκάστηκε να αλλάξει στάση, και πάλι όμως χωρίς ουσιαστική συμμετοχή στις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις. Η στάση της αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι αποτελεί τη φοιτητική παράταξη του Κ.Κ.Ε., το οποίο χαρακτηρίζεται από απολυτότητα και άρνηση ουσιαστικής συνεργασίας με την υπόλοιπη αριστερά για το καλό του κινήματος. Συνηθισμένη πρακτική είναι η διάσπαση του κινήματος με ξεχωριστές πορείες, συνήθως μακριά από τις συλλογικές του οργανώσεις (Φοιτητικούς Συλλόγους, Συνδικάτα). Αυτή η πρακτική είναι στείρα και άρα μη αποτελεσματική.

Ανεξάρτητοι: Είναι μία παράταξη που έχει άτομα τα οποία συμμετείχαν ενεργά στις κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών. Θεωρούμε όμως ότι όταν οι φοιτητές δέχονται συγκεκριμένη πολιτική επίθεση, θα πρέπει να έχουν και συγκεκριμένη πολιτική απάντηση με σχέδιο αγώνα και αιτήματα.

Η ΡΩΓΜΗ, είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό φοιτητικό σχήμα που δραστηριοποιείται σε διάφορα τμήματα του ΠΘ τα τελευταία 5 χρόνια. Η λειτουργία του σχήματος γίνεται μέσα από ανοιχτές- δημοκρατικές διαδικασίες όπου ακούγονται όλες οι απόψεις και καταλήγουμε στην λήψη αποφάσεων, προτάσεων, θέσεων, δράσεων. Συναντήσεις γίνονται τόσο σε επίπεδο τμήματος όσο και σε διατμηματικό επίπεδο.

Μέσω της παρέμβασής μας και στους Πολιτικούς Μηχανικούς θέλουμε να συμβάλουμε ώστε οι φοιτητές να δώσουν το δεύτερο γύρο της μάχης απέναντι στην κυβέρνηση και τα σχέδιά της από καλύτερη θέση, με ένα καλά επεξεργασμένο πρόγραμμα δράσης και αιτήματα. Παράλληλα θα παλέψουμε μαζί με τους φοιτητές για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα στο τμήμα μας.

___________________________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα